Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 31 martie 2017

In sfarsit, expertiza topografica !





Saul Beloia
Toata lumea din Sichevita stie ca tatal meu se judeca de doi ani cu Dochiile si Lazarovicii dar si cu decedatul Lixandru Moza cel fara urmasi insa reprezentat in instanta de catre primar. Se stie si motivul judecatii – tata vrea sa isi recastige partea sa de mostenire ramasa dupa mama sa in Valea Ravensca.
Sa recastige ceea ce a pierdut in urma manevrelor imobiliare puse la cale impotriva sa de acele neamuri hraparete. Si sa dispuna cum doreste de partea sa. Ceea ce legea ii permite. E greu de spus cum va proceda legea ca sa ii respecte dreptul de a se desparti, dar acest lucru se va intampla.

Toata lumea a aflat ca dupa inceperea procesului, nu inainte, ci dupa acel moment, Dochiile si Lazarovicii s-au inteles si cu sprijinul unui functionar din primarie si al unui topograf, bazandu-se pe neatentia unui notar, au intocmit mai multe documente stranii. Prin actele lor, mai intai si-au insusit in exclusivitate, iar mai apoi au vandut mai multe cote-parti din masa cu privire la care deja partajul era inceput. In detrimentul unuia dintre co-propriertari – tatal meu!


La inceput au parut stranii ajutoarele neprecupetite primite de neamurile cu pricina, dar mai tarziu, cand acestea s-au intetit si repetandu-se din mai multe parti, s-au transformat in sicane, am putut trage o concluzie generala cu privire la cei ce se afla in spatele lor. Toata lumea din Sichevita intelesese ca hraparetii fusesera sfatuiti ce si cum sa faca, caci pe ei nu ii ducea mintea la asemenea manevre. Ceea ce nu mi-a starnit nicio mirare, eu cunoscand si caracterul infect si modul de operare al celor implicati din umbra. Le voi da numele cu alta ocazie si ii voi lasa sa se umple de oprobiul public, caci asta meritand - asta li se va intampla.

Asadar, furat ziua in amiaza mare, tatal meu a cerut in urma cu doi ani ajutorul justitiei, sa i se faca dreptate si sa i se dea inapoi ceea ce ii fusese furat. Si eu si tatal meu, daca am fi fost prinsi de cineva ca am furat ceva, am fi intrat in pamant de rusine! Iata insa ca exact ca in proverb, in timp ce fura, hotii striga din toate puterile „Hotii” si ne mai si reclama anonim pe la Resita si la Timisoara, ca noi am fura! Piatra si nisip de pe valea raului, va aduceti aminte? 40.000 de kg, noaptea, cu roaba, eu si tatal meu!

Iar niste prosti de la Politia Moldova Noua, de la Directia Apelor Timisoara si de la Directia de Mediu Resita, au pus botul si au demarat cercetarea celui mai de anvergura furt de pe Clisura! Au ramas cu buzele umflate, cand au aflat ca hotomanul fusese chiar puiul Dochiei cea batrana, si repede-repede au inchis dosarul, sa nu cumva sa il supere pe protectorul nevesti-si!

Imediat dupa ce s-a deschis dosarul de partaj, Lazarovicii au cautat si au gasit prin alte sate cumparatori tineri si naivi, de buna credinta si cu multi bani, pe care i-au convins sa cumpere aproape intreaga averea comuna a partilor din proces. Au putut face asta dupa ce i-au indus in eroare, asigurandu-i ca totul este in regula, iar ei vor deveni proprietari legitimi daca platesc suma ceruta. Lipsita de experienta vietii si necunoscand ce le poate pielea rechinilor imobiliari, o familie de tineri a acceptat targul, iar acum pare ca nu intelege ce se intampla, intrebandu-ma deseori de ce sunt chemati si ei la proces, ca doar au dat banii in mod cinstit.

Sigur ca gestul cumparatorilor a fost unul cinstit. Dar numai gestul lor a fost cinstit,  penbtru ca vanzatorii au fost fatarnici, laolalta cu cei ce au gandit, din spate, intrega operatiune imobiliara.
Legea spune ca pentru a priva pe cineva de drepturile lui succesorale, asa cum s-a intamplat cu tatal meu, este nevoie nu de semnatura primarului, ci de o hotarare a unui judecator, ceea ce este cu totul si cu totul altceva.
Toate operatiunile imobiliare au fost facute in secret si in contra uriasei sume de 50.000 lei, suma incasata in doua transe, o coliba batrana din lemn, cu 3 lanturi de pamant a fost scoasa din masa de partaj si imediat instrainata. In nici un caz o asemenea constructie subreda nu costa in Valea Ravensca 50.000 lei, dar daca tinerii cumparatori au fost dispusi sa plateasca aceasta suma, a fost numai treaba lor.
Acceptand targul cu Lazarovicii, tinerii nu au stiut ca acestia mai facusera afaceri imobiliare dubioase vanzand lui Ghita lui Cuzma un teren in panta de 4000 mp in Poiana Sarbului, co-proprietate a tatalui meu, Dochiilor si Lazarovicilor. Nu au stiut ca imediat dupa tranzactie, tot ei au intabulat-o pe baba Nasta, care si acum apare in cartea funciara.

Ei nu au stiut ca aceiasi vanzatori il mai tepuisera inca o data pe Ghita lui Cuzma cand i-au luat 15.000 de lei in contra unui teren de 5000 mp situat pe locul drept, langa locuinta noastra, de asemenea co-proprietate a tatalui meu cu Dochiile si Lazarovicii. Aplicand aceeasi inginerie imobiliara, dupa ce Ghita a platit banii ceruti, baba Nasta a fost din nou intabulata si aici, fireste fara stirea cumparatorului. Si acum, baba Nasta mai apare intabulata pe parcela despre care lumea stie ca este a lui Ghita. Bietul de el, s-a dus in ceruri, iar talica, vaduva lui, nu stie ce se intampla. Am incercat in urma cu un an sa o lamuresc pe o nepoata a sa din Oravita cum au fost inselati, dar fara succes.

Ca relatatea sa fie completa, mai trebuie spus ca dupa ce au facut afaceri imobiliare cu terti naivi, Dochiile si Lazarovicii au facut afaceri si intre ei, sprijinindu-se reciproc cu felurite tranzactii cu parti din averea comuna, bineinteles – in detrimentul tatalui meu.

In Sichevita se stie ca pentru a-si feri de justitie afacerile imobiliare astfel puse la cale, Dochiile si Lazarovicii fie au tocmit martori mincinosi ce au negat pana si faptul ca noi ne-am nascut si am crescut acolo, fie au tot amanat, timp de aproape un an de zile, experizarile topografice si de evaluare a parcelelor aflate in proces. Ei astfel au impiedicat finalizarea partajarii, terminarea procesului, punerea tatalui meu in posesie cu ceea ce a mostenit dupa mama lui si la final recuperarea cheltuielilor de judecata. Pentru ca la final vor fi de recuperat cateva zeci de mii de lei, potrivit chitantelor ce vor fi depuse la dosar la momentul judecarii fondului.

Nu numai ca vor trebui sa isi plateasca contributia proprie la partajare, dar vor trebui sa dea banii inapoi celor pe care i-au pacalit in ultimii ani, pentru ca la judecata s-a cerut sa fie anulate toate actele fals intocmite, in baza carora au fost modificate cotele de proprietate. Iar asta ar duce la stricarea tuturor targurilor facute pe furis! Adica la certuri intre vanzatori cu cumparatori dar mai ales la stricarea si mai mult a reputatiei vanzatorilor, reputatie proasta de ani de zile, si oricum dezastruos de sifonata in ochii opiniei publice din Sichevita.

Acestea fiind lucrurile, iata ca dupa doi ani de zile de la deschiderea partajului, dupa ce probele cu martori si probele cu inscrisuri au fost administrate, in sfarsit a venit si randul probei cu expertiza topografica.


Pentru asta, dupa un an de amanari, dupa doua tentative esuate, o a treia echipa de experti desemnata de instanta a iesit in sfarsit in teren pentru a culege datele necesare realizarii obiectivelor de expertiza incuviintate in dosar. (va urma)

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu