Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

luni, 18 martie 2013

Comunistii: “Pavel Beloia este fiu de chiabur!”. Capitalistii: “Pavel Beloia este tata de ofiter de securitate!” Partea a treia


.


Partea a treia

Hotarat sa plece de la Moldova Noua intr-o lume mai apropiata legalitatii, in 1977 Pavel s-a inscris la un concurs, a dat examen pentru un post de contabil la fabrica de bere din Timisoara si a castigat. 
Acolo a gasit insa un mai mare paradis al hotilor. Se fura bere nu cu sticla, bidonul sau cu lada, ci cu camionul! Zi de zi! Berea iesea din fabrica fara acte si tot fara acte se vindea fie pe la bodegile fie pe la gradinile de vara ocrotite de cate un politruc de la partid. Fabrica lucra mai mult in pierdere decat in castig. Contabilul urma sa aibe ce sa lucreze!

Nu avea sa ii fie usor la noul loc de munca, hotii s-au coalizat si au inceput sa maraie prin colturi, indiferent ca erau soferi de camioane ramasi fara ciubucuri sau directori de fabrici, criticati de la partid ca se terminase berea in comunele unde isi duceau amantele sa le racoreasca, feriti de privirile indiscrete de la oras. Avea sa ii fie greu sa starpeasca hotia, cu atat mai mult cu cat renumele sau de incoruptibil l-a precedat!

Ca atare, s-a confruntat cu aceeasi atitudine din partea tuturor a celor de care depindea cariera si la urma urmei, viata sa si a micii sale famili. Mai intai, comitetul de partid pe fabrica i-a atribuit o locuinta cu o singura camera si un antreu, fara baie si cu wc in curte, pe strada Mangalia, langa Cooperativa Prestarea. Cineva de la Comitetul Municipal de partid, vazand fisa sa personala primita de la BOB al organizatiei PCR din Moldova Noua, si ascultand recomandarea telefonica facuta de omologul de la Moldova Noua, a decis ca i se cuvine o singura camera, la casa nationalizata, in timp ce colege de-ale sale, necasatorite, primeau apartamente cu doua camere la bloc.

Pavel a locuit acolo impreuna cu sotia si fiul pana in 1982, cand acesta din urma a plecat la scoala de ofiteri de securitate de la Bucuresti. Nu ca cineva l-ar fi recompensat pe Pavel pentru reusita fiului sau, cu vreo locuinta mai acatarii! Nu, Pavel reusise in sfarsit sa vanda locuinta pe care i-o lasase bunicul sau Veselin in comuna natala si a contractat, cu rate pentru urmatorii 20 de ani, un apartamant la bloc. Acela in care locuieste si acum.

In acel apartament de bloc, in noptile din ce in ce mai lungi, Pavel mediteaza si acum, adeseori, la asemanarea dintre destinul fiului si a propriului sau destin, cel putin in ceea ce priveste atitudinea statului roman fata de grija ca cetatenii lui sa aiba un acoperis deasupra capului, mai bine zis sa nu aiba un acoperis deasupra capului!

Caci, desi a fost ofiter in Securitate cativa ani si apoi – cea mai mare parte a carierei militare, in Serviciul Roman de Informatii, fiul sau a avut, in democratie, aceleasi probleme locative cu care se confruntase si tatal sau in anii socialismului. Acestea fusesera precedate in mod ciudat initial de interdictia urmarii de studii superioare, iar cand le-a urmat si absolvit, de nerecunoasterea acestora! Taman asa cum patise si Pavel in anii de constructie a socialismului. Problemele erau create in mod evident chiar de catre institutiile in care a lucrat, mai bine zis, de oamenii  fostului regim socialist, refugiati si deghizati in noul regim democratic.

Ceea ce atrage atentia privitor la similitudinea celor doua situatii atat ale tatalui cat si fiului, este faptul ca acestea s-au repetat in timp aproape pana la identificare, ca si cum s-ar fi aplicat un acelasi sablon menit sa cenzureze scolarizarea si apoi locativitatea celor doi – tatal si fiul.
Iesit din comun este faptul ca nimic nu sugereaza ca ar fi fost vorba de altceva decat de aceeasi dispozitie data candva, undeva, si ramasa in vigoare peste zeci de ani, astfel ca, in doua regimuri cu ideologii diametral opuse – comunism si capitalism - doi oameni, tata si fiu, trec prin patanii identice, care le cenzureaza identic doua drepturi fundamentale – cel de acces la educatie si la locuinta locuinta.

Cu certitudine pare fantasmagorica, dar nu este decat dureros de reala, o relatare in care se vorbeste astfel:

Mai intai, despre un fiu de chiabur pus la index de institutiile de putere din anii socialismului – partidul si securitatea, dar care este atras in partid si pus caine de paza la avutul statului, chiar impotriva hotilor de la partid.

Mai apoi, se vorbeste despre un nepot al aceluiasi chiabur, admis la scoala de ofiteri de securitate aproape cu media 10, care o termina dupa trei ani aproape cu media 9 si care intra in cariera de-a dreptul abrupt, (prietenii stiu ca sfarsitul a inceput pe biroul sau), dar este dat afara in scurt timp dupa ce regimul cade si Securitatea este desfiintata, iar el impreuna cu alti 2-300 de ofiteri de securitate este incarcerat la puscarie scapand astfel cu viata in fata planului de reeditare la Timisoara a asasinatului colectiv de la Sibiu. Este scos din celula, reactivat, avansat si incadrat de urgenta in institutia pe care Virgil Magureanu o infiintase, de indata ce la Targu Mures au luat sfarsit provocarile dintre romani si maghiari.

Acel nepot al chiaburuilui gavrila Beloia nu stia ca in destinul sau era scris ca daca la el pe birou fusese sfarsitul, pe acelasi birou i se punea tot lui si inceputul!
Pentru ca le-a acceptat pe amandoua, tanarul ofiter SRI avea sa isi edifice o cariera in infern! 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu