Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 iunie 2010

Tractorul "Made in Carsie"

Tractorul puzzle

Editorial de Vali Popovici

Un sudor fără şcoli înalte din comuna cărăşeană Sicheviţa a reuşit să îşi construiască un tractor în propria gospodărie. Maşinăria a ajuns în scurt timp vedeta comunei şi toată lumea o numeşte tractorul puzzle. Asta pentru că utilajul este construit din piesele adunate de la cel puţin 10 vehicule.
Tractorul de fabricaţie proprie îl ajută pe cărăşean nu doar la muncile agricole, dar îi este şi cel mai la îndemână mijloc de transport.

Iliuţă Jurcă trăieşte în cătunul Cârsia din judeţul Caraş- Severin. Pâna la cea mai apropiată comună, Sicheviţa, omul are de mers pe jos cel puţin 2 ore.

Aşa a apărut nevoia unui mijloc de transport şi aşa a început şi povestea tractorului puzzle. Ani la rând bărbatul a adunat în gospodăria sa piese de la tot felul de utilaje. De la o semănătoarea veche de 80 de ani, motorul, de la un autoturism, cutia de viteze, iar de la un Aro volanul şi lista poate continua.

Caroseria însă este de fabricaţie proprie, dintr-o bucată de tablă îndoită, vopsită apoi în roşu, iar în loc de cabină, tractorul are o umbrelă. După trei ani de meştereală, din mâinile lui Iliuţă a ieşit un tractor, care mai are nevoie de ceva reparaţii, dar merge şnur.
Vecinii lui Iliuţă se opresc din drum şi admiră invenţia ori de cate ori bărbatul scoate tractorul din curte.

Visul lui Iliuţă este acum să construiască un tractor similar, dar 4×4. Până una alta, bărbatul îşi duce fiica la şcoală în fiecare duminică seara, a rezolvat problema muncilor la câmp, iar de mersul pe jos până în Sicheviţa a şi uitat.

Sursa: Analog TV Timisoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu