Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 26 iunie 2015

Incepe urmarirea penala a Mariei Beloia (continuare)



Incepe urmarirea penala a Mariei Beloia. Faza intai – parchet - politie!

Rezumat:
Se plateste gras ca sa se conspire si conspiratori se gasesc de indata! Politisti, procurori, avocati, notari, topografi, martori, judecatori, cu totii se aliniaza si isi aduc aportul la un dosar penal, instrumentat la cererea unui mecanic de utilaje agricole din Sichevita. Tinta – o familie retrasa si onesta de pensionari. Cine sa aiba resurse pentru a se mobiliza asemenea efective? Cine sa gandeasca si sa puna in opera planuri de masuri de asemenea anvergura?
Cine sa fi decis ca fiul sotilor Beloia, (rezervist SRI in mod vadit uitat si lasat fara protectia institutiei pe care el o protejase cu rezultate notabile ani buni de zile din cariera sa, cat a activat intr-o unitate centrala de protectie interna), fiul lor sa nu fie totusi asociat parintilor urmariti penal, conspiratorii preferand sa fie prudenti, caci tipul e periculos de scolit si de destept?
Masurile se materializeaza pas cu pas. Se falsifica o sentinta judecatoreasca, se depune o plangere penala mincinoasa, asteptandu-se luni de zile sa se produca fapta deja reclamata, si pentru a debloca situatia se trimit agenti provocatori care o instiga pe Maria sa savarseasca infractiunea. Se depasesc toate termenele legale si toate normele morale, cu singurul scop de a se satisface pofta unui tractorist si a nevesti-si, aci blonda, aci roscata. 
Acesta vanduse locuinta cumnatului sau ca sa poata achita costurile acestei aventuri judiciare, iar in comuna a lansat versiunea potrivit careia cu banii primiti pe casa cumnatului a trebuit sa plateasca Mariei Beloia cheltuielile de judecata din procesul de separare castigat de aceasta  impotriva sotiei sale si a fratilor ei, in 2011. Dar sumele fusesera achitate cu mult inainte, in 2012 si 2013, reprezentand cheltuieli de judecata, de dezmembrare, intabulare si executare silita.
Dupa ce totul va fi dat in vileag, dosarul penal se va inchide precipitat, iar institutiile se vor balbai care mai de care, invocand motive complet diferite de incetare a urmaririi penale. Colac peste pupaza, de teama  unei noi raspunderi penale sau poate la ordinul cuiva, tractoristul isi va retrage plangerea si va lasa institutiile cu pantalonii pe vine si cu intregul esafodaj cazut in cap.


Urmarirea penala ca in filme – demaraj in tromba! Faza la politie

Avocata cea dibace se misca cu mare dezinvoltura in palatul de justitie de la Moldova Noua, ea lucrand in tinerete pe acolo, in calitate de grefiera, asa ca acum are inca relatii bune si cu personalul magistral, dar mai ales si cu cel secundar, adevarata anticamera pentru exercitarea de influente.

Dansa a depus plangerea penala pe 8 iulie 2014 la Moldova Noua, sub numarul 404. In aceeasi zi primul procuror a dispus rezolutiv inceperea UP nominal pe cei doi soti, politia rurala din Sichevita a facut urgent cercetarea si operativ, pe 17 iulie 2014, un agent de politie fara studii si cu putina experienta juridica, a dispus inceperea urmaririi penale, constatand ca actul de sesizare indeplineste conditiile legale (!). Rapid, pe 25 iulie 2014 ajunge la dosar o declaratie scrisa cu majuscule olografe plina de neadevaruri, greseli si falsuri, semnata indescifrabil, fara nume si prenume, dupa expresiile folosite parand ca este scrisa la dictarea agentului de politie comunala.

In acelasi ritm alert, agentul constata totusi, la 1 august 2014, ca sunt mincinoase cele cuprinse in plangerea pusa pe masa primului procuror si reluate ad-litteram in declaratia olografa fara semnatar. El subliniaza ca sotii Beloia nu au lucrat niciodata terenul la care se face referire in plangerea penala si in declaratia cea olografa, mincinoasa si nesemnata. 
Bietul agent de politie, depasit de situatie si luat pe sus de vartejul dosarului, nu mai scrie ca tarusii au fost batuti in colturile acelei parcele in prezenta comisiei de executare silita din 2012, in cadrul actiunii de intarusare si de punere in posesie a familiei Beloia de catre executorul judecatoresc. Ca, potrivit sentintei din 2011, acei tarusi imparteau o parcela mai mare in doua subparcele egale, cuvenite si de altfel atribuite partilor din procesul de partaj judiciar – Mariei pe de o parte si celorlalte rude de cealalta parte. 
Agentul subliniaza doar ca sotul cel vajnic, reclamantul, partea vatamata ce cerea 50 de milioane de lei despagubire de la soti, si-a muncit in mod netulburat terenul atribuit sotiei lui si fratilor ei, „numitii Beloia Pavel si Beloia Maria nefolosind si nelucrand niciodata terenul in cauza”
Cinstit si aliniat procedurilor din manualul politistului, tanarul agent de politie propune la final clasarea dosarului, motivand ca fapta reclamata nu exista!
Asadar, s-a pornit de la rezolutia initiala a procurorului sef, de incepere a UP nominal asupra celor doi soti, politia rurala a constatat ca fapta nu exista, procurorul de caz de la Moldova Noua isi insuseste si confirma prin ordonanta cele din referat, aratand ca nici macar cheltuielile judiciare nu li se pot imputa sotilor Beloia! O atitudine obisnuita si inteleapta, adoptata de catre un organ obiectiv fata de o plangere penala mincinoasa.

Ciudateniile urmaririi penale

Urmarirea penala a sotilor Beloia a avut doua evidente note iesite din comun:

In primul rand, a fost faptul ca urmarirea penala s-a derulat pe repede-inainte cu o viteza demna de invidiat, ce a starnit uimire cand ei au aflat ca din parti vatamate in cateva dosare penale, devenisera urmariti penal in alt dosar. Plangerile penale privind violentele savarsite asupra lor, depuse la acelasi parchet din Moldova Noua zaceau nesolutionate cate un an sau doi si abia dupa insistente sitrimiterea de memorii la organele ierarhice de procuratura si de politie, se ajungea sa fie audiati cel putin martorii oculari. 
In acest dosar insa, adevarat blitz-krieg, urmarirea penala a inceput pe 17 iulie si s-a finalizat la 1 august, in doar 12 zile lucratoare. Operativitate maxima, dupa cat se vede, probabil dispusa telefonic de la parchet, caci in dosar nu exista nicio rezolutie in sensul acordarii vreunui termen scurt pentru solutionarea de catre organul de politie. Ceea ce, la urma urmei, nu era deloc rau! Toata lumea isi doreste in tara asta  o justitie care sa mearga ca si unsa, nu?! Asta, in contrast izbitor cu faptul ca Maria, amenintata de mai multe ori cu furca de fier si cu securea, ca va fi batuta, violata si omorata, are o plangere penala depusa in noiembrie 2012 (acum doi ani si jumatate!), care inca nu este solutionata!

In al doilea rand, iesit din comun a fost faptul ca urmarirea penala s-a facut in secret fata de cei doi soti. Adica ei habar nu au avut ca sunt urmariti de catre politie sub coordonarea parchetului. Ei inca asteptau sa fie citati si audiati in dosarul in care formulasera plangere privind fapte savarsite cu violenta asupra lor, dar din contra, aveau sa afle ca ei sunt cei urmariti, intr-un cu totul alt dosar, vadit contrafacut!

Seful de post – exclus din conspiratie?

Nimeni nu stia ca se face aceasta urmarire, cu exceptia avocatei cea dibace care scrisese si inmanase plangerea cea mincinoasa, a primului procuror ce o primise, a agentului de politie ce facuse cercetarea si fara indoiala, a vajnicului sot, reclamantul, cel ce pare ca se afla la originea tuturor relelor. El nu facuse altceva decat sa cheltuie – cat mai discret cu putinta - o gramada de bani cu primaria, cu topograful, cu cadastrul, cu notarul, cu martorii adusi, astfel ca acea super-intabulare odata finalizata, sa poata constitui temei pentru ca el sa formuleze legal o plangere penala la adresa Mariei, ca si razbunare fata de plangerile penale formulate incepand cu 2012 impotriva sa de catre aceasta, pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, distrugerea  insemnelor de hotar, tulburarea de posesie etc etc! Toate acestea probabil ca chiar s-ar fi intamplat daca Maria Beloia ar fi dat curs cadoului otravit al acelei batrane infractoare.

Cu siguranta nu stia nimic despre aceasta strict secreta urmarire nici macar seful postului de politie rurala din Sichevita, ce pare ca se aflase in concediu de odihna in cele 12 zile de urmarire. Probabil ca el habar nu avea ca in lipsa lui, cei doi soti urmariti penal nu au fost citati, nu au fost audiati, nu li s-a adus la cunostinta nimic din actele procedurale intocmite asupra lor, iar referatul intocmit de subordonatul sau lasase deoparte elemente juridice relevante pentru dosar!
E ciudat ca seful de post a fost dat la o parte din acest dosar! 
El chiar ar fi avut motive sa faca o cercetare penala brici celor doi pensionari, avand in vedere ca in urma cu cativa ani fiul lor il reclamase la Directia Generala Anticoruptie, aratand ca luase mita anumite cantitati de tuica si purcei de la un grup infractional din Carsie pentru a-i face scapati pe faptasi sub aspectul savarsirii faptei de furt din avutul personal. 
In acea speta, Anticoruptia de la Resita a bagat-o bine pe maneca cu acea reclamatie, pentru a nu agrava situatia sefului de atunci al Politiei Moldova Noua, dar si pe cea a inspectorului sef al inspectoratului, confruntati cu acte grave anterioare savarsite de personalul politienesc din subordine. 
Cert este ca sursa rurala a informatiilor ce priveau acea fapta de dare de mita a fost identificata cu profesionalism de catre seful de post si determinata cu bastonul sa recunoasca tot ce i-a soptit ofiterului SRI, iar apoi sa isi schimbe declaratia si sa nege ca ar fi avut cunostinta despre acele fapte. 
Toata lumea a scapat de data aceea, dar resentimentele sefului de post la adresa rezervistului SRI au ramas, caruia i-a transmis de mai multe ori amenintari (mai ales prin invatatorul fiului sau, ruda sau prieten cu sursa acelor informatii). Bineinteles ca niciodata nu a trecut la materializarea amenintarilor. Si nici nu o va face, din motive lesne de inteles.

O sursa secreta ii da in vileag pe conspiratori

Maria si Pavel Beloia nu ar fi aflat niciodata nimic daca nu i-ar fi prevenit un cunoscut de la Timisoara ce avea o iubita apropiata magistratilor din Moldova Noua. Acea iubita ii relatase la un moment dat, ca pe un amuzament, faptul ca parintii unui ofiter din Serviciul Roman de Informatii de la Timisoara este urmarita in secret de catre procuratura Moldova Noua si ca un judecator va da o sentinta favorabila!

Ahaaaaa! O urmarire pe sest, ca in filme, ar spune unii! In care urmaritul devine urmaritor, tinta – tintas si vanatul- vanator! Curat ca-n filme! Cu implicarea unor ofiteri din serviciile secrete, ar zice altii! Familia unui SRI-st de la Timisoara - implicata in fapte penale pe Clisura Dunarii, ar fi titrat tabloidele insetate de stiri de senzatie! O urmarire desprinsa din Dosarele de Urmarire Informativa ale Securitatii, unde fiul celor doi lucrase pana in 1989, ar fi subliniat editorialistii catorva cotidiane zonale! 

Dupa patru luni de la inceperea urmaririi, „faptuitorii” Beloia aveau sa afle in mod neoficial ca se afla in preocuparile organelor statului roman si dupa ce a aveau sa isi procure o copie a dosarului si  sa se convinga de faptul ca lucrurile chiar asa stau, aveau sa depuna o cerere de recuzare a celor doi agenti de politie din Sichevita! Pentru inceput, Maria si Pavel Beloia se abtin sa se adreseze structurilor superioare de procuratura de la Resita, Timisoara si Bucuresti, asteptand sa vada ce se intampla cu dosarul 404.

Dorind sa gandeasca bine lucrurile, cei doi soti depun doar o cerere motivata de recuzare a agentilor de politie din Sichevita ca si organ de cercetare si obtin ordonanta unui parchet prin care este luat dreptul de cercetare al politistilor in toate cele 7 dosare penale in care sotii Beloia sunt parti vatamate si in care cercetarile au fost lasate incomplete ori au fost tergiversate ani de zile.

Ca este un meci in care Maria isi cere dreptatea iar cineva ii protejeaza pe infractori, se vede din faptul ca dupa recuzarea politistilor din Sichevita, dosarele penale retrase acestora de catre politia din Moldova Noua sunt repartizate tocmai unui agent ce lucrase in Sichevita in perioada anilor 2011-2012, 2013-2014 si care ii cunostea bine pe faptasii reclamati de Maria.

Dupa memoriul adresat politiei judetene pentru urgentarea cercetarilor in dosarul de tripla amenintare cu moartea, dosar tergiversat de doi ani si jumatate, raspunsul sugereaza ca agentul Gore (?) este pus la adapost, neputandu-i-se reprosa nimic, dar ca parchetul ar fi cel vinovat de amanari. (va urma)

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu