Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 24 iunie 2015

Urmarirea penala a Mariei Beloia, primele pregatiri



Urmarirea penala a Mariei Beloia, primele pregatiri



Revenita in Sichevita natala, Maria Beloia intampina adversitatile celor ce se instapanisera cu forta pe casa parinteasca si pe pamant. Intr-o localitate bantuita de suspiciunea darii si luarii de mita, administratia si justitia devin flexibile. Maria va avea de infruntat acte de injustitie, de falsificare de documente, amenintari cu moartea, tergiversari de ani de zile din partea politiei si parchetului. Si ca sa fie intimidata si descurajata, chiar se va incerca urmarirea ei penala laolalta cu sotul si fiul lor. Mita? Trafic de influenta? 

Ciudatul contract de donatie
Vreme de trei ani, vajnicul sot de care se vorbea in episoadele anterioare, sotul nepoatei adoptive a Mariei, care folosise fara drept cei 2215 de mp inte 2011 si 2014, nu a fost trimis in judecata, desi daca lucrurile ar fi stat asa cum el sustinea, judecatorul ar fi confirmat faptul ca pamantul ii apartine si el ar fi inchis gura tuturor, demonstrand ca a avut dreptate, ca partajul se facuse gresit si ca terenul ii apartinea doar lui si in intregime. Se pare ca toti cei cu care s-a consultat i-au spus din start ca nu poate anula prin revizuire sentinta de partaj judiciar, asa ca a preferat sa ocoleasca judecatoria si sa rezolve pe alte cai problema sa.
In vremea cand familia vajnicului sot batea treptele Primariei Sichevita si ale notarului de la Oravita, nu a inteles nimeni de ce acesta a manifestat atata ardoare sa faca o intabulare paralela, o adevarata supra-intabulare, bazata pe prevederile Anexelor 5 si 6, cu privire la o parcela ce oricum era intabulata in cartea funciara, care, supusa iesirii din indiviziune, figura la cadastru dezmembrata si impartita in doua subparcele de catre expertul tehnic judiciar desemnat de instanta si ulterior atribuita de catre executor partilor iesite din indiviziune conform sentintei din anul 2011!
Cei ce au avut ochi insa, au inteles motivul acelei supraintabulari nemaiauzite abia in vara lui 2014, dupa ce actele au iesit de la notarul ce elaborase un ciudat dosar de donatie.
Dosarul de donatie de la notar, autentificat intre mama si fiu, este ciudat nu pentru ca in zona a fost adus un topograf tocmai de la Resita si nu oricare, ci cel mai scump, in conditiile in care la Berzasca exista un cabinet de topografie ce mai facuse lucrari in comuna, la preturi acceptabile. Este ciudat acel contract mai ales pentru ca nu a fost luat in seama faptul ca atata vreme cat pe extrasul de carte funciara privind parcela in discutie apar alte 5 persoane decat donatoarea, aceasta din urma nu se poate numi proprietara extratabulara si deci nu poate dona o parcela ce nu ii apartine ei! Declarand in fata notarului ca este proprietar extratabular, acea biata si analfabeta donatoare a savarsit o infractiune. Ce mai conta declaratia ei fata de cele ale vecinilor arvuniti sa semneze cu ochii inchisi declaratii scrise de altii! Ce mai conta ca notarul a autentificat contractul de donatie fara sa verifice cine se afla deja intabulat in cartea funciara. Ce mai conta ca acel notar a cerut intabularea, functionarul de la cadastru-prieten cu topograful, a admis dosarul, a facut intabularea, iar clientul s-a vazut in mana cu extrasul unei carti funciare noi, ce il declara proprietar atat pe partea de teren ce fusese atribuita Mariei Beloia, dar si pe cea atribuita rudelor ei! Din nou: ce-o fi asta, ce-o fi asta!?

Fiul cel vajnic intinde capcane informative ca la un serviciu secret
In timpul in care sotul cel vajnic crea o a doua carte funciara in care insera si parcela de 2215 mp, s-a petrecut o ciudatenie nemaiauzita la Sichevita: donatoarea cea cu infractiunea de fals, femeie batrana si necajita, scoasa afara din locuinta sa de catre nora ei cea impetuoasa, vaduva din tinerete, flotanta pe la felurite domicilii din comuna, asadar chiar mama vajnicului sot, instruita cuvant cu cuvant ce sa spuna, o abordeaza pe Maria Beloia si o sfatuieste ca daca doreste chiar atat de mult, poate sa intre in parcela de 2215 mp si sa o lucreze, intrucat ea si cu fiul ei nu mai au nevoie de ea, intrucat au destul teren agricol in alta parte.
Hmmm! Sa fi fost in stare acea batrana analfabeta impreuna cu fiul ei cel de treaba dar totusi mecanic de tractoare si cositoare, sa elaboreze si sa puna in opera o asemenea adevarata combinatie informativa, sa intinda o capcana atat de perfida Mariei? Cine stie!
Sa fi fost in stare fiul ei, de treaba dar totusi tractorist, sa gandeasca atat de abil si, mizand pe o eventuala lacomie a Mariei, sa incerce sa o faca pe aceasta (prin agentul de influenta dar provocator, care era chiar mama lui) sa intre in teren si chiar sa savarseasca o fapta penala? Se poate si asta! Prin comuna si pe la Moldova noua s-au mai vazut oameni dotati cu inteligenta combinativa, chiar daca nu au lucrat in intelligence!
Maria Beloia, care insa avea un fiu ce chiar lucrase toata viata - nu pe tractor sau prin ateliere de reparatii utilaje grele - ci chiar in intelligence-ul public al statului roman, a sesizat capcana batranei infractoare si a fiului ei cel vajnic. Maria a ras in sinea ei, i-a multumit batranei pentru ca i-a dat o veste atat de buna, s-a angajat sa are terenul cand va veni toamna, dar si-a vazut de treaba ei, meditand la aspectele de finete ale prostiei umane.

Momeala si plangerea penala prematur introdusa
Auzind de la mama sa ca Maria a muscat din momeala si ca va intra in pamant, fiul cel vajnic a scos un chiot de bucurie si s-a dus, sarind intr-un picior de bucurie, direct la o avocata (tot din Oravita!!!), cunoscuta prin Caras Severin ca este foc de dibace in cauzele ce trebuie mestesugite conform dorintei clientului.
Iata ca in sfarsit, dupa atatea intrebari – ce-o fi asta, ce-o fi astalalta? - s-a aratat ce este asta! Dupa doi-trei ani de plangeri penale respinse la parchet, lucrurile pareau aranjate sa se intoarca impotriva Mariei. Ii venise si ei randul sa fie reclamata penal. Si nu numai ea, dar si sotul si fiul ei, caci fara indoiala cu totii se vor repezi cu lacomie sa ia in primire acea mica parcela si sa desfete cu proprietatea asupra ei! Cu totii urmau sa savarseasca fapta de tulburare de posesie a proaspatului proprietar supra-intabulat. Tustrei urmau sa fie denuntati penal, tustrei – condamnati, pentru ca Maria muscase din momeala si lacomindu-se la cei 2215 mp de teren, se aratase bucuroasa si promisese ca in toamna o va ara cu plugul!
Cel putin, asa ii apareau lucrurile tractoristului cel inteligent in visele lui frumoase, in timp ce sotia sa cea nabadaioasa abia se abtinea sa chiuie de bucurie prin atelierul unde lucra. In sfarsit, se vedea razbunat pe Jienii (asa ii numea el pe membrii familiei Beloia!) ce il facusera sa plateasca, in numele sotiei sale, despagubiri de aproape 5000 de lei pentru toate procesele pe care aceasta le pierduse cu ei! In sfarsit, va putea sa puna pe poarta casei sale o sentinta de condamnare a Jienilor, sa vada lumea cata dreptate a avut el si sotia sa cand au strigat in gura mare ca au fost inselati la judecata din 2012! In sfarsit, vor avea satisfactia cea mai mare pe care au putut-o obtine in ultimii zece sau douazeci de ani!

Vechile plangerile penale ale Mariei, nesolutionate
Vreme de aproape trei ani Maria s-a zbatut sa isi poata folosi terenul cu care fusese pusa in posesie! Instanta de judecata ii atribuise in 2012 un total cinci parcele de teren, trei dintre ele le dezmembrase deja si se intabulase ca si proprietara unica. Mai ramasesera de dezmembrat doua parcele, cele la care rudele sale hotarasera sa se opuna dupa punerea in posesie de catre executor. Vreme de trei ani a incercat sa isi gaseasca dreptatea in fata unui judecator care sa cantareasca probele si sa pronunte o sentinta! Pro sau contra cererii ei, dar ea incerca sa obtina o sentinta a unei instante care ori sa anuleze vechea sentinta din 2011, cea de iesire din indiviziune, ori sa o confirme! Maria insa nu a reusit niciodata sa treaca de faza cercetarii penale, caci probele nu ajungeau sa fie cantarite la procuratura sau la judecatorie, ci la postul local de politie. Convinsa ca dreptatea este evidenta si nu are nevoie de elocinta sau pledoarie avocateasca, Maria nu s-a dus niciodata la barou sa isi ia un avocat care sa deschida nici usile organului de procuratura de la Moldova Noua si nici pe cele ale organului de cercetare de la Sichevita. Ea stia sigur ca pentru a i se face dreptate, nu trebuie sa plateasca decat taxele judiciare.

Avocata cea dibace, ofiterul SRI si plangerea penala prematura
Dar, ceea ce nu reusise ea sa faca vreme de trei ani, a reusit sotul acela vajnic. Si nu oricum, ci cat se poate de repede, in doi timpi si trei miscari! Sotul s-a dus la Oravita, acasa la o avocata dibace, membra a Baroului Caras Severin, aceasta a facut ceea ce stia mai bine si a obtinut cu viteza fulgerului o rezolutie de urmarire penala nu doar impotriva Mariei Beloia, dar si impotriva sotului ei Pavel, care de fapt nu avea nici in clin nici in maneca cu proprietatea asupra acelei suprafete de 2215 mp!

Auzind ca in familia luata la tinta exista si un ofiter SRI, avocata s-a gandit si a decis, dupa lungi controverse cu clientul ei cel vajnic, sa nu il includa si pe fiul celor doi in inscenare, intrucat se putea intampla ca acesta sa isi dea seama de capcana si sa o demonteze, iar atunci toate s-ar fi intors in defavoarea celor implicati – reclamant, avocat, politist,  procuror si judecator.  Clientul cel vajnic a consimtit in cele din urma sa il lase in pace pe ofiterul SRI, in primul rand pentru ca fusesera prieteni din copilarie, dar mai ales ca in urma cu doi ani esuase o alta tentativa de atragere a lui intr-o capcana in care daca ar fi cazut, urma sa fie cercetat, judecat si condamnat pentru furt de materiale de constructii pe Valea ravensca. Bietul om era orbit de dorinta de razbunare pe care i-o inoculase picatura cu picatura consoarta sa cea nabadaioasa. Ajuns acasa la Sichevita, omul a trecut cu bine peste pardaful primit de la navasta lui cea nabadaiosa, ce dorea din tot sufletul ca ofiterul SRI sa fie cel dintai condamnat penal, ca sa se invete el minte si sa se eschiveze de la invitatii noaptea sub clar de luna.

.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu