PATRUNJELUL VERDE
Il stim atat de bine ca aliment, incat ideea ca ar putea
fi si medicament ni se pare mai mult o figura de stil. Ba fiert in supe, ba
tocat in salate, s-a banalizat prea tare, ca sa-l mai poti privi cu respect. Si
totusi, va trebui sa reconsideram patrunjelul, acordandu-i importanta pe care o
merita.
Putine medicamente din lume se pot
compara ca eficienta cu aceasta leguma, care, corect preparata si administrata,
are o actiune terapeutica extrem de intensa. Atat de intensa, incat
laboratoarele unor universitati si firme farmaceutice prestigioase din lume
l-au luat in studiu pentru a-i afla tainele. Iar ceea ce s-a descoperit despre el merita toata atentia. De aceea, il vom scoate din supa si-l
vom pune acolo unde-i e locul: intre miracolele naturii, care cresc pana si in
gradina cu zarzavat.
Ce
folosim de la patrunjel
Totul! Radacina este
un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului si
antiviral. Frunzele si tulpinile neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor
din organism, improspateaza respiratia, dizolva si ajuta la eliminarea pietrelor
la rinichi si la ficat. Fructele (semintele) de patrunjel sunt un puternic
tonic digestiv, stimuleaza puternic glandele sexuale si au efecte afrodiziace
uimitor de puternice, combat alcoolismul. Iata, in continuare, cateva preparate
din patrunjel.
Sucul de frunze
Pentru a obtine
sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de frunze proaspete, la care s-au
adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora la macerat,
apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie
pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat obtinut din
frunze de patrunjel este un puternic medicament, care de obicei nu se
administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula,
se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze de patrunjel, diluate
in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Sucul de radacina
In functie de
mijloacele avute la dispozitie, se poate prepara in doua moduri:
Varianta I - cu storcatorul centrifugal: Este cea mai simpla metoda si presupune sa avem un storcator de fructe centrifugal (cum se gasesc in comert). Radacinile de patrunjel se spala bine, eventual frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le razui cu cutitul, intrucat astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime pretioase continute de coaja subtire de la suprafata. Dupa spalare, se taie bucati, apoi se pun in centrifuga (nu se tin inainte in apa sau la frigider). Sucul care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o sticla cu dop si se lasa la racoare. Se bea in maximum 30 de minute de la preparare, diluat in proportia de 1:3 in suc de morcov.
Varianta II - prin tocare urmata de filtrare manuala: Radacinile de patrunjel se spala si se taie marunt, dupa care se trec prin masina manuala de tocat carne. Pasta astfel obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua, asa incat sucul obtinut in final sa fie cat mai limpede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezultat se foloseste in scopuri culinare sau se arunca. Administrarea se face, de asemenea, la scurta vreme (maximum 30 de minute) dupa obtinerea sucului.
Varianta I - cu storcatorul centrifugal: Este cea mai simpla metoda si presupune sa avem un storcator de fructe centrifugal (cum se gasesc in comert). Radacinile de patrunjel se spala bine, eventual frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le razui cu cutitul, intrucat astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime pretioase continute de coaja subtire de la suprafata. Dupa spalare, se taie bucati, apoi se pun in centrifuga (nu se tin inainte in apa sau la frigider). Sucul care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o sticla cu dop si se lasa la racoare. Se bea in maximum 30 de minute de la preparare, diluat in proportia de 1:3 in suc de morcov.
Varianta II - prin tocare urmata de filtrare manuala: Radacinile de patrunjel se spala si se taie marunt, dupa care se trec prin masina manuala de tocat carne. Pasta astfel obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua, asa incat sucul obtinut in final sa fie cat mai limpede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezultat se foloseste in scopuri culinare sau se arunca. Administrarea se face, de asemenea, la scurta vreme (maximum 30 de minute) dupa obtinerea sucului.
Pulberea
Se obtine din
seminte de patrunjel, prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin
sfaramarea in piua (urmata de cernere prin sita pentru faina alba). Dupa
macinare, pulberea se pastreaza la frigider intr-un borcan bine inchis, pentru
a nu se evapora uleiurile volatile. Se administreaza jumatate de lingurita
rasa, de 2-3 ori pe zi.
Cataplasma
Radacina de
patrunjel se da prin razatoarea fina si apoi se inveleste intr-un tifon. Se
aplica pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, dupa care se indeparteaza si
se lasa pielea sa se usuce la aer. De regula, aplicatiile se fac zilnic, vreme
de minimum 7 zile.
Boli
care se vindeca prin tratamentul intern cu patrunjel
· Hepatita virala - studii recente au aratat ca patrunjelul are un
neobisnuit efect de combatere a virusurilor care ataca ficatul. Se recomanda
asadar bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu
suc proaspat de frunze de patrunjel, cate cincisprezece linguri pe zi, luate de
preferinta pe stomacul gol, inainte de masa.
· Alcoolism - intr-un litru de apa se pun patru radacini de patrunjel, coaja de la o lamaie si coaja de la un grepfruit. Se fierbe tot acest amestec pana scade la jumatate, se ia de pe foc si se adauga doua linguri de seminte de patrunjel. Se lasa acoperit sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se pastreaza la frigider si se ia de patru ori pe zi cate o lingura din acest preparat, pana la epuizarea intregii cantitati. Acest remediu reduce nevoia de alcool, inlatura unele sechele hepatice si nervoase ale alcoolismului, dand chiar o intoleranta la acest drog. Ca paleativ contra intoxicatiei alcoolice acute (betiei) si a urmarilor ei, se consuma mari cantitati de patrunjel frunze, care se mesteca bine, inainte de inghitire.
· Celulita, acumulare de apa in tesuturi - se face o cura de suc de radacina de patrunjel, minimum trei saptamani, timp in care se bea un pahar pe zi. Suplimentar, se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de patrunjel proaspat.
· Litiaza renala si biliara - se bea de trei ori pe zi, inainte de masa cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
· Anorexie - cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de mancare si activeaza digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot manca din cauza starilor de greata persistente.
· Halena - patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii cronice.
· Infectii recidivante, imunitate slabita - in medicina araba, patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline si putin usturoi (eventual cateva felii de rosii), este folosit ca salata ce se administreaza celor care au boli infectioase recidivante. Studii recente facute la universitatea din Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu culinar facut din patrunjel activeaza puternic sistemul imunitar si, in plus, combate direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite.
· Boala canceroasa - salatele cu mult patrunjel si sucul de frunze si radacina de patrunjel sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar, sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
· Sterilitate masculina, impotenta - se face un tratament de 40 de zile, timp in care se administreaza, de patru ori pe zi, cate o jumatate de lingurita de pulbere de seminte de patrunjel, inainte de masa. Pentru efecte rapide, se ia o doza unica din urmatorul preparat: doua lingurite de pulbere de patrunjel si un varf de cutit de piper negru se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Remediul se ia pe stomacul gol. Acelasi tratament este extrem de eficient contra frigiditatii.
· Alcoolism - intr-un litru de apa se pun patru radacini de patrunjel, coaja de la o lamaie si coaja de la un grepfruit. Se fierbe tot acest amestec pana scade la jumatate, se ia de pe foc si se adauga doua linguri de seminte de patrunjel. Se lasa acoperit sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se pastreaza la frigider si se ia de patru ori pe zi cate o lingura din acest preparat, pana la epuizarea intregii cantitati. Acest remediu reduce nevoia de alcool, inlatura unele sechele hepatice si nervoase ale alcoolismului, dand chiar o intoleranta la acest drog. Ca paleativ contra intoxicatiei alcoolice acute (betiei) si a urmarilor ei, se consuma mari cantitati de patrunjel frunze, care se mesteca bine, inainte de inghitire.
· Celulita, acumulare de apa in tesuturi - se face o cura de suc de radacina de patrunjel, minimum trei saptamani, timp in care se bea un pahar pe zi. Suplimentar, se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de patrunjel proaspat.
· Litiaza renala si biliara - se bea de trei ori pe zi, inainte de masa cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
· Anorexie - cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de mancare si activeaza digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot manca din cauza starilor de greata persistente.
· Halena - patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii cronice.
· Infectii recidivante, imunitate slabita - in medicina araba, patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline si putin usturoi (eventual cateva felii de rosii), este folosit ca salata ce se administreaza celor care au boli infectioase recidivante. Studii recente facute la universitatea din Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu culinar facut din patrunjel activeaza puternic sistemul imunitar si, in plus, combate direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite.
· Boala canceroasa - salatele cu mult patrunjel si sucul de frunze si radacina de patrunjel sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar, sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
· Sterilitate masculina, impotenta - se face un tratament de 40 de zile, timp in care se administreaza, de patru ori pe zi, cate o jumatate de lingurita de pulbere de seminte de patrunjel, inainte de masa. Pentru efecte rapide, se ia o doza unica din urmatorul preparat: doua lingurite de pulbere de patrunjel si un varf de cutit de piper negru se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Remediul se ia pe stomacul gol. Acelasi tratament este extrem de eficient contra frigiditatii.
Tratamentul extern cu patrunjel
· Hernie -
o suta de grame de radacini de patrunjel se fierb vreme de 15 minute intr-o
jumatate de litru de bors. Se scot apoi radacinile, se zdrobesc, se pun intr-un
tifon si se aplica sub forma de cataplasma pe zona afectata. Zeama rezultata in
urma fierberii patrunjelului in bors se bea pe parcursul unei zile.
· Inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor - se aplica o compresa cu suc de frunze de patrunjel, care se tine vreme de 20 de minute. Frunzele de patrunjel au efecte antiinfectioase, antiinflamatoare si regenerative.
· Contra inflamatiilor sanilor (la femeile care alapteaza) - se pune pe locul afectat o cataplasma cu frunze si radacini de patrunjel, fierte cateva minute in apa. Aplicatia dureaza 30 de minute si se repeta zilnic. Cataplasma din frunze de patrunjel proaspete, nefierte, ajuta la oprirea lactatiei.
· Nevralgie - se combina sucul de radacina de patrunjel in proportie egala cu alcool de 70 de grade. Se inmoaie degetul aratator in acest preparat si se ung traseele nervoase afectate, precum si gingiile.
Precautii:
· Inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor - se aplica o compresa cu suc de frunze de patrunjel, care se tine vreme de 20 de minute. Frunzele de patrunjel au efecte antiinfectioase, antiinflamatoare si regenerative.
· Contra inflamatiilor sanilor (la femeile care alapteaza) - se pune pe locul afectat o cataplasma cu frunze si radacini de patrunjel, fierte cateva minute in apa. Aplicatia dureaza 30 de minute si se repeta zilnic. Cataplasma din frunze de patrunjel proaspete, nefierte, ajuta la oprirea lactatiei.
· Nevralgie - se combina sucul de radacina de patrunjel in proportie egala cu alcool de 70 de grade. Se inmoaie degetul aratator in acest preparat si se ung traseele nervoase afectate, precum si gingiile.
Precautii:
Sucul de patrunjel (radacina sau frunze) are o actiune
terapeutica atat de intensa, incat nu se foloseste niciodata nediluat, ci doar
amestecat cu suc de morcov, cu care se combina foarte bine.·
In doze mai mari de 200 ml la adulti si de 60 de ml la
copii, sucul de patrunjel poate da reactii adverse, cum ar fi
hiperexcitabilitate nervoasa, anumite deranjamente digestive.·
O doza mai mare de 8 grame de seminte produce vertij,
spasme, deranjamente digestive puternice.·
Contraindicatii
Patrunjelul nu va fi
utilizat in scopuri terapeutice de catre femeile insarcinate, intrucat are
efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv il au semintele
(cateva grame determina inceperea contractiilor uterine), dar nici efectul
similar al radacinii si mai ales al frunzelor nu este de neglijat.
Patrunjelul si pofta de mancare
Cateva frunze de
patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de mancare si activeaza
digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest
zarzavat combate greata, fiind de un real ajutor celor grav bolnavi, care nu
pot manca din cauza starilor de voma persistente.
Patrunjelul si bolile hepatice
Studii recente au
aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de combatere a virusurilor care
ataca ficatul. Se recomanda asadar bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca
vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat de frunze de patrunjel (obtinut
prin centrifugare), cate cincisprezece linguri pe zi, luate de preferinta pe
stomacul gol, inainte de masa.
Patrunjelul si respiratia
Patrunjelul verde mestecat
indelung da un miros placut respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant excelent
asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca tratament celor
care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii cronice.
Patrunjelul si infectiile
In medicina araba, patrunjelul
verde taiat fin si amestecat cu suc de lamaie si putina ceapa (eventual cateva
felii de rosii) este folosit ca salata, care se administreaza celor care au
boli infectioase recidivante. Studii recente facute la o universitate din
Turcia au pus in evidenta ca acest remediu activeaza puternic sistemul imunitar
si, in plus, combate direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci
parazite. Preventiv, mancati si dvs. dimineata, la micul dejun, paine unsa cu
putin ulei de dovleac sau masline, presarata din abundenta cu patrunjel tocat.
Daca va permite stomacul, adaugati si un catel de usturoi ras.
Patrunjelul contra cancerului
Salatele cu mult
patrunjel si sucul de patrunjel sunt excelenti adjuvanti in tratamentul
cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza
sistemul imunitar sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea
echilibrului hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre
reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu