Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

joi, 9 aprilie 2015

Trasee turistice pe Clisura Dunarii. Moldova Noua. Amintirea uitata a mineritului



Trasee turistice pe Clisura Dunarii. 



Moldova Noua. Amintirea uitata a mineritului


Stema orasului Moldova Nouă, se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat de o fascie undată, compusă din sase fascii mici, trei de argint si trei albastre, care se intercalează. În câmpul superior, pe fond albastru, se află o ancoră cu vârful în jos, de argint, cu funie serpuită de aur; ancora este flancată, dreapta-stânga, de câte un peste înotând, de aur. În câmpul inferior, zidit, rosu, se află o gură de mină cu zidărie de argint, brosată de două ciocane mineresti încrucisate, de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint, cu trei turnuri crenelate.
Brâul undat reprezintă fluviul Dunărea, iar ancora semnifică faptul că localitatea este port. Pestele reprezintă bogătia piscicolă a zonei si una dintre ocupatiile traditionale ale locuitorilor. Gura de mină relevă fosta si uitata pondere a activitătii miniere în economia localitătii, predominantă fiind exploatarea de cupru. Câmpul zidit simbolizează trecutul istoric al localitătii, încă de pe vremea romanilor. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oras.

În Moldova Nouă nu este trafic intens, iar rangul de oras i-a venit gratie portului la Dunăre, port de care a rămas mai mult numele. Îti stau la dispozitie două pensiuni în oras: Cabana Dunărea si Kenik.

La Dunărea, o cabană în stil vânătoresc, ai ocazia să servesti una dintre cele mai bune ciorbe de peste, care costă 7 lei, sau chiar un meniu care ajunge la cel mult 25-30 de lei pentru o persoană. 

La Kenik, situată chiar vizavi de port, cazarea este 100 de lei, însă cu mic dejun inclus, iar un prânz aici costă 15 lei dacă alegi meniul zilei. 
Dacă te plimbi pe malul Dunării in zona de blocuri din Orasu Nou, amenajat cu băncute, alee si iluminat, dup ace treci de portul commercial, ajungi în portul de pasageri. 
Din păcate nu sunt curse regulate, dar dacă ai un iaht sau barcă, aici poti acosta în sigurantă.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu