Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 iunie 2010

Drumul bolovanilor, „judeţean” pentru căruţe

.


 
Autor: Ciprian Iancu,
Sursa: Evenimentul zilei

Pe hartă, DJ 571 din Caraş-Severin e o cale rutieră decentă. În realitate, e un drum de ţară pe care duci maşina doar dacă o urăşti.

Un drum judeţean din Caraş- Severin face bucăţi maşinile localnicilor din satul Cârşie, comuna Sicheviţa. Primarul spune că nu-i treaba lui să-l repare, iar preşedintele consiliului judeţean promite că problema se va rezolva, până la toamnă. DJ 571 este încă unul din drumurile care trăiesc doar pe hartă.



În ciuda automobilelor

DJ 571 pleacă din DN 57 (cel care urmăreşte cea mai spectaculoasă parte a malului românesc al Dunării, cuprinsă între Moldova Nouă şi Orşova), dintr-un loc aflat la 25 de kilometri în aval de Moldova Nouă. În comuna Sicheviţa e asfaltat doar cale de vreo 5 kilometri, până în centrul comunei, apoi mai merge, pietruit şi prăfuit, un kilometru, până la baza dealului pe al cărui versant sudic se află satul Cârşie. Aici încep problemele.


La început timizi, apoi tot mai tupeişti, bolovani de mari dimensiuni ies din „carosabil”. Se bagă sub roată, se lasă aruncaţi în podeaua maşinii, izbind-o fără milă. Zgomotul este greu de suportat. Ca să poţi urca pe drum, trebuie să-ţi urăşti maşina sau măcar să-ţi fie total indiferentă. Altfel, te opreşti după primii 50 de metri şi faci cale-ntoarsă ori abandonezi vehiculul şi urci pe jos, aşa cum fac mai toţi localnicii din Cârşie.

Albie săpată în mijlocul drumului judeţean

Drumul începe să urce şi mai abrupt. Ca să-ţi pună nervii la încercare, tocmai pe porţiunile a brupte sunt şi mai mulţi bolovani. Aderenţa e aproape de zero, iar numărul de bolovani care izbesc maşina creşte simţitor, ajungându- se la un adevărat concert de percuţie în podeaua metalică.



Pe porţiuni de sute de metri încă se mai vede albia săpată de apă pe mijlocul drumului: „Oho! Acum arată foarte bine, că un vecin care lucrează la o firmă de drumuri a venit şi l-a reparat el. Altfel nu se mai putea merge. Când plouă, apa se adună de pe versanţi şi o apucă pe drum, la vale, săpând şanţuri, unele adânci de 70 de centimetri. N-a mai fost reabilitat serios de vreo 50 de ani. E păcat de astea 20-30 de familii din Cârşie că se chinuiesc cu el”, spune Saul Beloia, un timişorean care vine în satul natal de două ori pe lună.



Localnicii sunt resemnaţi

În Cârşie locuiesc aproximativ 40 de familii. Iarna, numărul lor scade spre 20. Cei care au „colibe” în sat (localnicii le numesc aşa, cu toate că sunt case în toată regula) se retrag jos, în Sicheviţa. În zonă, ninsorile sunt tot timpul abundente. Nu există iarnă fără ca drumul să fie blocat cel puţin o săptămână. Iarna trecută, satul Cârşie a fost izolat aproape o lună.
Tractorul cu plug al Primăriei Sicheviţa nu poate urca să deschidă drumul. Numai după ce vremea se mai îmbunează, utilajul face un ocol de vreo 40 de kilometri prin Moldova Nouă, urcă pe la Padina - Matei şi Gârnic, după care coboară înspre Cârşie. Doar aşa se poate deszăpezi Drumul Judeţean 571.

Unii dintre localnici sunt deja resemnaţi. Ştiu că, mai ales iarna, nimeni nu-i poate ajuta, din cauza drumului ocupat de nămeţi, aşa că-şi fac din timp provizii şi se roagă ca în caz de boală să nu fie nevoie să meargă la doctor, ci să se poată trata cu medicamentele pe care şi le pun în stocul de iarnă.
Mai ales bătrânii sunt obişnuiţi cu greutăţile provocate de drumul imposibil. „Soţul şi fiul meu au câte un Aro şi ne mai descurcăm, dar nici nu mai ştiu câte maşini au rupt pe drumu’ ăsta. Nima nu face nimica pă drumu’ ăsta. Nima, nimica!”, spune Elena Jurca (64 de ani).

Sâmbăta seara, bătrânele din Cârşie coboară cinci kilometri pe jos până în Sicheviţa şi înnoptează pe la rude, doar ca să poată merge la slujba de la biserică. Aşa fac de zeci de ani. Copiii nu sunt obişnuiţi cu greutăţile, dar se obişnuiesc. Primăria are un microbuz şcolar, însă acesta-i lasă la vreo patru kilometri de sat, pentru că edilii spun că nu-şi permit să-l distrugă pe drumul plin de bolovani.

Frunzăverde: se rezolvă la toamnă

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, spune că drumurile judeţene au fost reabilitate în ordinea importanţei dată de valorile de trafic înregistrate pe fiecare în parte. Drumul Judeţean 571 nu se află în planul de investiţii pentru modernizare şi asfaltare întocmit de CJ pe acest an, însă, conform lui Frunzăverde, el va deveni practicabil până la toamnă.

„În perioada următoare, drumul va fi reparat şi pietruit. Nu avem destui bani şi pentru a-l asfalta. Acum încă plătim datoriile pentru celelalte drumuri modernizate şi mai avem alte zeci de kilometri de drum de rezolvat. Între 2005 şi 2007 am reabilitat, modernizat şi asfaltat peste 600 de kilometri de drumuri judeţene, dar probleme mai sunt, mai ales în zonele montane şi submontane ale judeţului”.

JUSTIFICARE

„Nu e de competenţa noastră”

Primarul comunei Sicheviţa, Petrică Jurca (PNL), spune că, fiind vorba de un drum judeţean, instituţia pe care o conduce nu poate face mare lucru: „Noi, cu utilajele noastre, rezolvăm drumurile comunale, dar pe cel judeţean, dacă încercăm să intervenim, primim amenzi de la consiliul judeţean. Fiind drum judeţean, nu e de competenţa primăriei. Eu, unul, numai că nu m-am pus în genunchi în faţa celor de la consiliul judeţean să repare drumul dar, până acum,
nu au făcut mai nimic”.























 





 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu