.
Hidrocentrala Porțile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunăre și are o putere instalată de 1080 MW. În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier II, cu puterea instalată de 250 MW.
Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă, centralele română și sârbă la Porțile de Fier I cumulând 2160 MW, iar cele de la Porțile de Fier II cumulând 500 MW; capacitatea maximă a turbinelor este de 8700 m³/s.
Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de orașul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Porțile de Fier II la 60 km în aval.
Navigația pe Dunăre este asigurată prin ecluze realizate pe ambele maluri la ambele obiective, ele având împreună o capacitate de trafic de 52.4 milioane tone/an pentru ecluzarea pe câte un sens și 37.2 milioane tone/an pentru ecluzarea în ambele sensuri.
Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre.Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitațile Baziaș șiOrșova.
Zona Porțile de Fier are un bogat potențial arheologic, istoric și turistic. Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea defileului Dunării a fost inclusă in Parcul Natural Porțile de Fier.
Regiunea Defileului Dunării reprezintă una din cele mai pitorești și atractive zone turistice, atât prin frumusețile naturale ale regiunii cât și prin monumentele istorice datând din perioada Imperiului Roman.
Ruinele castrului roman Drobeta și alepodului construit de împăratul roman Traian peste Dunăre sunt numai câteva din atracțiile oferite de Muzeul Porțile de Fier din orașul Drobeta Turnu-Severin. (www.wikipedia.ro)
**********
Acestea fiind stabilite, toate atitudinile si luarile de pozitie ale celor ce folosesc ghilimele cand vorbesc despre ridicarea nivelului apelor in defileu sau despre stramutarea vechii Orsove, ar trebui sa inceteze!
Lacul de acumulare al complexului hidroenergetic Portile de Fier a asigurat independenta energetica a unei Romanii abia iesita dintr-un razboi mondial. Cei care nu simt romaneste ar trebui sa renunte la ghilimele cand vorbesc despre scopul inundarii Orsovei, caci pot fi banuiti de antiromanism. Si ar fi pacat, ei fiind vinovati doar de insuficienta cunoasterea a limbii romane!
*
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu