Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 18 decembrie 2013

Sichevita. Ecouri la un act de cultura





http://2.bp.blogspot.com/-yDj9NRN4Xgc/UrFj2rujXfI/AAAAAAAABog/cTR_otK8nQ0/s1600/sic.png

Un eveniment cultural deosebit s-a derulat la Sichevita pe data de 14 decembrie 2013, ce a marcat existenta, dar si pretuirea fata de traditiile folclorice locale. Setul de fotografii de la eveniment face inconjurul grupului de socializare si atrage aprecierile celor ce le vizualizeaza. Ceea ce este foarte bine!

Dar nu si suficient! Si acest fapt ridica o serie de justificate remarci. De ce insa nu sunt amintiti organizatorii institutionali si inimosii persoane fizice ce isi rup, pentru asemenea evenimente, din timpul alocat familiei. De ce nu se anunta, alaturi de fotografii, si numele copiilor implicati in formatiile artistice ce s-au produs pe scena. De ce nu sunt numiti participantii. De ce nu apare numele invitatilor.

Acestea sunt simple remarci. Nu sunt intrebari si nu necesita raspunsuri. Ele necesita doar simple solutii care sa reunifice comunitatea locala, nemeritat dezbinata. E vremea sa dispara presiunea reciproca a grupurilor locale si comunitatea sa isi recastige imaginea unificata.

Din acele fotografii pare ca cel putin doua sute de persoane au fost prezente in Caminul Cultural din Sichevita.  Inca cincizeci au luat la cunostinta pe grup si cam atat! Gresesc, au mai auzit despre eveniment, din gura satului, inca 200 de sateni. Este foarte putin si eforturile celor implicati nu sunt rasplatite asa cum ar trebui!   

Simpla si comoda postare a unor fotografii pe internet nu aduce foloase notabile nici traditiilor culturale locale, nici inimosilor care practicandu-le, le conserva, le imbogatesc si le transmit mai departe! Nu ii stimuleaza si nu ii incurajeaza, ba dimpotriva! Energiile creatoare ce salasluiesc in sateni sunt consumate, iar actiunile constructive au de suferit. Cei ce au vorbit cu mine despre toate acestea ma vor aproba cu siguranta si vor explica prin viu grai!

Intr-o cu totul alta abordare, era imperios necesar ca evenimentul sa fie anuntat, mai intai pe toate grupurile retelelor de socializare de pe Clisura Dunarii, apoi pe cele carasene, pe cele banatene si pe cele nationale cu profil cultural din sfera traditiilor rurale romanesti. 

Asta pe de o parte! Pe de alta parte, toate mass media scrise si audio-vizuale, vesnic in criza de informatii culturale (pentru ca actul cultural este din ce in ce mai scump), ar fi preluat stirea evenimentului de la Sichevita si l-ar fi redifuzat agentiilor de stiri, de unde intreaga diaspora romaneasca isi hraneste cu dorul de acasa.

Ar fi fost un mare motiv de fala si recunoastere pentru toti cei implicati ca, peste tot in lume unde numele SICHEVITA spune sau nu ceva anume, sa se dea un click, sa se faca o vizualizare ori o distribuire, sa produca o emotie, o amintire, un zambet sau o lacrima. Acest moment insa a fost ratat, intrucat doar cinci sute de sicheviceni au vazut sau aflat ca la ei in sat a fost o serbare frumoasa. Puteau sa afle despre asta si sa vada fotografiile si sa se bucure ori sa lacrimeze, zeci de mii de oameni aflati departe de casa, in strainataturi, uscati de dorul familiei, al casei parintesti sau al cantecului si costumului popular banatean.


Nu voi intreba acum si aici de ce nu s-au intamplat toate acestea si de ce Sichevita rateaza rand pe rand toate oportunitatile ce ii vin in fata, pentru ca si eu si o mare parte dintre membrii grupului cunosc raspunsul la intrebarea nepusa. 

Voi intreba doar de ce o atat de frumoasa sarbatorire a primit atat de putine aplauze!


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu