Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 7 februarie 2016

Un primar nepriceput si abuziv







Primarul liberal Nicolae Kramer de la Sichevita isi exercita atributiile fara nicio pricepere. Ramane de vazut daca nu cumva savarseste abuzuri, ilegalitati, sau chiar infractiuni. Spun asta, pentru ca in raport cu familia mea, primarul deja a savarsit un lung sir de abuzuri, pentru care in mod evident va fi tras la raspundere la votul din vara viitoare. Nu voi enumera acum abuzurile sale fata de mine si de parintii mei, pentru ca voi reveni cu detalii asupra subiectului. Dupa ce voi face referiri la acele abuzuri, toti membrii comunitatii locale vor putea sa afle si sa verifice daca nu cumva si ei au fost pusi in situatii similare, anume - de a fi abuzati in drepturile ce le au in raport cu administratia locala.

Tragerea la raspundere este posibila
La sfarsitul celor patru ani de mandat, toata lumea din sat a vazut lipsa de pricepere a primarului in exercitarea atributiilor sale, si asta nu doar o singura data. Multa lume a avut de suferit ca urmare a actelor abuzive ale primarului. Zeci de familii au fost lipsite de ceea ce li se cuvenea numai si numai pentru ca primarul nu s-a priceput sa aplice legea in favoarea consatenilor lui. Pentru cate a facut rau, pentru cate nu a facut deloc, primarul Kramer ar trebui demis din postul pe care il ocupa. Sute de turisti ce tranziteaza comuna inspre garnic au fost lipsiti de minimul confort pe care il cautau pe raza comunei. Mii de turisti care tranziteaza comuna pe DN 57 au fost indepartati de Sichevita din cauza nepasarii si nepriceperii primarului de a-i atrage pe raza comunei.

Numai ca lumea din comuna, care l-a ales in baza unei intelegeri intre sefii locali ai PNL si PSD, se teme sa il traga la raspundere pentru nepasarile si nepriceperile lui. Macar de-ar fi vorba doar de nepriceperi! Lumea nu stie cum sa procedeze, sau se teme sa initieze un referendum local in baza caruia primarul sa fie suspendat si revocat. Consilierii locali de asemenea se codesc si se tem sa propuna si sa ii voteze revocarea din functie, desi ar avea suficiente argumente legale sa o faca, iar noua administratie judeteana le-ar aviza favorabil initiativa.

Simplii contribuabili se tem ca daca ridica vocea la adresa primarului si vocifereaza, cand vor solicita de la primarie vreo adeverinta sau vreun certificat, necesare la APIA, la notar, prin justitie sau te miri pe unde, primarul ii va refuza si ei nu isi vor putea exercita drepturile pe care le au fata de acele institutii. Oamenii se tem de refuzuri, ca si cum primarul ar avea vreun drept de refuz.

Conducerea comunei prin teama
In Sichevita, oamenii inca sunt tributari atitudinii de teama fata de autoritatea locala de administratie, aproape la fel ca pe vremea lui Ceausescu, cand primarul era si ordonator de credite, si perceptor de taxe, dari si cote in natura, si legiuitor si sef al garzilor patriotice si comandant militar al efectivului local de rezervisti, si gestionar al stocului local de armament si munitie. Nu mai este asa! Vremurile s-au schimbat! Primarul este investit sa serveasca comunitatea locala, nu sa o terorizeze, sa o ameninte si sa ii refuze drepturi legale! Din pacate, s-a perpetuat in Sichevita un fel de teama fata de autoritatile locale, ca si cum legislatia comunista inca ar fi in vigoare!

In ziua de astazi, autoritatea locala nu mai are drepturi asupra cetatenilor, cetateanul fiind liber! El nu se supune decat legii! Primaria, adica executivul local si consiliul local, au doar investirea legii ca sa conduca activitatile, sa conduca doar activitatile administrative, sociale si fiscale in folosul numai si numai al oamenilor, in mod egal, echidistant, nepartinitor si nediscriminatoriu! In nici un caz angajatii primariei nu conduc oamenii din comuna!

Originile dictaturii
Cand va citi toate astea, primarul Kramer va ridica din umeri a nepricepere, caci in mod cert nu va intelege nimic din ce am scris mai sus. Cum adica, se va intreba el, eu nu sunt seful comunei? S-o creada el, ziaristul! Eu sunt cel ales primar in Sichevita si eu fac si desfac in Sichevita! Asta sa o afle si cel ce scrie, ca altfel pun pe cineva pe el! S-au mai vazut ziaristi batuti mar, dupa ce si-au bagat nasul in treburile celor puternici!

Poftim cultura! Ce spun eu si ce zice el! A uitat cum a ajuns primar si ce intelegere a facut inaintea turului al doilea? A uitat cine a negociat cu el, cine a impus viceprimarul, cine l-a ales de fapt pe el primar? A uitat ca si-a incalcat promisiunea privind atribuirea lucrarilor de modernizarea a drumului judetean ce trece prin comuna? A uitat de promisiunea privind atribuirea lucrarilor la canalizarea locala? A uitat de atatea si atatea alte promisiuni facute si neonorate dupa ce a fost ales primar?

Ce naste din Basescu…
A uitat, dar i se vor aduce aminte toate astea in curand, la alegerile din vara viitoare, caci primarul Kramer adopta o atitudine dictatoriala. Atitudinea lui Kramer este nascuta dupa anul 2004 din conduita lui Traian Basescu si a sustinatorilor din care a facut parte si actualul primar pana cand Basescu a fost tradat de catre Sorin Frunzaverde. Dupa cum se stie, in 2012 PDL-istul Frunzaverde si acolitii sai din primariile carasene, printre care si PDL-istul Kramer Nicolae de la Sichevita, au tradat echipa Basescu – Boc - Udrea si au sarit in barca liberala.

Frunzaverde a stiut foarte bine de ce a tradat, el a avut numai de castigat din acea tradare, dar bietul Kramer nici acum nu a aflat de ce a acceptat sa devina traseist politic. El doar a pierdut prin trecerea la liberali, dar pierderea sa de imagine a fost neinsemnata in raport cu imensa pierdere suferita de comunitatea locala din Sichevita.

Ce a pierdut Sichevita in urma tradarii
Kramer si acum inca se mai intreaba de ce o fi emigrat el la liberali, pierzand astfel finantarile pentru comuna deja angajate de Elena Udrea si Sorin Frunzaverde! Prin caciuleala lui de atunci si de mai tarziu fata de Frunzaverde, prin copierea fara niciun discernamant a conduitei sefului sau, Kramer a adus cu seninatate mari prejudicii comunei si oamenilor.
Tradandu-si partidul, primarul a spus adio fondurilor de realizarea infrastructurii de drumuri si poduri de pe DJ 571/A, (drumul mare din Sichevita), a spus adio fondurilor cu care urma sa se faca finantarea lucrarilor de canalizare a comunei, de construire a statiei de epurare a apelor uzate colectate din canalizare si alte lucrari adiacente ce ar fi semnificat un mare salt calitativ in viata comunitatii sichevicene.

Primarului nu i-a pasat de toate astea, el si-a urmat seful de la Resita cu ochii inchisi, fara a sti ca mai devreme sau mai tarziu, acesta va imbraca zeghea dimpreuna cu intreaga grupare ce i-a stat alaturi. Acum, primarul tresare de fiecare data cand ii suna telefonul sau cand vede masina procuraturii resitene. L-au ocolit pana acum arestarile efectuate in Caras Severin de DNA si DIICOT, dar se intreaba tot mai des pana cand va mai beneficia de protectie. Si, mai ales, se intreaba cine il va mai proteja, acum, dupa ce sustinatorii sai de la Resita sunt amandoi trimisi la inchisoare. 

Lumea din comuna nu poate fi invinuita ca a ales un asemenea primar. Sichevita l-a votat pe Kramer pentru ca sefii acestuia reusisera sa compromita imaginea contracandidatului sau, iar electoratul a fost manipulat si determinat sa ii acorde un vot negativ lui Kramer, un vot de natura vadit emotionala.

Complicii dictaturii
Dar lumii din Sichevita trebuie sa i se aminteasca fapte, pentru ca a uitat ca un consatean al lor si-a riscat libertatea, viata si cariera de ofiter, precum si viitorul celor doi copii ai lui, cand s-a situat in punctul zero al rascoalei populare din Timisoara si a lasat evenimentele sa curga si sa ia amploare pana la fuga lui Ceausescu. 

S-a intamplat astfel nu doar pentru ca sichevicenilor sa nu le mai fie teama de autoritatea locala, dar si de asta. Dar din pacate ei inca se tem de primar, pe care il socotesc un fel de sef al lor. Se intampla asta intrucat niciodata, nimeni nu le-a explicat care sunt atributiile, puterile si limitele puterilor primarului, care ii sunt obligatiile si care sunt drepturile sale, prevazute prin lege in mod expres.
Satenii se tem de primar ca si cum el ar avea dreptul sa le refuze vreo cerere de eliberare a vreunui act. Bine, ei nu se pun cu autoritatea, ei se tem si de politist, pe care il apreciaza de asemenea in mod eronat un fel de sef al lor, intrucat oricand acesta ii poate ameninta ca le ia 10 milioane de lei drept amenda sau 10 litri de tuica. Locuitorii inca mai cred ca politistul rural are autoritatea militara, pentru ca are pe umar niste trese albe si poarta uniforma ca si militienii militari de pe vremuri. Cand de fapt, politistul rural este un angajat civil, platit tot de catre contribuabilii locali, angajat sa apere drepturile si avutia locuitorilor comunei. El semneaza un contract de munca cu angajatorul, asa ca toti civilii, nu depune un juramant militar, asa ca cum am facut eu, bunaoara!
Oamenii se tem de primar si chiar il cred cand acesta ridica vocea la ei si se erijeaza in sef al comunitatii locale, el, care de fapt este un slujitor platit de lumea din comuna ca sa execute deciziile consilierilor locali, adevaratii conducatori ai comunei. Oamenii nu stiu faptul ca consilierii locali sunt cei ce decid mersul lucrurilor in comuna. Fiind legislativ local, ei sunt cei ce iau hotarari privind viata comunitatii locale.

Cum ar trebui sa fie un primar
Asa cum la Bucuresti parlamentarii sunt cei care dau legi pentru a fi puse in executare de catre guvern si celelalte institutii ale administratiei centrale si locale, tot asa si la Sichevita - consilierii dau hotarari iar primarul le executa! Primarul, vicele si secretarul nu fac parte din consiliul local, ei constituie executivul local, adica ei sunt cei care pun in executare hotararile luate de consilieri. Asta, daca legea se aplica si in Sichevita.

Daca la Sichevita nu se aplica legea, ci liberul arbitru,  inseamna ca administrarea comunei se face dupa principiul „care da mai mult” sau „care da mai des”, iar primarul ia hotarari de capul lui, taie si spanzura, ameninta in stanga si in dreapta, savarseste abuzuri, favorizeaza si discrimineaza pe cine vrea el, primeste si executa ordine de la vanzatoarea de la magazin, de la orice baba surda sau de la te miri cine. Toate astea se intampla insa doar pana cand vine cel ce aplica legea, ii pune catusele, il duce la ancheta si il trimite sa respunda in fata unui judecator.
Asa cum a patit Frunzaverde si sleahta lui! Asa cum vor pati si altii ce isi fac feude pe domeniul public!

****





2 comentarii:

  1. Fara a face nici un comentariu, de nici un fel, nici ...pro, nici contra, o sa adaug, doar o remarca: La alegerea primarului din anul 2012 nu a existat turul 2 de scrutin!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru remarca, dom'profesor, am si corectat in text!

      Ștergere