Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

joi, 22 aprilie 2010

Inceput de monografie a comunei Sichevita

.

Comuna Sichevita este asezata in partea de sud a judetului Caras Severin, intinzandu-se de pe malul fluviului Dunarea pana la Muntii Almajului.

Conform Google Earth, unitatea administrativa Sichevita se intinde intre longitudinea nordica de 44°39’35.02” si cea de 44°43’33.44”, adica de pa malul Dunarii pana la limita sudica a comunei Garnic.
In latitudine, comuna Sichevita se intinde de-a lungul cursului fluviului Dunarea, intre 21°47’19.46” si 21°54’54.60” latitudine estica, adica de la limita cu Comuna Coronini pana la cea cu comuna Liubcova.

O unitate administrativa care se intinde pe o suprafata de 15x15 km, adica pe o intindere de peste doua sute de milioane de metri patrati sau 10.500 de hectare, este greu de traversat cu piciorul intr-o singura zi, in conditiile in care forma predominanta de relief este dealul abrupt ca si un munte si valea adanca precum cheia sau canionul.

„La urma urmei, de-asta exista dealurile, ca sa se poata pune in valoare muntii”, mi-a spus intr-o zi de toamna aurie un hatru din comuna, pompier de meserie, tare mandru de uniforma sa. Acelasi, intr-o alta discutie, mi-a confiat faptul ca sichivicenilor le place sa declare ca localitatea lor este mai mare chiar decat capitala Bucuresti. Si, la urma urmei, daca iei la picior cele doua localitati, de-a lungul si de-a latul, e greu de spus pe care o inconjori cel mai repede...

Comuna Sichevita este unicat nu doar prin intinderea sa neobisnuita, ci si prin numarul de localitati care o compun: 19 sate si catune, rasfirate pe vai, culmi, curmaturi, zanouri si ogase sunt populate cu sateni care vin in fiecare duminica la slujba divina de la biserica din sat. Ei spun ca vin in sat de la colibe, fara sa le pese ca prin coliba oricine din tara asta intelege trei crengi infipte in pamant si legate cu sfoara sa nu te bata ploaia sau soarele. Adica un adapost precar, temporar si fara trainicie deosebita.

Colibele insa, sunt case adevarat, ridicate din caramida sau piatra, avand pivnite pietruite, verande acoperite, ele insele fiind acoperite cu tigla, avand cel mai putin doua camere mobilate, anexe constand in grajduri, cocini pentru porci si coteturi pentru gaini, garaje pentru tractoare, utilaje agricole si autoturisme, gatere in curte, curent electric trifazic, curti cimentate, hambare pentru produsele agricole etc.
Pot sa jur cu mana pe inima ca am vazut o coliba cu baie, apa curenta, canalizare si geamuri termopan, coliba-coliba in care locuieste o localnica destoinica de 70 de ani.


.

3 comentarii:

  1. Hei, oameni buni, parca era cineva din sat, un profesor, care scria si el o monografie a comunei noastre!
    Ce face?
    Anuntati-l sa intre si el pe blog, sa faca si el ceva, doar nu asteptam sa ne scrie altii despre satul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Maaa, vecine, nu te-ai prins nici acuma cine scrie despre satul Sichevita?

    Asta nu e viitura, e de-al nostru, de-aici, doar ca a fost plecat si acum, la pensie, il trage ata inapoi, in locurile unde batea poalma cand era mic.
    Acuma are umerii ingreunati de stele, e tacut, modest si respectuos, ce vede el dintr-o privire in centrul satului, nu vedem noi toata ziua daca ne zgaim prin tot satul.

    Lasa-l sa scrie, omul e si ziarist pe deasupra, eu am vorbit cu el mai demult si are planuri frumoase cu privire la sat, pe care le va realiza, chiar daca ca il tot sapa o ceica al carui copil a vrut si el demult sa ajunga ofiter si a tot fost respins la testul psihologic, ca era labil psihic...

    Hai sa vedem cum decurg lucrurile si mai vorbim pe urma...!

    RăspundețiȘtergere
  3. Destul de rau ca nimeni nu s-a preocupat pana acum de promovarea comunei Sichevita pe Internet!
    Asta ar trebui sa fie o sarcina prioritara a Primariei, dar daca acolo conducerea este depasita de evenimente, e clar de ce nu s-a facut nimic pana in acest moment.

    Este foarte rau ca Sichevita nu apare cu definitie pe Wikipedia, acolo fiind postat doar un ciot.

    Este si mai rau ca Sichevita nu apare deloc pe Banaterra, biblioteca on-line destinata aducerii in fata a valorilor exclusiv banatene.

    Ce sa mai vorbim despre un sit al comunei Sichevita, despre bloggingul satenilor, despre alte minunatii, cand comuna nu are canalizare ci doar cativa afaceristi stangaci care isi afiseaza cu ostentatie agoniseala primitiva!

    Il felicit pe proprietarul blogului si ii promit ajutorul meu, cu conditia sa ma identifice si sa ma contacteze!
    Proful

    RăspundețiȘtergere