Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 21 februarie 2016

Ce se intampla cu gunoiul de la Sichevita?




In luna noiembrie 2015 toate administratiile locale din judetul Caras Severin au fost notificate cu privire la un fapt care a adus frisoane primarilor – anume, ca dupa inchiderea deponeului de la Vulcan din judetul Hunedoara, vor fi obligati sa isi transporte gunoiul, pe propriii bani, fie tocmai pana la Arad, fie tocmai pana la Horezu, in judetul Valcea!
De fapt, deponeul de la Vulcan nu se inchide, dar in urma unei decizii a Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, incapand cu data de 18 februarie 2016, operatorului carasean Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara A.D.I. Intercom Deseuri Caras Severin nu i mai permite accesul in cadrul deponeului.


Criza generala a gunoiului 
Criza gunoiului a aparut dupa modificarea legii ce da afara primarii din consiliile de administratie ale companiilor ce opereaza in domeniu, fapt care in Caras Severin a produs rapid modificari in primul rand la nivelul componentei Adunarii Generale, a Consiliului Director si a Directorului “A.D.I. Intercom Deseuri Caras Severin”.
Perioada de criza va dura cateva luni, intrucat deponeul ecologic de la Lupac, ce urmeaza sa preia gunoiul carasean, va fi inaugurat abia in vara sau toamna acestui an, probabil intre cele doua campanii elctorale, ca sa dea bine in ochii electoratului. Proiectul dezvoltat in apropierea Resitei este cofinantat dintr-un fond european si se ridica la suma de 200 de milioane de lei.



Primarul Kramer baga gunoiul sub pres
Fara indoiala ca primariile din judet vor fi puternic afectate, unele de pretul majorat pe care vor trebui sa il achite transportatorilor, altele de riscurile la care se vor supune daca vor decide sa ascunda sub pres gunoiul rezultat, adica sa redeschida pe raza comunei gropi ilegale de gunoi, asa cum probabil se va intampla in comuna Sichevita, localitate limitrofa apelor fluviului Dunarea si frontierei de stat.
De cativa ani de zile, mai precis de cand primar al Sichevitei a fost ales Nicolae Kramer, gunoiul rezultat la Gornea si Sichevita fusese transportat departe de ochii satenilor si ai autoritatii judetene de mediu, tocmai in satul Valea Ravensca, unde era deversat intr-o rapa. Aici, gunoiul era periodic aprins de locuitorii din apropiere, exasperati de mirorurile pestilentiale, in mod evident acestia preferand mirosul de fum celui de gunoi intrat in putrefactie.
Toata lumea stia despre groapa respectiva de gunoi, dar toata lumea tacea, unii din teama sa nu se puna rau cu primarul, altii de dragul banilor, iar altii din nepasare. Nimanui nu i-a pasat daca exista consecinte pe termen lung la adresa calitatii solului si a panzei freatice, daca apele raului ce spala marginile gropii respective sunt astfel contaminate, daca substantele toxice rezultate ajung si in fluviul Dunarea sau daca o ferma de animale din apropiere este afectata sub aspectul intoxicarii animalelor ce urmau sa fie sacrificate pentru productia de lapte si carne. 

Vechi deversari si incendieri de gunaoie
Situatia, care a durat ani de-a randul pana in iulie 2015, a produs mari nemultumiri in randul celor 35 de familii din Valea Ravensca. Pe acest fond, in spatial public au aparut afirmatii potrivit carora primarul Kramer ascunde gunoiul pe raza comunei, dar de fapt ar deconta costurile de transport pana la Vulcan. Nu se stie cat adevar ascund acele afirmatii, dar verificarea documentelor contabile din primarie nu ar trebui sa constituie vreo problema pentru aflarea adevarului.
In vara lui 2015, dupa o seceta si o arsita indelungate, ca urmare a extinderii focului din groapa de gunoi, au fost produse insemnate prejudicii unei intinse plantatii de pomi fructiferi apartinand  unor persoane influente din comuna, care in mod firesc, au amenintat ca reclama totul la Directia de Mediu Caras Severin. Nu se mai cunoaste din ce motive autoritatile nu au mai fost sesizate, astfel ca nimeni nu a mai deschis subiectul gropii de gunoi din apropiere. Iata insa ca aceasta groapa de gunoi revine in atentia comunitatii si nu numai!

Criza gunoiului si campania electorala
Ceea ce este mai rau insa, este faptul ca momentul revenirii in atentie a gropii de gunoi ilegale de pe Valea ravensca se suprapune taman peste etapa de inceput a campaniei electorale pentru alegerea primarului si a consilierilor locali.
Situatia de criza anuntata primarilor de catre consiliul judetean este privita diferit de primarii caraseni. La Resita si in doua-trei comune periurbane se vor mai gasi anumite solutii de compromis. Administratia locala din Oravita mai are la dispozitie statia de transfer a deseurilor, care pentru scurt timp va mai colecta si stoca deseurile din oras si din cateva comune limitrofe.
La Moldova Noua, primarul PSD-ist Matei Lupu ameninta ca isi va bascula gunoaiul in fata Consiliului Judetean si acuza fosta conducerea liberala a consiliului, acum la puscarie, ca neglijand comunitatile locale, a creat pe criteriu politic structuri administrative ce acum isi anunta esecul. El exemplifica cu societatile famimentare Acvabanat, Aqacaras, A.D.I. Intercom Deseuri etc.

Intre gunoaie si electorat 
La Sichevita, situatia colectarii, depozitarii si transportarii gunoaielor este cu atat mai sensibila cu cat comuna se situeaza in intregime in interiorul ariei protejate “Parcul Natural Portile de Fier”, recent intrat in posesia avizului UNESCO pentru a deveni cea de-a doua rezervatie a biosferei din tara, ca marime dupa Delta Dunarii.

Primaria Sichevita pastreaza tacerea si se abtine sa comenteze, mizand probabil pe groapa de gunoi din satul Valea Ravensca. Ceea ce ar putea fi o solutie, la urma urmei. Dar una de-a dreptul exploziva!


Ramane de vazut pe cine va arunca in lupta electorala mogulul politic local Ghita Birtea impotriva actualului primar al comunei. Primar basist de care din ce in ce mai multa lume se leapada, pe masura ce in Romania trece vremea basismului si se apropie ziua alegerilor!

*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu