Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 13 iulie 2013

Fotografii de la Negeea 2013!



Scrisesem, cu ceva vreme mai inainte, ca nu stiusem cate ar fi trebuit sa stiu despre sicheviceni, inaintea evenimentului la care am fost onorat sa particip alaturi de alti fii ai satului, la 25 iunie 2013, invitat de catre primarul Nicolae Kramer in numele Consiliului Local.


Si scriam ca, plin de semnificatii si intelesuri culturale, spirituale si omenesti, evenimentul mi-a dezvaluit placute noutati cu privire la sat si la fiii sai ca personaj colectiv venit sa serbeze in acelasi timp Rusaliile si aniversarea a aproape sapte secole de convietuire neintrerupta in arealul danubian al Clisurii.


Evenimentul mi-a dezvaluit in primul rand marea apetenta a sichevicenilor, a tineretului in primul rand, de a comunica pe internet. Pentru ca sicheviceni traiesc de-a lungul si de-a latul tarii, de-o parte si de alta a fluviului, in Iberia sau Marea Britanie, Rusia sau Australia, au tinut sa fie prezenti la manifestare multi dintre cei pe care viata i-a raspandit precum vantul raspandeste semintele unei flori.


Am intalnit la Sichevita, am cunoscut si recunoscut, pe durata sarbatorii comunei, sicheviceni stabiliti in Bucuresti, in Alba Iulia, Cluj Napoca, Timisoara, Resita, Caransebes, Moldova Noua, Orsova, Drubeta Turnu Severin ori prin comunele invecinate de pe Clisura.


Am aflat despre altii ca sunt stabiliti peste hotare si ca si-au cladit in tara cariere in afaceri, servicii, cultura si invatamant, aparare, servicii secrete etc. I-am privit pe toti cu real interes si am stiut ca indiferent daca au ramas credinciosi locului natal ori au cautat implinirea acolo unde destinul fiecaruia l-a distribuit, am stiut ca dispun cu totii de resurse suficiente pe care pot sa le implice in actiuni de promovare a comunei lor.


Acum, cand internetul a devenit un banal cotidian si cand tot mai multe localitati rurale intra in conexiune cu integul mapamond, este un risc major ca Sichevita sa ramana in afara.




De acest risc sunt constienti cei cateva sute de tineri membri ai grupului Facebook ce poarta numele localitatii lor natale (https://www.facebook.com/#!/groups/154921374575288/?fref=ts). Ei stiu ca asa cum isi promoveaza in mediul virtual fotografiile facute pe traseele unor vacante exotice, la fel de bine pot isi promova localitatea lor de bastina.


Totul se afla la un click distanta. Un singur click desparte Sichevita si oamenii Sichevitei de anonimat. Membrii grupului, al caror numar s-a dublat in ultimele 30 de zile, pot apasa pe mouse-ul ce materializeaza minunea. Nu trebuie decat o minima mobilizare, pe care deja au initiat-o cativa dintre membri.


Postati fotografii pe grup, zic unii de pe grup! Postati-va pe grup gandurile despre comuna si despre oamenii ei, spun altii! Fiti mai buni in raport cu ceilalti, as completa eu! Nu va multumiti sa dati like, adaugati o vorba buna pentru inimosi, deveniti inimos, caci va bate in piept o inima ce vine din istoria medievala a Europei de-acum 650 de ani!


Conteaza mult ca grupul de discutii de pe Yahoo, initiat de un tanar masterand sa primeasca aderenta necesara din partea celor invitati (http://sports.groups.yahoo.com/group/tinerii_sichevitei/message/2)


Conteaza mult ca mediul de bloggering ce vizeaza comuna Sichevita sa fie nu doar frecventat pentru lectura, ci sa se constituie intr-un forum al actiunii collective (www.saul-beloia.blogspot.com). Sigur ca pe autor il incanta sutele de accesari de pagina la fel de mult ca si reactiile telefonice favorabile inregistrate, dar blogul nu este o biblioteca la care internautul vine doar sa citeasca, ci o veritabila tribuna in care toti cei care intra au microfon si pot cuvanta, chiar daca nu sunt specialisti in comunicare.


Celelalte doua grupuri de pe Fb, (https://www.facebook.com/#!/groups/103024759814307/?fref=ts), dar mai ales cel al Scolii Sichevita (https://www.facebook.com/#!/scoala.sichevita?fref=ts), relativ exclusiviste, pot deveni, prin specializarea lor pe preocuparile tinerelor adolescente ce le-au initiat, sau al tinerelor cadre didactice ce stau in spatele lor, domenii virtuale in care punctele lor de vedere despre scoala la care copiii comunei invata, sau despre accesul la bogatul fond de carte donat scolii din Sichevita in anul 2011 de catre fiica unui schivicean stabilit in capitala, sau actiunile organizate de scoala in cadru official sau extrascolar, sa devina cunoscute pana la marginile lumii.


Daca va fi un schivicean in Noua Zeelanda, el trebuie sa stie ca in Sichevita o profesoara inimoasa sau o eleva plina de sperante, vrea sa anunte ceva in legatura cu comuna ei, a parintilor si profesorilor ei! Cum spuneam, nu trebuie mai mult decat un click si un pic de vointa.


Ceea ce schivicenii au din belsug, cum imi spunea un reputat dascal pensionar, alaturi de care am sezut la 25 iunie in sala de festivitati a Casei de Cultura din Sichevita! .

marți, 9 iulie 2013

Cartile de identitate clasice vor fi inlocuite cu cele electronice, cu incepere de la 1 iulie 2013.







Incepand din luna iulie a acestui an, toate cartile de identitate eliberate pana acum se vor preschimba cu unele electronice, intregul procesul urmand sa dureze trei ani.Calendarul de preschimbare depinde de anul de nastere al titularului buletinului.Totusi, specialistii din cadrul Ministerului de Interne, citati de presa centrala, asigura ca noul document nu este obligatoriu, ci ca cetatenii vor avea posibilitatea de a opta pentru o carte de identitate normala.



Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Conform actului normativ, incepand cu anul 2013 se vor elibera carti electronice de identitate, acestea devenind unul dintre documentele de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene.
"In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate", se arata in documentul citat. In preambulul OUG, Guvernul mentioneaza ca aceasta masura este necesara intrucat se impune producerea unor acte de identitate sigure, evitandu-se, in acest fel, utilizarea de documente de identitate false sau falsificate.
Pe de alta parte, insa, specialisti din cadrul Ministerului de Interne, citati de presa centrala, asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. "Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului“, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor, relateaza presa nationala.
Potrivit sursei citate, implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate.



Ce date vor fi inscrise in cartea electronica de identitate?
In OUG nr. 82/2012 se arata ca documentul este de tip smart card si va contine atat date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, cat si in format electronic. Mai mult chiar, noul document va contine si elemente de particularizare si de siguranta. Concret, datele personale care se inscriu pe cartea electronica de identitate, in format tiparit, vor fi cele care apar si in cartile de identitate, adica:
  • numele si prenumele titularului;
  • sexul;
  • cetatenia titularului;
  • data si locul nasterii titularului;
  • semnatura olografa a titularului;
  • fotografia titularului;
  • CNP;
  • adresa de domiciliu a titularului.
Totusi, noile reguli arata ca in formatul electronic al documentului vor fi inscrise, in plus fata de cele ce apar pe formatul tiparit, si alte informatii, precum:
  • prenumele parintilor titularului;
  • certificate digitale;
  • date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete (amprente, n.red.).
Conform actului normativ, datele biometrice pentru cartea electronica de identitate se vor colecta de catre Directia Generala de Pasapoarte, procedurile de preluare a acestor date urmand a fi stabilite ulterior prin hotarare a Guvernului.
In ceea ce priveste imaginile impresiunilor papilare, acestea se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor si al incapabililor, numai cu acordul expres al parintilor sau, dupa caz, parintelui care exercita autoritatea parinteasca ori al reprezentantului legal. In plus, noile reglementari arata ca la cererea solicitantului, cartile electronice de identitate pot fi eliberate fara a contine aceste imagini.
Potrivit OUG nr. 82/2012, se vor elibera si carti electronice de rezidenta, iar acestea vor cuprinde aceleasi date inscrise in cartile electronice de identitate.
Important! In actul normativ se precizeaza ca datele cu caracter personal, inclusiv datele biometrice inscrise in cipul cartii electronice de identitate si cipul cartii electronice de rezidenta sunt protejate prin utilizarea unei infrastructuri de chei publice si a unor mecanisme de acces standardizate ICAO.



De cand se elibereaza noile documente?
OUG nr. 82/2012 stabileste ca pana la data de 30 iunie 2013 se va realiza o platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate si punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii electronice de rezidenta.
Totodata, in actul normativ se precizeaza ca punerea in circulatie a cartii electronice de identitate se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
Atentie! Potrivit OUG publicat la sfarsitul anului, data oficiala de punere in circulatie a cartii electronice de identitate se va stabili prin hotarare a Guvernului.
OUG nr. 82/2012 stabileste inclusiv un calendar al preschimbarilor actelor de identitate in carti electronice de identitate, Concret, actul normativ stabileste ca toate actele de identitate eliberate pana la punerea in circulatie a cartii electronice de identitate se vor preschimba in functie de anul nasterii, pe o perioada de 3 ani, dupa cum urmeaza:
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 1981 se preschimba in perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimba in perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimba in perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute pana la data de 31 decembrie 1945 se preschimba in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016
Cartea electronica de identitate va avea o valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, si de 5 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.


Cartea electronica de identitate: scurt istoric
Cadrul legal pentru eliberarea acestui document a fost creat de Ordonanta Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate. Actul normativ stabilea ca data de punere in circulatie a noilor carti de identitate va fi 1 ianuarie 2011. Totusi, la 30 decembrie 2010, o alta ordonanta, de urgenta de aceasta data, OUG nr. 124/2010, abroga prevederea respectiva si, in acelasi timp, stabilea ca data de punere in circulatie va fi stabilita prin hotarare a Guvernului.  
Pe de alta parte, OUG nr. 124/2010 stabilea ca asigurarea cu echipamente si programe informatice necesare eliberarii noilor documente a autoritatilor si institutiilor publice se va realiza esalonat, astfel:
  • in municipiile resedinta de judet, in termen de 18 luni de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate;
  • in celelalte municipii si orase, in termen de 3 ani de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate;
  • in comune, in termen de 4 ani de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate.
  • Sursa: Avocat.net
.






luni, 8 iulie 2013

Sichevita, dupa caderea cortinei


.

Sichevita, dupa caderea cortinei

Saul Beloia, fiu al comunei

.

.


.

Nu stiam despre sicheviceni cate ar fi trebuit, cand am decis sa public anuntul anterior privind organizarea, la 25 iunie 2013, a  manifestarilor de aniversare a 650 de ani de atestare documentara a comunei Sichevita. Am aflat cele ce imi lipseau chiar in cele trei zile de sarbatoare religioasa, chiar din mijlocul sichevicenilor.

Nu am stiut suficiente nici despre comuna in care m-am nascut si in care am urmat scoala primara. Le-am aflat pe durata sederii in comuna si dupa ce manifestarile au luat sfarsit.

Nu voi face un proces verbal al actiunilor aflate pe agenda manifestarii, administratia locala fara indoiala ca va raporta Consiliului Judetean Caras Severin detaliile oficiale privind activitatile derulate, obictivele atinse si efectele benefice survenite ulterior.

Voi puncta doar pe cele doua momente importante cu valoare culturala, pre care intreaga manifestare s-a centrat.

Muzeul "Ion Dragomir" este de-acum deschis publicului, revine tinerei directoare a scolii si staff-ului didactic sarcina de a mentine familiarizarea tineretului scolar cu trecutul comunei si de a-l ancora astfel de ideea de perenitate sicheviceana.

Excelenta monografie "Sichevita - 650 de ani de la atestarea documentara (1363 - 2013)" se afla de-acum in casele unei parti a sichevicenilor si a unora dintre fiii comunei, veniti din lumea larga sa salute evenimentul si organizatorii. 
De-acum, lucrarea produce efecte.
Se poate afla cine a fost primar in 1951, cine director de scoala si cine preot, cine au fost cei oprimati si de ce, care sunt oamenii cu care comuna se mandreste, care sunt bogatiile comunei si care radacinile sale, ce legaturi a avut in istoria sa cu marile drumuri comerciale si cu cele militare de pe malurile Dunarii, cu marile filoane culturale si spirituale din regiune.

Cartea este pretioasa prin informatia pe care o strange intre copertile sale - cu ce eforturi stiu doar autorii - un colectiv format din doua cadre didactice si doi deserventi ortodocsi, coordonati de pro-rectorul Universitatii Eftimie Murgu din Resita, prof. dr. ing. Gheorghe Popovici, fiu al comunei.
Este laudabil efortul pastorilor locali al sufletelor, preotii Dorin Nistoran si Daniel Nistoran de a scoate din arhiva parohiala date privind rolul avut de biserica in pastrarea unitatii asezamantului.
Nu mai putin de apreciat este sarguinta a doua cadre didactice locale - Ana Sorescu si Ion Popovici, de a cerceta si extrage date din arhivele scolii, pe care sa le valorifice mai apoi in realizarea lucrarii.
Un rol principal insa l-a avut arhiva Primariei Sichevita si cei care, rasfoind de ani de zile pachete de documente, rafturi de hartii, au scos la lumina date si evenimente de insemnntate pentru comuna lor.

Cartea mai este pretioasa in primul rand prin faptul ca expune modelele social-politice, economice si militare pe care a fost calat destinul comunei in decursul celor aproape sapte secole de existenta, iar in al doilea rand pentru ca relateaza contemporanilor, dar mai ales viitorimii, despre toate acestea.

Dintr-un alt considerent, delicat, dar necesar a fi exprimat, cartea este extrem de pretioasa: din motive lesne de inteles, autorii nu si-au permis sa editeze lucrarea intr-un tiraj multumitor.
Prin ceea ce reprezinta insa, monografia "Sichevita - 650 de ani de la atestarea documentara (1363 - 2013)" trebuie sa se afle in casa fiecarui sichevicean si nu numai.

Comuna se poate face cunoscuta prin raspandirea cartii in Banat si dincolo de marginile sale, caci banateni sunt pe ambele maluri ale Dunarii.

Din toate aceste considerente, Consiliul Judetean Caras Severin, al carui reprezentant secund a fost prezent la manifestari, ar trebui sa repete gesturile facute in timp la adresa altor localitati cu rezonanta banateana si sa aprijine reeditarea Monografiei intr-un numar mai mare de exemplare.
Este necesara o noua editare care sa indestuleze cererea si sa dea semnal ca daca la Sichevita a cazut cortina peste evenimentul din 25 iunie 2013, aplauzele nu au incetat!

.