Afla ca daca vei combina alimentele
gresit zi de zi, organismul tau se va imbolnavi. Sa nu te surprinda faptul ca detii boli cronice daca in ultimii ani ai
mancat cartofi pai cu gratar de
7 ori pe saptamana si dulciuri de 3 ori pe zi.
Ce se
intampla in stomac de fapt ?
1. Cand
mancarea ajunge in stomac, sucul gastric isi ajusteaza atat acidiatea (ph-ul) cat si
enzimele, astfel incat mancarea sa fie digerata in intregime.
2.
Consumanad impreuna doua alimente care au nevoie de ajustari diferite diferite
ale sucului gastric rezulta un suc gastric ce nu digera complet niciunul
dintre alimente.
3.
Mancarea ajunge in intestine incomplet digerata si intra in putrefactie.
4. Rezultatul:
acumulare de substante toxice in instestin , cedeaza unele organe (ficat, pancreas,
rinichi etc) si rezulta o boala cronica.
5. Toate
astea se intampla chiar daca consumam alimentele cele mai bio si naturale
dar le combinam gresit.
Regulile de combinare a alimentelor
Combinatiile de alimentele se impart
in 3 categorii si sunt evidentiate
in tabel:
1.
Combinatia optima (*DA) care este cea mai buna alegere
pe care o poti face pentru a avea o digestie completa.
2.Combinatia
medie (*Neutru) cu putin efort tubul poate
face fata unei astfel de combinatii INSA este bine sa nu faci ABUZ de astfel de
combinatii deoarece ti-ar putea dauna.
3.Combinatiile daunatoare (*NU) - combinand astfel alimentele
ai toate sansele ca digesita TA sa fie un esesc. Te vei alege cu balonari,
constipatie, diaree, multe gaze, iar repetand greaseala ani la rand te vei
alege cu boli cronice.
A)
Combinatii
nerecomandate (RELE)
1. Stomacul NU poate
digera 2 alimente concentrate in acelasi timp(aliment concentrat inseamana
orice aliment care nu este leguma cruda sau fruct)
In special cele bogate in proteine
care contin 2 surse de proteine diferite. Adica nu amestecam intre
ele niciodata la aceeasi masa carnea cu ouala cu branzeturile si cu leguminoasele (fasole, mazare, linte).
2. Nu
amestecam niciodata proteinele animale (carne, branzeturi, oua) cu cele
bogate in amidon (paste, paine, cartofi, orez, produse de patiserie, leguminoase)!
Proteinele animale necesita un anume
fel de enzime pentru a fi digerate, in timp ce amidonul are nevoie de cu totul
alte enzime. E o contradictie la
nivelul enzimelor care fac ca niciunul din alimente sa nu se digere
complet. Asadar: NU cartofi pai cu friptura, NU paste cu carne si Nu produse de
patiserie umplute cu carne)!
3. Niciodata nu combinam fructele si dulciurile cu restul mancarii.
Fructe se consuma doar pe stomacul
gol. Asadar ori cu minim 30 minute inainte sau cu 2 ore dupa masa. Zaharul, mierea,
fructoza sau dextroxa inhiba secretia sucului gastric astfel ca amestecandu-l
cu restul mancarii te vei simti foarte balonat si inconfortabil dupa masa!
4. Nu
amesteca alimentele grase (unt, untura, smantana, slanina si
uleiurile) cu cele bogate in proteine si nici cu cele bogate
in amidon, pentru ca grasimile
amestecate cu proteine ingreuneaza foarte mult trecerea mancarii din stomac in
intestin. In al doilea rand, grasimile amestecate cu amidonul formeaza un bol
alimentar indigest insa
extrem de bogat in calorii golale (neinsotite de nutrientii
necesari pentru a putea fi utilizate de corp. Cu alte cuvinte, se depun si ne
ingrasa!
5. Nu consuma apa nici
la masa nici dupa masa! Consumand apa la masa nu faci
altceva decat sa diluezi sucurile gastrice iar astfel digestia devine greoaie
si inceata. Consumand apa imediat dupa masa faci cam acelasi lucru. Apa se bea
cu minim 20-30 minute inainte de masa.
6. Laptele este
cel mai bun gol. Nu amestecam laptele cu niciun
aliment - exceptie face painea integrala.
7. Nu
combinam fructele acide cu cele dulci. Cele acide (portocala, marul,fructele de padure etc) se pot
combina intre ele insa cele dulci se consuma un singur fel odata (doar banane,
doar pepene sau doar pere).
B)
Combinatiile recomandate (BUNE)
1.
Proteinele animale le combinam cu LEGUME sarace in amidon: (in special cele verzi si cele
bogate in apa patrunjel, spanac, rosie, castravete, ardei, broccoli,varza etc)
2. La fel, grasimile
se asociaza foarte bine cu legumele usoare.
3.
Alimentele bogate in amidon (paste, cartof, paine, porumb, orez
etc) se completeaza excelent cu legume (fasole, mazare, linte, bob, naut)
4. Consuma
doar pe stomacul gol fructele si laptele iar cand mananci pepene nu
il combina cu alt fruct.
5.Tot ce
este dulce se consuma doar pe stomacul gol !
In concluzie:
Renunta la
desertul imediat dupa masa! Renunta la
fructe imediat dupa masa. Le poti consuma la jumatate de ora dupa masa. Asa cum
am mai spus zaharul de orice tip inhiba puternic enzimele responsabile cu
digestia. RETINE: Desertul imediat dupa masa (fie el un fruct) e un obicei
foarte nesanatos care strica grav calitatea digestiei. Tot ce este dulce se consuma doar pe stomacul gol.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu