Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

joi, 20 februarie 2014

Capra cu doi tapi. Poveste adevarata de la Sichevita



Capra cu doi tapi. Poveste adevarata de la Sichevita

*







Cica era odata la Sichevita o capra. Si pe cat era capra asta de buna de lapte, pe atat era ea de rea de musca. Mai avea capra ceva ce o facea nesuferita in randul lumi – pe langa musca, era rea si de gura. Fiind mare in gura, capra toata ziua zbiera si barfea pe toata lumea din vecini, isi jignea soacra si pe toti din casa cei de care nu ii convenea ei,  socotind pesemne ca doar ea si marele ei tap sunt cei mai mandri patrupezi de pe fata pamantului. El intr-adevar, s-ar putea sa fi avut cea mai mandra pereche de coarne, care atat erau de mari, ca mai intai apareau ele dupa cotul drumului si apoi ajungea si el!

Cica intr-o zi, mergand capra la serviciu, s-a intalnit cu o caprita tinerica si jucausa, ce pastea singurica pe marginea drumului. Din vorba in vorba, caprei ii placu de cealalta si se gandi sa i-o duca acasa tapului ei, sa mai vada si el cum e cu altele, sarmanul. Pentru inceput, capra o inchise pe cealalta in grajdul unui satean, cu gandul sa o ia cand se intorcea de la serviciu. Pe drum, capra dadu cateva telefoane unor sateni si ii intreba daca nu cumva si-au pierdut ei vreo capra in ultimele zile, ceea ce nu se imtamplase, caci toti isi grijeau de dobitoace ca niste buni gospodari ce erau.

Ducandu-se vorba in sat despre o caprita ratacita, afla despre ea si un alt tap de la capul satului, pricajit si sarantoc, care se gandi ca pe langa capra ce-o avea in curtea sa, nu i-ar mai strica inca una, asa ca se duse, lua caprita de unde era pusa la pastrat si porni cu ea de funie inspre casa lui.
Ce sa vezi, insa, la cotul drumului se intalni cu coarnele cele mandre ale tapului cel mare, care venea si el sa isi ia acasa capra cea noua.

Pe marginea drumului, lumea astepta cu sufletul la gura sa vada deznodamantul telenovelei caprine, iar cativa deja scriau deja primele catrene ale unei fabule plina de invataminte.
Pe loc, cei doi vajnici tapi uitara de vremurile cand se vizitau unul pe celalalt ori isi vizitau caprele, uitara subit de planurile ce le avusesera impreuna cand pusesera la cale amenintarea si  intimidarea altor sateni, si incepura sa se ciorovaiasca pe seama caprei celei fara de stapan. 

Intrucat niciunul nu ceda dreptul intaiului gasitor asupra capritei fara de stapan, mai intai se incruntara unul la altul, se privira chiondaras, isi scoasera limba unul la altul, isi dadura aere rand pe rand si se scuipara in fata, dar vazand ca niciunul nu izbandeste in acest fel, trecura la alta etapa a razboiului fraticid. 
Isi dadura cap in cap, ca atata stiau ei, apoi se impunsera cu coarnele, sarira in doua picioare si se izbira din nou cap in cap, pana cand cel mai mic si pricajit cel mai mic o lua la sanatoasa prin desisul de pe marginea drumului, impuns rau de tot in partea din spate de lungile coarne ale rivalului sau.

Castigand lupta, victoriosul se intoarse la locul bataliei sa isi ia trofeul si sa il duca acasa, dar ce ii vazura ochii?  

In locul unde mai devreme se razboise el cu celalalt tap, era strans puhoi de lume, batalia pariurilor era in toi, iar in mijlocul multimii, in praful din mijlocul drumului se luptau pe viata si pe moarte doua fapturi pe care cu greu reusi sa le recunoasca: una din ele era capra sa, care intorcandu-se de la serviciu cu gandul la caprita, a avut neplacuta surpriza sa nu o mai gaseasca in grajdul consateanului, iar cealalta era capra celui ce tocmai mancase bataie mai devreme si scapase doar tulind-o prin maracinisuri.
Intreband in stanga si in dreapta, tapul cel cu coarne impunatoare afla ca dupa ce batalia sa cu celalalt se mutase in tufisuri, caprita incapuse pe mana consoartei invinsului sau, si aia o sfrijita ce manca toata ziua rabdari prajite si vorbea la telefon. Aceea venise in urma barbatului ei ca sa il ajute pe acesta si sa ii mane capra de la spate, cu nuielusa, cum si ei ii placea sa fie manata.

Numai ca, cei doi masculi fiind inclestati pe viata si pe moarte prin tufe, ea gasise caprita singurica in drumul mare si cand sa o apuce de funie, cine credeti ca a aparut, venind de la serviciu cu o falca in cer si cu una in pamant, precum muma zmeilor? Nimeni alta decat capra cea rea de musca si de gura, care vazand-o pe sfrijita ca deja tine caprita de funie, nu doar ca a vazut rosu inaintea ochilor, dar fara a mai scoate strigatul ei specific de lupta, a trecut direct la razboi, infigandu-si copitele date cu lac verde, in coama celeilalte si tarnosind-o de mai mare mila, in strigatele multimii adunate ca la circ!  

Credeti ca tapul cel greu s-a implicat in batalie? As! Puse si el cateva pariuri, cand pe una dintre competitoare cand pe cealalta, castiga de cateva ori, pierdu o data, isi lua banii si merse la o pensiune din apropiere, sa se racoreasca cu un binemeritat si autentic tap.
Acolo sezand el pana seara tarziu, afla de la alti convivi ca tinerica si jucausa caprita de la care incepusera toate era a unui satean din cealalta parte a comunei, ca omul isi luase gandul ca o va mai gasi vreodata, dara ca acum e gata sa mai dea si el o bere in cinstea intoarcerii acasa a dobitoacei ratacitoare!  


*

Scopul nobil al cresterii apelor Dunarii in Defileu


.
Hidrocentrala Porțile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunăre și are o putere instalată de 1080 MW. În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier II, cu puterea instalată de 250 MW. 
Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă, centralele română și sârbă la Porțile de Fier I cumulând 2160 MW, iar cele de la Porțile de Fier II cumulând 500 MW; capacitatea maximă a turbinelor este de 8700 m³/s. 
Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de orașul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Porțile de Fier II la 60 km în aval.
Navigația pe Dunăre este asigurată prin ecluze realizate pe ambele maluri la ambele obiective, ele având împreună o capacitate de trafic de 52.4 milioane tone/an pentru ecluzarea pe câte un sens și 37.2 milioane tone/an pentru ecluzarea în ambele sensuri.
Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre.Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitațile Baziaș șiOrșova
Zona Porțile de Fier are un bogat potențial arheologic, istoric și turistic. Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea defileului Dunării a fost inclusă in Parcul Natural Porțile de Fier.
Regiunea Defileului Dunării reprezintă una din cele mai pitorești și atractive zone turistice, atât prin frumusețile naturale ale regiunii cât și prin monumentele istorice datând din perioada Imperiului Roman
Ruinele castrului roman Drobeta și alepodului construit de împăratul roman Traian peste Dunăre sunt numai câteva din atracțiile oferite de Muzeul Porțile de Fier din orașul Drobeta Turnu-Severin. (www.wikipedia.ro)
**********

Acestea fiind stabilite, toate atitudinile si luarile de pozitie ale celor ce folosesc ghilimele cand vorbesc despre ridicarea nivelului apelor in defileu sau despre stramutarea vechii Orsove, ar trebui sa inceteze!
Lacul de acumulare al complexului hidroenergetic Portile de Fier a asigurat independenta energetica a unei Romanii abia iesita dintr-un razboi mondial. Cei care nu simt romaneste ar trebui sa renunte la ghilimele cand vorbesc despre scopul inundarii Orsovei, caci pot fi banuiti de antiromanism. Si ar fi pacat, ei fiind vinovati doar de insuficienta cunoasterea a limbii romane!
*



miercuri, 19 februarie 2014

Dosar executional 228/261/2012, Judecatoria Moldova Noua

In executarea sentintei pronuntate in dosarul 223/261/2011.

Nr. unic (nr. format vechi)
228/261/2012
Data inregistrarii
20.03.2012
Data ultimei modificari:
24.01.2013
Sectie:
Dosare Civil - Penal
Materie:
Civil
Obiect:
încuviinţare executare silită
Stadiu procesual:
Fond


Nume
Calitate parte
EXECUTOR JUDECĂTORESC BRAD T. GHEORGHE
Petent
BELOIA PAVEL
Creditor
BELOIA MARIA
Creditor
JURCA ILIE
Debitor


JURCA TOMA                                                                                                
Debitor
JURCA GHITA
Debitor
JURCA GAVRIL
Debitor
Ora estimata: 
Complet: C1 Cameră de Consiliu
Tip solutie: Admite cererea. Incuviinteaza executarea silita.
Solutia pe scurt: Admite cererea. Irevocabilă.
Nu există informaţii.

Nu există informaţii.


Dosar executional 227/261/2012, Judecatoria Moldova Noua


In executarea sentineti pronuntate in dosarul 222/261/2011.

Nr. unic (nr. format vechi)
227/261/2012
Data inregistrarii
20.03.2012
Data ultimei modificari:
24.01.2013
Sectie:
Dosare Civil - Penal
Materie:
Civil
Obiect:
încuviinţare executare silită
Stadiu procesual:
Fond
Nume
Calitate parte
EXECUTOR JUDECĂTORESC BRAD T. GHEORGHE
Petent
BELOIA PAVEL
Creditor
JURCA ILIE
Debitor
JURCA TOMA
Debitor
JURCA GHITA
Debitor
JURCA GAVRIL
Debitor

Ora estimata: 
Complet: C1 Cameră de Consiliu
Tip solutie: Admite cererea. Incuviinteaza executarea silita.
Solutia pe scurt: Admite cererea. Irevocabilă
Nu există informaţii.

Nu există informaţii.


Dosar 223/261/2011, Judecatoria Moldova Noua



Nr. unic (nr. format vechi) :
223/261/2011
Data inregistrarii
19.04.2011
Data ultimei modificari:
24.01.2013
Sectie:
Dosare Civil
Materie:
Civil
Obiect:
partaj judiciar, iesire din indiviziune
Stadiu procesual:
Fond


Nume
Calitate parte
BELOIA MARIA
Reclamant
JURCA ILIE
Pârât
JURCA TOMA
Pârât
JURCA CHITA
Pârât
JURCA GAVRIL
Pârât

Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Admite cererea. Irevocabilă.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea precizată. Cu recurs.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea efectuării adresei către expertul Roşca tarcea Daniel pentru a răspunde la obiecţiunile formulate de reclamantă.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea comunicării pârâţilor raportul de expertiză, pentru a observa raportul de expertiză şi a formula eventualele obiecţiuni.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea depunerii raportului de expertiză, acordă termen. Dispune adresă către expert şi către biroul de expertize.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea repetării adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel şi către Tribunalul Caraş-Severin- Biroul local de expertize tehnice.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Dispune repetarea adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel cu avertisment de amendă şi repetarea adresei către Biroul Local de expertize tehnice de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea repetării adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel şi către Tribunalul Caraş-Severin - Biroul local de expertize tehnice     
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea introducerii în cauză a pârâţilor Jurca Toma, Jurca Chita şi Jurca Gabrilă şi a citării acestora cu exemplar precizare de acţiune. Încuviinţează expertiza specialitatea topografie solicitată de reprezentantul reclamantei, numeşte expert pe domnul Roşca Tarcea Daniel şi stabileşte onorar provizoriu de 500 lei în sarcina reclamantei. Dispune efectuarea adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel şi către Tribunalul Caraş- Severin - Biroul Local de expertize judiciare. Dispune efectuarea adresei către Camera Notarilor Publici Timişoara- Sediu Secundar Reşiţa pentru a ne comunica dacă a fost dezbătută succesiunea defunctei Jurca Paladuica. 
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea depunerii de către reclamantă a precizării de acţiune şi ca părţile să depună acte de stare civilă. 
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Pune în vedere reclamantei să achite taxă judiciară de timbru în valoare de 75 lei, sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată.
Nu există informaţii.

Nu există informaţii.


Dosar 222/261/2011, Judecatoria Moldova Noua











Nr. unic (nr. format vechi) :



222/261/2011
Data inregistrarii
19.04.2011
Data ultimei modificari:
24.01.2013
Sectie:
Dosare Civil
Materie:
Civil
Obiect:
partaj judiciar, iesire din indiviziune
Stadiu procesual:
Fond
Nume
Calitate parte
BELOIA PAVEL
Reclamant
BELOIA MARIA
Reclamant
JURCA ILIE
Pârât
JURCA TOMA
Pârât
JURCA CHITA
Pârât
JURCA GAVRIL
Pârât


Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Admite cererea. Irevocabilă.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea precizată. Cu recurs.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea efectuării adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel pentru a răspunde la obiecţiunile formulate de reclamanţi.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea comunicării pârâţilor raport de expertiză, cu menţiunea de a observa raportul de expertiză şi a formula eventualele obiecţiuni.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea comunicării raportului de expertiză. Dispune adresă către expert, cu avertisment de amendă în cuantum de 300 lei şi adresă către Biroul local de expertize pentru înaintarea raportului de expertiză.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea repetării adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel şi către Tribunalul Caraş-Severin- Biroul local de expertize tehnice. 
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Dispune repetarea adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel cu avertisment de amendă şi repetarea adresei către Biroul Local de expertize tehnice de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea repetării adresei către expertul Roşca Tarcea Daniel şi către Tribunalul Caraş-Severin - Biroul local de expertize tehnice.
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea introducerii în cauză a pârâţilor Jurca Toma, Jurca Chita şi Jurca Gavrilă cu exemplar precizare de acţiune. Dispune efectuarea adresei către expertul Roşca tarcea Daniel şi către Tribunalul Caraş- Severin - Biroul Local de expertize judiciare. Dispune efectuarea adresei către Camera Notarilor Publici Timişoara- Sediu Secundar Reşiţa pentru a ne comunica dacă a fost dezbătută succesiunea defunctei Jurca Paladuica. 
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Dispune efectuarea unei adrese către domnul expert Roşca Tarcea Daniel şi adresă către Biroul Local de expertize Tehnice de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Pune în vedere reclamanţilor să achite onorariu provizoriu în sumă de 500 lei, până la termenul următor. Pune în vedere pârâtului să depună acte de stare civilă, respectiv copia certificatului de deces al lui Jurca Paladuica şi de naştere ale copiilor Jurca Chita, Jurca Toma şi Jurca Gavrilă. 
Ora estimata:
Complet: Complet 1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Pune în vedere reclamanţilor să achite taxă judiciară de timbru în valoare de 117 lei, sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată.
Nu există informaţii.

Nu există informaţii.