Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

luni, 31 martie 2014

Mama Maria




Pentru mine ar fi usor sa spun despre insul ce este copilul unei din femeile din fotografia de mai sus ca nu are niciun pic de educatie, dar as jigni-o pe mama sa, pe care eu o respect pentru ca a fost buna prietena cu bunica mea cat aceasta a trait.
Ar fi usor sa zic ca este un mincinos, dar cati nu mint in ziua de astazi chiar cu mana pe biblie, asa ca ar fi inutil.
 Ar fi usor sa spun ca este un  jalnic denuntator anonim si calomniator , dar cine nu paraste la autoritati in ziua de astazi fara sa sufere nicio consecinta pentru infractiunea savarsita in acest fel?  
De aceea voi spune simplu ca este un nesimtit. El a venit la poarta mamei mele, prietena cu mama sa si i-a adresat cuvintele pe care i le adresase si mamei lui in ziua cand a izgonit-o de sub acoperisul casei pe care ea o ridicase alaturi de sotul ei.
I-a spus mamei mele ca o va considera mincinoasa in cazul in care nu ii va deconspira numele consatencei care i-a povestit ei despre explicatiile lui cum ca mama mea sau chiar eu, am avea datorii banesti la el. Insul are drept venituri doar ajutorul social si o data pe luna primeste cateva kilograme de produse alimentare drept ajutor de la guvern. Stiind asta, de atatea ori i-am cumparat de la oras diverse lucruri de care avea nevoie prin casa, ca nu le mai stiu socoata, incepand de la alimente, tigari, samanta de trifoi sau arpagic.
Potrivit caracterului sau lipsit de fermitate, insul minte in stanga si in dreapta catre cei ca si el ce isi fac timp sa il asculte in fata portii. Le povesteste ce crede el ca doresc ei sa auda despre parintii mei si prin asta se aseamana cu ascultatorii sai prin aceia ca amandoi mai intai si-au infometat mamele, le-au incuiat mancarea si bautura si apoi le-au izgonit din casa cu sudalmi si cu lovituri de picior in spate.
Cand nu au mai avut mame pe care sa le persecute, acestea adapostindu-se pe la alte case, au venit la poarta mamei mele, si unul si altul, sa ii ceara zeci de milioane de lei drept rasplata ca sa nu mai treaca cu tractorul prin terenul ei agricol, asa cum au facut in ultimii sapte ani.
Ins ce ar trebui sa aiba bunul simt taranesc, el este lipsit total de acesta si se deda la barfe pe seama unei femei de 74 de ani din mana careia a primit mancare, bautura si ajutor la muncile nevestii-si. El vrea sa stie cine l-a parat ca vorbeste minciuni pe la spate, ca femeile barfitoare. Sa ma intrebe pe mine, eu sunt mai direct si ii voi spune cu subiect si predicat cine si ce a spus. Mama mea, crestina cu frica lui Dumnezeu, nu a vrut sa semene dihonie intre vecinii ei si a preferat sa taca in fata presiunilor sale.
Ii voi spune insului fara bun simt, daca ma va intreba, ce a spus procurorul despre fapta sotiei sale in legatura cu copilul ei abandonat sub un pod in Berzasca. Ce a spus despre el vecinul care l-a surprins eat si l-a battut pana i-a scos dintii din gura, pentru ca i-a pulverizat spray lacimogen in ochi. Ce au spus despre el cei carora le-a inmanat reclamatii scrise dar nesemnate despre presupusele fapte penale ale unor vecini, rugandu-i sa le depuna la judecatorie, dar sa nu fie amintit numele sau. Ce au spus despre el barbati din vecini cand au aflat ca a incercat sa puna mana pe sotiile lor.
As putea sa ii spun multe altele insului, dar as incepe cu rugamintea mea ca sa o respecte pe mama mea asa cum nu a respectat-o pe mama lui. O singura si simpla rugaminte!

Si mama lui si mama mea merita respect din partea lui, pentru ca ne-au dat viata si ne-au lasat sa ne jucam impreuna cand am fost copii. Cel putin la fel de mult respect cat nutresc si eu pentru cele doua femei ce poarta acelasi nume de sfanta: Maria.
.

joi, 6 martie 2014

Peste ani, la Moldova Noua



Moldova Noua, importanta citadela pe harta recenta a industriei extractive romanesti, este fara indoiala strans legata de o parte a copilariei mele.

Venisem aici impreuna cu familia, in anul 1968. Fusesem elev in ciclul primar intr-o comuna din apropiere si asa cum se proceda si pe atunci, parintii venisera la oras in cautare de locuri de munca. Facusem fara nicio greutate trecerea de la scoala rurala ce ma premiase anual catre cea oraseneasca, fara sa stiu la acea data ca dupa alti cativa ani aveam sa lasam si Moldova Noua in urma, in drum spre un alt oras, mai mare.

Pot spune acum ca cei sapte ani in care Moldova Noua, Orasu Nou si Moldova Veche mi-au fost locuri de joaca, de crestere si de invatare, ocupa si acum un loc aparte in amintirile mele de adult. Nu numai prin scoala, casa de cultura, cartierul de blocuri, mina, portul, fluviul sau cinematograful, dar si prin amintirile legate de oameni, de profesori, de colegii parintilor, de colegii mei, de prietenii de joaca. Cu totii ocupa un loc special in panoplia cu amintiri din copilarie.

Pe toti acestia mi i-am reamintit deunazi, cand treburile m-au adus pentru doua ceasuri in cel dintai oras al copilariei mele. Am mers pe jos dinspre judecatorie catre autogara si pe drum am rapit numai pentru mine cateva zeci de clisee cu locuri cunoscute.

Le voi arata celor ce trec zilnic pe langa ele, le-au inclus in cotidian si nu le mai resimt simbolistica si forta evocatoare la fel ca si mine.

In egala masura le voi arata si celor ce nu au trecut niciodata prin Moldova Noua si pe care ii invit sa o faca!






In fata Casei de Cultura, batranul cerb ce isi protejeaza ciuta ce se adapa cu gingasie.



Aleea dinspre parcul central catre strada Minerilor.




Micutul parculet pentru copii si odihna pentru pensionari.




In fata fostului magazin universal.




In parculet – Monumentul inchinat eroilor cazuti in al doilea razboi mondial.






Alaturi, Monumentul inchinat eroilor cazuti in primul razboi mondial






Micuta catedrala.






Scoala.



Primaria.




Posta.




Al doilea monumnent inchinat eroilor cazuti in al doilea razboi mondial.





In autogara, voind sa imi cumpar biletul de autobuz, am avut 
surpriza ca tanara de la ghiseu sa ma intampine cu un zambet ce mi-a evocat prima iubire din anii de liceu. 
Am fotografiat-o prin ghiseul casieriei si am remarcat ca micuta incapere era plina ochi de flori frumos mirositoare.

.

Sichevita - promovata la Targul International Berlin (5-9 martie 2014) de catre o delegatie a Primariei

La rugamintea mai multor cunoscuti ce sunt implicati non-profit in promovarea turismului, pun la dispozitia sichevicenilor un apel al d-lui Cornliu Martin din Moldova Noua, implicat in organizarea participarii la Targul International Berlin (5-9 martie 2014) a unui grup din care fac parte si reprezentanti ai Primariei Sichevita.

Iata textul, care anunta, in 8 puncte, aspecte de interes pentru intreaga comuna:



In atentia comunitatiilor din Clisura Dunarii ,

Despre deplasarea la Berlin,participarea la expozitie,alte detalii Participarea la o expozitie de turism e in mod cert o actiune ce poate creste numarul de turisti dar este important ca materialele promotionale,intalnirile ce urmeaza a avea loc sa fie bine pregatite.Mai jos aveti o informare generala despre aceasta actiune,in perioada imediat urmatoare va voi detalia fiecare punct prezentat aici.

1. ITB. 
Cea mai mare expozitie de turism din lume cu public atat ca si numar de firme ,tari expozante cat si ca vizitatori.Aproape toate tarile din lume au stand national.In acest an Romania va expune in hala 7.2 B( 400 mp stand national,) iar in apropiere vor fi standurile Cehiei si Slovaciei. . Durata expozitiei este 5-9 martie,primele trei zile fiind dedicate vizitatorilor profesionisti iar ultimele doua si vizitatorilor obisnuiti. Deosebit de importante sunt intalnirile de afaceri care se stabilesc din timp. Detalii despre editia din 2013 spatiu de expunere: 155.300 mp numar expozanti: 7.354 vizitatori 130.425 tari participante : 189 sursa informatiilor:Ausstellungs- und Messe-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft e.V.

2. Programul calatoriei. 
Plecarea in noaptea de 2/3 martie sau in 3 martie dimineata din Resita, o oprire in Praga cu inoptare iar in 4 dimineata plecarea spre Berlin intoarcerea in 08 martie. Serviciile turistice sunt asigurate de catre firma Ultramarin Timisoara,. Costurile /participant sunt de aproximativ 220EUR.In acestea este inclusa cazarea si transportul calculate pentru un grup de 38 participanti. Este bine a se face cat mai repede confirmarea/plata participarii deoarece in perioada ITB preturile la hotel cresc sau efectiv numai sunt locuri libere.

3. Ce se intampla in timpul expozitiei. 
In standul Romaniei exista un loc rezervat pe care va scrie "Anina-Almaj Dunare" sau ceva asemanator.Acolo vor sta in permanenta doua persoane vorbitoare de engleza si germana pentru a furniza informatii,pliante,etc. Delegatii din Caras bineinteles ca vor putea sta si ei in stand dar nu toti odata fiind imposibil tehnic! Separat de acestea vor exista intalniri de prezentare,aranjate din timp cu firme de turism,organizatii care promoveaza turismul,etc.Acestea vor fi stabilite dupa primirea confirmarii ferme de participare din partea fiecarei primarii. La aceste discutii va exista un translator de engleza/germana petru cei ce au nevoie. In prima seara se va organiza o "Seara Romaneasca" unde vor fi mai multi invitati atat din interiorul expozitiei cat si nexpozanti. 

Intr-un mail separat va voi transmite detaliile despre "Seara Caraseana" sau "Seara banateana" pe care o putem organiza separat de "Seara Romaneasca" ori in standul Romaniei ori intr-o alta locatie din Berlin .

4. Vizitare oras,alte detalii de program. 
Un tur al orasului poate fi facut chiar in ziua sosirii in Berlin. Prima si a doua zi e firesc sa fie petrecuta in expozitie; sugerez ca un al doilea tur de oras sa fie facut in prima jumatate a celei de a treia zi in Berlin. In masura posibilului si dupa ce cunosc exact lista participanilor voi incerca sa va aranjez si alte intalniri utile in afara celor legate strict de turism.

5.Pliante. 
Vor fi necesare urmatoarele pliante turistice - fiecare localitate poate sa isi faca un pliant A4,cu cateva imagini bine alese si cu un scurt text de prezentare sat),imagine a casei,a baii,ev o scurta descriere si bineinteles pretul. Pliantele vor fi distribuite si utilizate pe parcursul expozitiei dar o parte din acestea vor merge si catre centrele de promovare ale Romaniei din lume in particular la birourile din Londra,Berlin,Viena si Varsovia. Ideal este ca aceste pliante sa fie tiparite.Dar daca aceasta posibilitate nu exista acestea pot fi multiplicate si in serie mica la o imprimanta cu laser sau un copiator color performant.E preferabil oricand un pliant facut artizanal la copiator dar bine conceput,cu fotografii bine alese si text corect unuia tiparit dar plin de greseli si cu poze anapoda. Prin pliante A4 inteleg modelul de pliante imprimate pe ambele parti si impaturate in trei. In afara pliantelor fiecare primarie e bine sa faca un numar de 3-4 mape de prezentare a localitatii,zonei practic un dosar cu pagini printate.In aceasta mapa se gasesc printate pe format A4 imagini din localitate,imagini de la negee,imagini cu locurile de cazare,etc.Acestea se utilizeaza de personalul din stand cand explica ceva sau de dumneavoastra in momentul in care negociati oferta.

6. Obiecte promotionale. 
Daca aceste exista sunt binevenite mai ales daca veti avea o intalnire de afaceri (calendare,pixuri,etc). Dar nu e musai sa fie facuta aceasta investitie.

8. Costuri. 
In afara costurilor de transport sunt costurile legate de legitimatia de intrare in expozitie,care va fi imprimata cu numele dumneavoastra ,institutia reprezentata .Acestea costa 48 EUR pentru toata perioada targului.Acestea se cumpara inaite de inceperea expozitiei si se livreaza prin posta. Preturile in Berlin sunt mici ,comparabile cu cele din Romania.In schimb costurile produselor vandute in expozitie sunt exagerate. De asemenea vor exista costuri legate de actiunile comune,in masura care sunt agreate de catre dumneavoastra. Va voi informa in mailul urmator.\

9. Alte informatii.


Asociatia Dunarea Moldova Noua – Corneliu Martin - 0723007937".
.

PS:  Punctul 7 al materialului nu mi-a parvenit.

marți, 4 martie 2014

Despre caii lui Novac de la Sichevita

.


Scriam nu demult despre pasiunea locuitorilor din satul Carsie din Sichevita pentru rasa cabalina, despre placerea lor de a trai si lucra alaturi de minunatele exemplare. 


Fotografiile ce insoteau si exemplificau cele scrise atunci au atras sute de like-uri si distribuiri, iar in final un cumparator din departari, indragostit de caii despre care vorbeam atunci, a venit in comuna si i-a cumparat pentru el. 


A platit omul atat cat i-au cerut proprietarii, atat de mult incat mai multi vecini de-ai lor au palit atunci de omeneasca invidie.



Acum nu voi mai vorbi despre comuniunea dintre om si cal. Nici despre faptul ca omul se naste alaturi de cai, vietuieste alaturi de ei, isi traieste bucuriile si necazurile vietii impreuna cu ei, iar minunatele animale sunt martori tacuti ai vietii aspre a satenilor din satul Carsie.


Voi spune simplu ca peste Novac trec anii incet incet si caii au devenit prea puternici pentru el. Ca omul marturiseste asta cu ochi aburiti si cu un nod in gat. 


Ascultandu-l cum vorbeste despre caii sai, auzi indelungata spovedanie a parintilor, bunicilor si strabunicilor sai nascuti, crescuti si plecati odata cu caii lor.


Am vazut mandria lui Novac cand a mers cu caii sa ii potcoveasca. I-am vazut tremurul mainii cand le-a periat mandrele coame. 


I-am ascultat vorbele despre zecile de perechi de cai cu care a lucrat toata viata. 



Si am inteles ca Novac este intristat ca puterile cailor i-au intrecut puterile sale si ca de aceea, a luat hotararea sa se desparta de ei, scotandu-i in targ. 


Tineretea si puterea fiului sau, Avacum, nu i-a schimbat hotararea de a-i scoate la targ si amandoi sunt tristi pentru despartirea ce sta sa vina.












.