Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

marți, 7 aprilie 2015

Clisura Dunarii vazuta de oraseni. Bazias



Baziaş – farmecul Dunării liniştite   


La Baziaş au apărut mai multe pensiuni, iar altele sunt încă în construcţie. În ceea ce priveşte costul unei camere, cam pe toată Clisura preţul este acelaşi: 80 de lei pe zi, însă dacă ştii să negociezi şi nu stai numai două zile, reuşeşti să te cazezi şi cu 50 de lei pe zi. Pensiunile se mândresc cu ciorba de peşte, dar oferă un meniu diversificat şi amestecă tradiţia culinară românească cu cea sârbească. 
Şi, dacă tot rămâi la Baziaş, aici mai poţi vizita cele trei mânăstiri sârbeşti ortodoxe din zonă (Baziaş, Zlatiţa, Socol).



Caută şi ruinele Cetăţii Dacice şi ale Castrului de la Divici. Tot la Divici, sat vecin Baziaşului, chiar pe malul Dunării, vei descoperi rezervaţia naturală „Râpa cu lăstuni“. Este vorba despre sute de găuri pe care le vei observa în malurile de pământ care servesc drept cuiburi pentru una dintre cele mai speciale păsări: lăstunul. 



Mai poţi vizita ruinele cazinoului de pe vremea stăpânirii austro-ungare, unde au fost cazate diferite personalităţi ale vremii, printre care şi Regele Carol al II-lea şi, tot aici, vei vedea terasamentul primei căi ferate din România (Oraviţa-Baziaş), rezervorul de apă cu lift pentru locomotivele cu abur, dar şi gara Baziaş, la rândul său prima gară din România, alături de cea de la Oraviţa.


Toate mai păstrează şi astăzi splendoarea barocului vienez. Guvernul României a aprobat deja deschiderea unui punct de trecere a frontierei între Socol şi Vracev Gaj (Serbia) prin intermediul unui pod pe râul Nera. 
Aşa că, dacă ai buletinul la tine şi alegi să faci excursia peste câteva săptămâni, vei putea vizita şi partea sârbească a Clisurii Dunării. 


.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu