Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 9 iulie 2016

Istoria retelelor din clanul Dochia



Chestiunea a luat nastere abia dupa ce in 1940, Iova Dochia, ce lucra pe pamantul evreicei Johanna Weiss, un sarantoc din Valea Sichevitei fara avere, fara pamant si cu o coliba ce statea sa ii cada in cap, care fura dulciuri pentru copiii sai de pe dughenele talciocurilor duminicale din comuna, la intelegere cu alti cativa apropiati a torturat-o si in final a sugrumat-o pe evreica, pentru ca apoi sa ii dezgroape si sa ii ia aurul.

Blestemele victimei
In afara de victima, care si-a dat ultima suflare strigand blesteme la adresa urmasilor Dochiilor, pe Iova Dochia nu a avut cine sa il blesteme. Totusi, parca pentru a plati crima din Valea Sichevitei, dupa cativa ani de la savarsirea faptei, fata familiei Dochia innebuneste si familia o dezmosteneste si alunga din casa, iar fratele acesteia, ramas unic mostenitor al averii luate prin jaf, la scurta vreme baga cutitul intr-un consatean si intra la puscarie.
Pentru a implini blestemul Johannei Weiss, dupa ani si ani, si Ionica, nepotul lui Iova Dochia o face de pomina,  lipsindu-si copilul de sansa de a deveni si el ofiter in SRI. Fost sergent de graniceri pe fasia romano-iugoslava din judetul Timis, dupa ce este lasat la vatra, acesta se gandeste sa faca ceva bani nemunciti si prin 1988  incalca regimul frontierei de stat, aratandu-i unui evazionist cararea pe care acesta putea sa ocoleasca posturile graniceresti de panda si sa treaca nevazut in Yugoslavia. 

In reteaua infractionala
In 1995, dupa doar cativa ani, dorind din nou sa faca bani nemunciti, acelasi nepot al lui Iova Dochia si-a construit o barca metalica, a cumparat din Iugoslavia un motor american marca Johnson si trecand de cateva ori fluviul Dunarea prin fortarea frontierei de stat pe care jurase in armata sa o apere, a traficat ilegal carburantii necesari trupelor sarbe si rusesti, aflate la sud de Dunare in conflict cu fortele aeropurtate ale NATO.
Ca a facut sau nu a facut bani e greu de spus, dar se stie ca a fost urmarit, prins in flagrant, cercetat si trimis in judecata, fiind nevoit sa dea mita 7.000 DM ca sa scape cu o sentinta mai usoara, potrivit celor spuse chiar de el.
Tinand probabil cont de tentativele din anii 80 de a penetra in institutia de securitate nationala dar si de fapta lui de calauzire savarsita in 1988, SRI Caras Severin isi facuse datoria si sesizand institutiile de resort cu privire la faptele fostului sergent de graniceri, iar acesta a fost trimis in judecata, instanta pronuntand astfel o a doua sentinta de condamnare in familia Dochiilor.  
Fireste ca daca Iova si Milan Dochia ar fi avut ceva mai multa minte si nu ar fi omorat si jefuit oameni, toti urmasii lor ar fi putut deveni ofiteri de informatii, asa ca si mine si fara indoiala ca ar fi avut o cu totul alta soarta.

In reteaua penala
Intrucat cazierele penale ale ascendentilor lui erau incarcate cu fapte penale grave,  nepotul lui Iova Dochia, (care ar fi trebuit sa fie respins inca din faza de depunere a dosarului la comisiile de selectie de la IJ Timis al MI  constituite in anii 1978, 1979, 1980 si 1981), desi a fost lasat sa se prezinte de patru ori la examenele de admitere, de fiecare data a fost respins de catre comisiile de examinare si validare de la Bucuresti si trimis la coada vacii in comuna natala, unde ii era locul.
Cineva m-a intrebat candva cum de a reusit totusi, un tanar de la tara, absolvent de liceu agricol, slabut intelectual, cu probleme de dosar dar si de comportament, sa treaca de patru ori prin comisiile de selectie ale Securitatii Judetene Timis, acestea sa inchida ochii de fiecare data la fisele de cazier judiciar si totusi sa il trimita la Scoala 1 de la Baneasa pentru sustinerea examenului de admitere.     
La acea vreme stiam raspunsul la intrebare, dar fiind legat de juramantul militar, m-am ferit sa il divulg. Acum insa, cand informatia este publica, fiind desecretizata de catre CNSAS, pot afirma ca tanarul si slabutul candidat se bucura de o puternica protectie. Adica, tanarul candidat era pila cuiva. A cuiva puternic, capabil sa influenteze decizia loctiitorului politic din acea vreme a inspectorului sef Constantin Nica, politrucul ce superviza dosarele candidatilor pentru examenul de admitere.

In reteaua de pile
Cine ar fi putut sa isi traficheze influenta la nivelul unui inspector sef de Militie – Securitate, in vremea dictaturii partidului unic? Pai ori cineva din interiorul partidului comunist, ori din interiorul securitatii, dar in orice caz - cineva la fel de puternic ca si partidul ori securitatea!
Respectiva pila a cantidatului era un judecator de la Tribunalul Caras Severin din Resita, secretar de partid in bransa sa, fost coleg prin anii 1950 la universitatea muncitoreasca cu loctiitorul politic al sefului inspectoratului de la Timisoara. Pe unul il chema Aslau, pe celalalt -  Mocea. Niciunul nu mai este in viata.
Ca o coincidenta in care eu nu cred, judecatorul secretar de partid ce l-a sprijinit pe Dochia cel tanar sa treaca cu usurinta prin comisiile de selectie in vederea accederii in structurile Securitatii, este unul si acelasi magistrat cu cel care, in urma cu cativa ani, judecandu-l pe tatal cel cutitas al candidatului, i-a schimbat incadrarea juridica din tentativa de omor in vatamare corporala! Astfel, nu se stie din ce motive, acel magistrat l-a  scapat pe Milan Dochia de vreo sapte ani de inchisoare, el executand doar patru sau cinci pentru o fapta mai usoara.

In reteaua de interese
Dar cum au ajuns niste tarani amarati din Sichevita sa influenteze sefia securitatii timisene, folosindu-se de un secretar de partid din justitia caraseana? De multa vreme, multa lume cauta raspunsul la aceasta intrebare, dar nimeni nu il gaseste, cu toate ca el este inclus in intrebare.
Pai, in 1950, Milan Dochia din Valea Sichevitei, ce provenea din cea mai prapadita familie din satul Valea Sichevitei, a tras cu pistolul dupa niste baieti din Valea Ravensca, a fost cercetat de militie, apoi de  Securitate si in cursul cercetarii a fost recrutat ca informator si pus sa furnizeze informatii despre nimeni altul decat socrul sau Gavrila Beloia, ce fusese declarat chiabur cu putin timp inainte, trebuind sa fie urmarit informativ.
Angajamentul de colaborare secreta dat in acea zi avea sa ii aduca lui Milan Dochia si familiei sale avantaje de toate felurile - functionar al statului, detonator de permis de port-arma, scutire de impozite pentru nevasta sa, ba chiar si pozitia de puscas mitralior intr-unul din plutoanele de tragatori ale partidului comunist, structuri ce aveau sarcina sa lupte in spatele liniilor inamice dupa ce regimul socialist din Romania ar fi fost rasturnat, asa cum s-a intamplat in 1989 si inamicul ar fi controlat teritoriul national.
Din acest motiv, potrivit sarcinilor avute, Milan Dochia a plecat la Timisoara de indata ce acolo izbucnisera primele tulburari de strada si s-a intors abia dupa ce Nicolae Ceausescu a fost arestat la Targoviste.

In reteaua informativa
Asadar, in 1950 tanarul o lasase grea pe fata lui Beloia Gavrila, iar cand a aflat ca parintii voiau sa o dea altui june din vecini (ce ar fi luat-o chiar si cu burta la gura pentru averea parintilor ei), a hotarat ca intr-o noapte mai catre zi sa vina in satul fetei si sa o fure.
Zis si facut, insa baiatul din vecini caruia i se promisese mana micutei bortoase, a prins de veste despre planul rapirii si a strans cativa vecini de varsta lui ca sa il surprinda si sa il invete minte pe furacios. Dar si acesta, ca intr-o veritabila rapire din serai, desi a venit singur, avea asupra lui arma tatalui sau si dupa ce a deschis focul asupra agresorilor, i-a pus fuga si a reusit sa ia fata si sa o treaca peste dealul ce le despartea satele.
Fara indoiala ca impuscaturile lui nu au ramas fara ecou si la amiaza aceleiasi zile era luat la cercetari si batut bine la post, sfarsind prin a-si turna tatal. Sub ploaia de bastoane de cauciuc, junele a marturisit de unde avea pistolul – anume  de la Dochia cel batran, care dupa ce a omorat-o pe Johanna Weiss, a dezgropat oala cu bijuterii a acesteia si a gasit in ea si un pistol cu munitie, pe care o vreme l-a tinut ascuns prin casa, apoi l-a zidit sub pragul grajdului in care fusese o ingropata cea moarta.

Primul turnat: tata socru
Declaratia junelui venea ca o manusa unui locotenent de Securitate foc de zelos, care avea nevoie de informatii despre socrul celui anchetat, asa ca a facut pierdut dosarul de urmarire, iar tanarul a trecut pe loc din categoria de faptuitor in cea de informator.
Cert este ca in scurt timp, militia a descins la socrul sau, i-a cautat, i-a gasit si i-a confiscat tuica fripta la cazan, omul fiind declarat chiabur si urmand sa fie deportat in Baragan impreuna cu intreaga familie.     

*


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu