Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

luni, 18 martie 2013

Comunistii: “Pavel Beloia este fiu de chiabur!”. Capitalistii: “Pavel Beloia este tata de ofiter de securitate!” Partea a doua


.

Comunistii: “Pavel Beloia este fiu de chiabur!”. Capitalistii: “Pavel Beloia este tata de ofiter de securitate!”

Partea a doua
.
La Moldova Noua, revizor contabil fiind, Pavel a ajuns in numai sapte ani la serioase divergente cu conducerea intreprinderii de comert la care lucra, pornind de la intransigenta sa in aplicarea legii. Nu admitea sa treaca cu vederea furturi din avutul statului, refuza sa accepte punerea batistei pe tambal in urma reviziilor facute chiar si gestionarilor care aveau lipsa in gestiune, dar aveau si pile sus. 

Cariera sa la Moldova Noua nu a durat foarte mult si a luat sfarsit cand, oferindu-i-se mita un sac de cafea boabe ca sa semneze un proces-verbal de distrugere a unei cantitati de marfa lipsa la inventarul sotiei unuia dintre sefii intreprinderii, el a refuzat si a facut plangere la procuratura locala. Fireste ca de el si de metodele sale inflexibile satui fiind cu totii, i-au cerut sa plece, ceea ce a si facut. La partid nu il asculta nimeni, chiar si cei de acolo traiau de pe urma ciupelilor din comertul socialist. Mai mult, de acolo veneau indicatii sa fie tinut sub observare.

Pavel crede ca era supravegheat de catre securitatea din Moldova Noua, ceea ce este plauzibil, in atributiile Departamentului Securitatii Statului intrand printre altele si supravegherea, in tabelele A, B si C, de la dosarele de problema ale profilului de informatii interne, a fostilor liberali, fostilor taranisti, fostilor legionari si altor categorii etichetate drept dusmani ai oranduirii socialiste, dar si a descendentilor lor, stiut fiind ca daca un parinte avea idei anticomuniste, era mai mult ca sigur ca el isi transmitea atitudinea si urmasilor sai.

Fiul sau ar fi putut sa ii confirme ca cel care dadea note informative regulat despre Pavel, tatal si bunicul sau, era nimeni altul decat cumnatul sau, sotul sorei sale mai mari, note regasite in tabelele muncii de securitate in mediul rural. Ofiterul nu a facut asta, erau chestiuni ce ar fi urcat tensiunea in familie.

Cercetand, tanarul ofiter a aflat si motivul pentru care bunicul Gavrila fusese declarat in mod abuziv chiabur, dar si motivul pentru care, lipsindu-se de orice reactie, nu facuse nimic pentru a demonstra netemeinicia acuzatiei. Mai tarziu, aceeasi lipsa de reactie a gasit-o acesta si la tatal sau, in anul 1992, cand a refuzat sa declare recurs impotriva unei sentinte a Judecatoriei Lugoj in care era acuzat de concurenta neloiala, chiar in lipsa unei legi care sa reglementeze de aceasta maniera mediul economic. 
Acelasi ofiter, dupa ani si ani, mosteneste atitudinea celor dinaintea sa si refuza sa depuna plangere impotriva  celor implicati in incercarea de marginalizare a sa si de lipsire de drepturi civile evidente: interdictia de a se casatori, interdictia cea de a urma studii superioare si pe fond de a corespunde pentru a ocupa posturi decizionale in SRI, interdictia de a se folosi de locuinta pentru care platea chirie etc etc!
In cazul sau, era indreptatita supravegherea de catre securitate, el avand un bunic ce dorea arderea de vii a comunistilor si un tata chiabur! Cu siguranta, in cazul lui Pavel, notele informative lunare ce trebuiau puse la tabele de catre sefii posturilor de militie cu atributii pe linie de securitate, nu au evidentiat activitati ce sa confirme convingerile inaintasilor sai. 

Asa se explica si acceptarea fiului lui Pavel la Scoala de Ofiteri activi a Ministerului de Interne, chiar la arma Securitate! Acesta intrase cu medie foarte mare – luase note de 10 la doua din probele scrise, iar la examenele de testare psihologica i se depistasera aptitudini ce il recomandau in mod special pentru munca de informatii. 
Vestea facuse ravagii pe intregul traseu profesional urmat in timp de Pavel – din comuna natala, la Moldova Noua si pana la Timisoara, toata lumea, care stia ca familia lui este una condamnata la marginalizare, a facut ochii mari si si-au intrebat pilele de mai sus ce poate insemna faptul ca dintr-o familie  proscrisa, fiul sau intra in Securitate. 

Cu totii, cei curiosi au ramas fara raspuns, nimeni nu a avut vreodata vreo explicatie, decat, poate, fiul sau, ani si ani mai tarziu, cand a inceput sa studieze originea familiei sale si arborele genealogic al Beloiestilor.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu