Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

luni, 22 decembrie 2014

Puterea lui Klaus Iohannis. Prima zi in serviciul tarii





De ceva vreme se intampla lucruri incredibile. Sau poate ele sunt firesti si eu sunt inca obisnuit cu modelele ciudate de gandire? 
Noul presedinte anunta lucruri nemaiauzite - ca tara va munci, in sfarsit mai mult. Iar eu inteleg ca, poate, pensionarii vor primi inapoi dreptul la munca! 
Ca hotia va lua in sfarsit contact cu podeaua si eu inteleg ca nu vom mai vedea hoti prin studiourile TV.
Primul ministru merge si discuta in sfarsit omeneste la Cotroceni si toata lumea deduce ca cei doi vorbesc aceeasi limba.
Petre Roman anunta in sfarsit cine au fost teroristii din 89 si dupa 25 de ani de intrebari chinuitoare, ridica anatema de pe capul fostilor ofiteri din Departamentul Securitatii Statului. De ce-o fi asteptat un sfert de secol? 
Cine i-o fi cerut sa o faca? Eu unul il suspectez pe noul presedinte.
Presa se reorganizeaza in sfarsit si pare ca se straduieste sa treaca la teme mai serioase decat barfa politica. Care putere e mai tare decat a Patra putere? Cu siguranta Prima putere, adica noul presedinte!

Oare doar sa simuleze noul presedinte ca detine o putere sporita fata de antecesorul sau, ori chiar arata ca o detine? Semnele par sa fie clare, chiar si dupa doar prima zi in serviciul tarii.

Totusi, Klaus Iohannis chiar si-a adjudecat puterea de a produce ceea ce a anuntat in fata natiunii? Adica in timpul unu a castigat alegerile si in timpul doi, din doar trei  miscari, si-a creat aliantele de care avea nevoie? A gasit el audienta instant la cele trei cancelarii ce ii vor sprijini deciziile de acum inainte?

Adica America, Germania si probabil Federatia Rusa, caci despre acestea vorbim, sa fie aliatii sai, triunghiul de putere care il va insufla energia de a re-crea o tara? Acestia vor fi protectorii Romaniei pana in anul 2024? Chiar sa fi expirat concesiunile alandala de pana acum? Sa inceapa, pe mana lui Klaus Iohannis, o noua era la care de un sfert de veac se inchina tot romanul doritor sa iasa din marasm?  
Este posibil, judecand dupa destinatiile neoficiale urmate de catre noul presedinte dupa alegeri si dupa faptul ca trilaterala de putere a lumii se cantoneaza la Washington, la Berlin si la Moscova. 
In plus este credibil vazand ca din ultimele doua capitale sosesc doi importanti consilieri prezidentiali, iar de peste ocean se asteapta o rapida numire a noului ambasador.
Asadar presedintele Klaus Iohannis va lucra la un birou cu trei picioare, care niciodata nu va schiopata. Totul este sa isi comande si fotoliul prezidential dupa acelasi model.
.


Obiceiuri legate de marile sărbători religioase. Serbarea Crăciunului la Sichevita



Obiceiuri legate de marile sărbători religioase. Crăciunul





Potrivit Monografiei publicata in anul 2013 de catre un grup de intelectuali inimosi din Sichevita - cadre didactice si deserventi cultici ortodocsi - sub coordonarea unui fiu al comunei - prof. dr. Gheorghe Popovici, sarbatoarea Nasterii Domnului Isus Cristos are anumite specificitati.


"În Ajunul Crăciunului se obişnuia ca bătrânii din sat să  se ducă unii pe la alţii, unde se cinsteau cu câte un pahar de ,,răchie,, şi nuci si-l aşteptau pe ,,Moş Crăciun”.
Copiii se pregăteau cu câteva zile mai înainte, se organizau în cete şi mergeau cu colinda în seara de Ajun, pe la casele oamenilor din sat.
Din repertoriul pe care-l foloseau copiii, amintim colindele: Moş Crăciun; Scoală gazdă, nu dormi; Florile dalbe  etc. După ce terminau de colindat, gazdele le dădeau copiilor, nucii, plăcinte, colaci, mere, dar şi bani, apoi colindătorii plecau mai departe.
În prima zi de Crăciun, primul om străin care  vine în casa gospodarului este pus să fie ,,cloţă”, i se dă un coş cu grăunţe sa-l ţină în mână, el fiind aşezat pe scaun, şi i se zice o zicală care trebuie să sporească numărul de pui în anul care începe: ,,câte boabe în coş, atâţia pui frumoşi”.
După terminarea ritualului de mai sus, oaspetele dă la orătănii grăunţele din coş zicând: ,, Na, mâncaţi-le şi să faceţi atâtea ouă, să fiţi sănătoase la fel şi gazda voastră”. Dacă e bărbat, gazda îl cinsteşte cu un pahar de răchie, iar dacă e femeie cu o prăjitură.
A doua zi, în prima zi de Crăciun, se umbla cu ,,Steaua”. Copiii îşi pregăteau piesa ,,Irodul”, în care era prezentată naşterea Pruncului Hristos, venirea magilor de la răsărit cu darurile: aur, smirnă şi tămâie, discuţia lor cu împăratul Irod, găsirea lui, dăruirea cadourilor sus menţionate, urzelile lui Irod pentru a-l ucide pe Hristos, visul salvator, fuga în Egipt, uciderea pruncilor etc."


miercuri, 10 decembrie 2014

Ciclova Romana, dragoste la prima vedere


Ciclova Romana, dragoste la prima vedere
de prof. dr. Mihai Gheorghe



În vara anului 2000 revenisem din Franța, unde fusesem câteva luni cu o bursă de studii. Aveam o rezervă de mărci și am hotărât împreună cu soția să ne cumpărăm la sat „o căsuță cu grădiniță și fântâniță". Era și moda caselor „de vacanță". Bănățenii cu venituri spornice cumpărau sau construiau frenetic vile care mai de care mai fițoase în satele din apropierea Timișoarei, Lugojului, Reșiței, în munții Semenicului. După căutări insistente în județele Timiș și Caraș am găsit ceva pe gustul și la banii pe care îi aveam, undeva în zona submontană din preajma Oraviței, la 120 km distanță de orașul de pe Bega, că la salariile noastre de dascăli universitari nu ne permiteam prea multe. A fost dragoste la prima vedere faţă de „locația" aceea.


Om fi petrecut noi în copilărie verile în livezile și grădinile țărănești ale bunicilor, dar urbani până-n vârful unghiilor, gândeam satul în chipul cel mai deplin naiv, hrăniţi cu poveștile lui Creangă, ale paginilor lui Turgheniev și Alecu Russo, cât am surprins dindărătul geamurilor trenului și ale automobilului. Visam desfătările focului în vatră fără să-l știm aprinde; nu mânuisem vreodată toporul, ciocanul, hârlețul și sapa, cu atâta mai puțin nu ştiam să cultivăm legume și flori, să creștem păsări și porc.
Căsuța cumpărată cu șapte mii de mărci, din piatră, este cât se poate de țărănească; pe un teren de 385 metri pătrați, înconjurat de ziduri de piatră, așișderi, avea trei cămăruțe cu podele aprig scârțâitoare, o tindă, o bucătărie cu sobă de prin alte veacuri, o camară. Ne-a fascinat „locația": sub o stâncă semeață, parcă gata-gata să se prăbușească peste noi, pe vârful căreia fusese înălțată o mănăstire romano-catolică închinată Sfintei Marii de Ciclova.


Se numește așa deoarece prin apropiere curge cristalin râul Ciclova, în lungul căruia se înșiră gospodăriile satului Ciclova Montană, preț de vreo trei chilometri, spre munte. Izvoarele râului se află sus, hăt, aproape de culmile muntelui Călugăra, pe un plai pe care călugării creștin ortodoxi au chivernisit o mănăstire numită chiar așa - Călugăra, la care se ajunge urcând un drumeag pe cât de poetic, pe atâta de obositor, prin pădure de foioase.


Izvoarele se adună la poalele plaiului devenind pârâu vesel, apoi râul care năvălește în valea lată de vreo două sute de metri, străjuită de dealuri împădurite și lungă de vreo cinci chilometri. În cuprinsul văii se înșiră gospodăriile a două sate cu destine diferite, separate de un podeț: în sus Ciclova Montană, în jos Ciclova Română.
Pe vremuri, austroungarii au descoperit dulceața apei râului și au construit la intrarea în Ciclova Montană dinspre Călugăra o fabrică de bere.
E-he-he, berea de Ciclova avea atâta reputație că se vindea și la Viena! Ba tăiară nemții și un drum pietruit peste deal care să scurteze transportul ei la Oravița, de unde o trimeteau pe trei șleauri - spre Bozovici și Herculane, spre Reșița, spre Timișoara. Inteligenți și întreprinzători, austriecii aceia! Mai ales că descoperiră în dealul din apropierea fabricii un bogat zăcământ de cupru și au deschis o mină la care țăranii cicloveni lucrau ca mineri, iar satul deveni administrativ cartier al orașului Oravița, locuitorii săi - mineri sau muncitori la Fabrica de bere. Treaba mergea strună!


Între timp, prin 1918, Banatul fu alipit României; nu-i nimic, fabrica a funcționat în continuare, mina la fel.
Da, dar în 1945 sosiră trupele sovietice eliberatoare și comunismul - dimpreună cu ele. Sovieticii s-au arătat foarte interesați de cupru, nu și de bere. Exploatând ei cuprul au descoperit minereu de uraniu, pe care l-au tot cărat până prin 1960, după care mina căzu în dizgrația guvernanților, apoi fu pusă la conservare.
În schimb fabrica de bere fu scoasă la mezat abia după 1990 și trecu dintr-o mână în alta, deoarece devenise „ineficientă", „maldăr de fiare vechi", inutilă, după opinia celor trei - Brucan, Iliescu, Petre Roman. Și în doar zece ani, fabrica de bere chiar devenise o ruină jalnică, năpădită de buruieni.
Ciclovenii orăvițănizați se treziră șomeri sau pensionați.




luni, 8 decembrie 2014

PUNCTUL MAGIC DIN CORPUL TAU CARE POATE TRATA 100 DE BOLI!





Zu san Li
Masarea unor puncte specifice este una dintre cele mai vechi metode de tratament orientale cunoscute, fiind folosita de mii de ani. In ansamblu, corpul uman are 365 de puncte si 12 meridiane principale, acelasi numar cu cel al zilelor si cu cel al lunilor dintr-un an.
Efectul acestor masaje speciale se bazeaza pe teoria canalelor si meridianelor care se afla intr-o foarte stransa legatura  cu anumite organe ale organismului uman.
In medicina traditionala chineza, corpul este vazut ca fiind un sistem energetic si, prin urmare, acest masaj poate afecta intr-un mod pozitiv fluxul de energie si activitatea functionala a organelor.
Activarea punctului Zu San Li produce un efect de intinerire si de vindecare, intarziind procesul de imbatranire. In China, acest punct este cunoscut sub numele de “Punctul Longevitatii”, iar in Japonia sub numele de “Punctul celor 100 de boli”.
Unde este localizat punctul magic Zu San Li?
Punctul Longevitatii este localizat sub rotula genunchiului. Pentru a-l gasi, acopera-ti genunchiul cu palma corespunzatoare genunchiului pe care-l acoperi (ex. genunchiul drept – palma dreapta). Punctul este situat intre sfarsitul degetului mic si degetul inelar, sub forma unei adancituri intre oase. Acesta este punctul magic Zu San Li.

vineri, 28 noiembrie 2014

Hotul de la Carsie loveste din nou!






In anii trecuti, micuta comunitate rurala de la Sichevita a fost ravasita de vestea unor fapte ce nu se mai intamplasera de zeci de ani: cineva dintre locuitori fura!

In urma cu cca 5 ani, un satean din Carsie, caruia ii dispareau de bune bucati de vreme, bunuri din gospodarie – lemne de foc din curte, tuica din butoi, ceapa din pod, cartofii din podrum, ponevile din arman, faina din carlita, untura din canta si multe altele, s-a pus la panda si a prins o femeie ce hotomanea in casa lui. Profitand de lipsa de acasa a omului, hoata urca in podul casei sale pe o scara exterioara, de acolo cobora in holul casei pe o alta scara, fura ce gasea si pleca pe drumul pe care venise, incarcata cu bunatati. Pagubasul a prins-o in camara cu alimente si primul sau impul a fost sa bage furca de fier in ea, dar femeia fiind gravida, omului i s-a facut mila si a chemat politia din Sichevita.  
Plutonierul Cercel, venit la fata locului, a intocmit documentele necesare si de atunci pagubitul inca asteapta un raspuns din partea Politiei Sichevita.

Trecusera in anul 2013,  prin comuna, lucratorii unei societati din Coronini, care instalau infrastructura necesara distribuirii de internet, telefonie si CATV de-a lungul drumului Judetean 571/A Moldova Noua-Padina Matei- Garnic- Sichevita si cineva a furat o rola cu fibra optica din camionul muncitorilor, in zona localitatii Carsie. 
Nici pana astazi hotul nu a fost prins, caci nu avea cine sa se ocupe de fapta!

Cu un an inainte, o societate din Gorj, care incerca sa capteze un izvor cu apa potabila pe Valea Camenitei, in vederea imbutelierii, a fost praduita in zona Carsie de bunuri constand in echipamente, ce depaseau suma de 10 000 de lei, constand in generatoare, motofierastraie si conductori electrici. Hotul a scapat nepedepsit, neaflandu-se cine sa se ocupe de prinderea lui...

In anul 2013, mama mea scosese ceapa din gradina – cca 5 cotarite cu doua manusi, o legase in cununi si o agatase pe fatada de apus a grajdului, ca sa se usuce la soare. Intr-o noapte, cineva ii otravise cainele si ii furase cca o treime din ceapa. Hotul a scapat si de data aceea!
In acest an, o societate de constructii din Oravita, care reconditiona Drumul Judetean 571/A, a fost jefuita, in zona localitatii Carsie, de cca 160 litri de carburanti, necesari functionarii utilajelor. Nimeni nu l-a prins inca pe faptas!

Iata ca de curand, aflandu-ma la Carsie, la mama mea, intr-o noapte m-a trezit o mare harmalaie de la marginea curtii casei. Am luat lanterna – proiector si am iesit in curte. Dincolo de gardul curtii, unde se aflau parcate un buldozer si un cilindru ale firmei de constructii ce lucra la drumul judetean, Vicu, paznicul de nadejde al curtii casei mamei mele, facea o larma de nedescris si lara ca la lup! 
Era semn ca zacupise pe cineva si acum il tinea la respect. L-am strigat, cainele s-a intors spre mine si in secunda urmatoare acel cineva prin la colt, un ins mic si cocosat, a zbughit-o la fuga. 
Cainele – dupa el, prin poiana, prin livada cu pruni, la deal spre casa Stanei!

In graba sa de a scapa de coltii paznicului, hotomanul poftitor de motorina din rezervoarele utilajelor, lasase la locul faptei un bidon mirosind a motorina si un furtun.

Le-am fotografiat si le afisez, astfel incat insul sa si le recunoasca si sa vina sa le recupereze de la mine!

duminică, 19 octombrie 2014

Patru lucruri despre cardul național de sănătate. De când este obligatoriu și cum îl activăm



Cei asigurați în sistemul public de sănătate au început deja, de câteva luni, să primească acasă cardul național de sănătate, iar o bună parte dintre ei s-au grăbit să meargă la medicul de familie pentru validare. Pe de altă parte, în lipsa cititoarelor, medicii de familie nu l-au putut activa. Iată ce trebuie să știm despre acest card și de când devine el obligatoriu.

Pe măsura prezentării la consultații, pacienții posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat.

De asemenea, pacientii vor trebui să-și știe codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.

“Din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

2.Cardul  de asigurat are rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc.

De la 1 ianurie 2015, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacienții le vor primi doar în baza cardulului, atât  la medicul de familie cât și la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

3. Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul părinților
Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, sau dacă părinții sunt neasigurați, ori în situația în care copiii sunt institutionalizați.

4. Gravidele care nu plătesc contribuțiile de sănătate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii

Deși o bună parte dintre asigurați au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situații, după cum avertizează medicii de familie.

Printre acestea se numără faptul că nu se știe cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați, care nu au card.

De asemenea, nu este reglementată nici situația în care pacientul își pierde cardul și prezintă în schimb doar o adeverință. Și asta pentru că, din pinct de vedere tehnic, adeverința nu poate ține loc de card.

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Dedesubturile Drumului Judetean 571/A Moldova Noua - Padina Matei - Garnic- Sichevita




2012 - posibil an de cotitura pentru sudul Banatului

Anul 2012 ar fi putut aduce schimbari in viata satenilor din Padina Matei, Carbunari, Stinapari, Moldovita, Garnic si Sichevita, dar deopotriva si pentru locuitorii orasului Moldova Noua din sudul judetului Caras Severin. Nu sunt foarte multi oameni traitori in regiune, poate 15-20 de mii, asadar din punct de vedere electoral nu reprezinta vreo tinta dezirabila pentru decidentii initiatici infiltrati in administratia judeteana.
Acel an ar fi putut aduce schimbari si in viata turistilor care se omoara cu zile urcand si coborand pe jos, pe biciclete, motociclete, ATV-uri si masini de teren, pe ceea ce administratia judeteana de la Resita numeste cale de acces pentru oameni – medievalul DJ 571/A.
Dar 2012 nu a adus nicio schimbare. Localitatile si locuitorii legati de civilizatie prin aceasta stranie aratare numita drum judetean au ramas in aceeasi situatie.
Cu incepere din anul 2010, zeci de articole de pe bloguri, din presa scrisa si virtuala judeteana, regionala si centrala, frecventele aparitii si semnalari in audio-vizual au trezit intr-un final interesul decidentilor de la Resita fata de situatia medievala in care zona a ramas gratie a lipsei cronice de interes fata de soarta oamenilor de aici.

Zona situata la margine de judet, la margine de tara, la margine de UE.

Si daca aceasta UE nu se uita cu interes catre resursele din Balcani, ci doar catre cele din Ucraina si Republica Moldova, este usor de dedus ca doar drumurile din acea parte a tarii se vor repara si moderniza, iar cele din sudul Banatului – doar atunci cand sarbii vor accepta intrarea in comunitate!

Finantarea modernizarii sudului Banatului fusese aprobata!

La inceputul acelui 2012, a acelui fatidic an 2012, Consiliul Judetean Caras Severin avea aprobate resursele  financiare de la guvern necesare in vederea modernizarii DJ 571/A. Sorin Frunzaverde intrase in gratiile conducerii de atunci a Romaniei si satul de interpelarile mediatice, a cerut si a primit, in aprilie 2011, sumele necesare modernizarii infrastructurii acestui amarat de colt de tara din jurul orasului Moldova Noua.

Primind fondurile necesare, la 8 aprilie 2011, CJ Caras Severin a emis  un numar de sase hotarari de consiliu judetean, astfel:

-  privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul"Modernizare DJ571A, Gîrnic - Moldoviţa,(DJ 571A) km 15+000 - 25+000";

-privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Modernizare DJ571A, Sicheviţa - Gîrnic, km 5+000 - 15+000""

- privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Modernizare DJ571A, Gornea – Sicheviţa, km 0+000 – 5+000"

- privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Modernizare DJ571A, Moldova Nouă – Ştinăpari - Cărbunari, 16+250 – 24+250"

- privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Modernizare DJ571A, Moldova Nouă, km 8+530 – 16+250"

- privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul"Reabilitare DJ571A, Moldova Veche - Moldova Nouă, km 0+000 - km 8+530".

Erau sase hotarari finantate, ce ar fi schimbat viata unui mare numar de oameni din toate localitatile mentionate - Moldoiva Noua, Moldova Veche, Gornea, Sichevita, Carsie, Garnic, Padina Matei, Stinapari, Carbunari si Moldovita!

Dar nu a fost sa fie! Ce se intamplase? 

Paradoxul: aducerea stangii la putere creaza prejudicii saracimii

Iata: centrele de putere si de distribuire a puterii in Europa decisesera ca in Romania, avand in vedere nivelul extrem de ridicat al starii de saracie a populatiei, este necesar sa se relansese teza statului social si pe cale de consecinta stangii politice trebuie sa i se permita accesul la putere astfel incat sa isi materializeze propriile viziuni politice si sa remedieze situatia sociala din tara.

Cee ce s-a si intamplat! Au fost scosi in strada, in capitala si in cateva orase din tara, cateva mii de oameni ce au cerut demisia guvernului de dreapta al lui Emil Boc, jandarmii au sarit pe ei, s-a facut scandal, spectacol mediatic, toate cele ca la o schimbare de regim si pe 6 februarie 2012, impotriva vointei lui Traian Basescu, primul ministru Emil Boc demisioneaza si guvernul sau de dreapta cade.
Nerecunoscand decizia de aducere a stangii la guvernare, presedintele numeste un interimar tot cu vederi de dreapta - un om ce nu stia deloc si nu putea zambi - Catalin Predoiu.
Cum era si de asteptat, acesta nu este agreat, insa pe culoarele de administrare a puterii se insinueaza si isi face loc MR Ungureanu, Predoiu este dat la o parte, iar fostul sef SIE se instaleaza la Palatul Victoria.

Sorin Frunzaverde o coteste

Pentru a-si duce planul pana la capat, administratorii puterii mondiale lucreaza insa in cadrul Parlamentului Romaniei, unde se produc mutatii importante. Dintre acestea, plecarea din PD-L a lui Sorin Frunzaverde, la mijlocul guvernarii lui MRU, este cea dintai si a dat semnalul fracturarii fortei de guvernare a dreptei. Avea sa urmeze schimbarea de directie a UNPR, care va inclina balanta raportului de forte din parlament si care va aduce la guvernare stanga romaneasca reprezentata de PSD.
Pe cale de consecinta, Traian Basescu se vede nevoit sa il numeasca drept prim ministru pe Victor Ponta.
In continuare, programele si politicile de stanga aveau cale deschisa.

Pentru locuitorii din sudul Banatului insa, schimbarea de guvern nu avea ce sa le aduca  nou in domeniul infrastructurii.
La data de 28 martie 2012 Sorin Frunzaverde a defectat din PD-L.

Elena Udrea retrage finantarea pentru intregul judet Caras Severin

In aceeasi zi, Elena Udrea, ajunsa ministru al dezvoltarii regionale si turismului inca din 2009, ii trimite pe loc sanctiunea – taierea tuturor alocarilor bugetare pentru judetul Caras Severin.
Prin decizia de atunci a Elenei Udrea ramaneau suspendate foarte multe alte proiecte in Caras Severin, inclusiv cele ce priveau finantarea modernizarii cailor de comunicatie din jurul orasului Moldova Noua.

Sase hotarari de revocare a celor sase hotarari de modernizare a DJ 571/A

Asteptandu-se si la alte consecinte, Sorin Frunzaverde convoaca a doua zi consilierii judeteni si le cere sa emita alte sase hotarari, de revocare a celor din aprilie 2011.
Ceea ce se si intampla. Sudul Banatului ramane cu reteaua sa de drumuri medievale.

Intrebarea postata pe grupurile facebook din comunele din zona

Tot mai des, in randul banatenilor din sud se pune intrebarea ce ar alege Sorin Frunzaverde – sa se inscrie in PSD ori in PLR si astfel sa primeasca alte fonduri, sau sa accepte ca DJ 571/A sa ii poarte numele? 
Iar directia subordonata din consiliu sa puna tablite pe marginea drumului pe care sa fie inscriptionat: “DJ 571/A - Sorin Frunzaverde”?

 .


Drumul judetean 571/A, Moldova Noua - Garnic - Sichevita - drumul rusinii mileniului 3 !



Drumul judetean 571/A, emblema a interesului acordat satenilor din Sichevita de catre responsabilii infrastructurii de transport de la Resita.

Multi sicheviceni vor vedea pozele, isi vor face cruce ("asa ceva nu exista!") si vor trece mai departe.
Multi vor da "like".

Multi vor comenta intr-un fel sau altul.

Unii il vor critica pe primar, altii, mai informati, pe presedintele CJ Caras Severin, Sorin Frunzaverde.

Tuturor acestora, dar si altora, le propun sa fie de acord sa semneze o petitie prin care sa cerem ca DJ 571/A sa primeasca numele celui caruia ii datoreaza aceasta stare: SORIN FRUNZAVERDE.

Petitia o vom trimite la Ministerul Transporturilor, insotita de dosarul documentar al starii sale.



luni, 13 octombrie 2014

A fost odata un primar


Nu a trecut multa vreme de cand l-am intalnit. Este la fel de tanar precum il stiam cand eram un tanc pe marginea terenulii de fotbal de la rau, iar el juca fotbal cu cei mari. Din cand in cand striga la noi, cei mici de pe margine, sa aducem mai repede mingea de pe sub plopii de pe marginea terenului.

Anul viitor pe vremea asta va implini trei sfert de secol de viata in Sichevita. I-am zis la multi ani si i-am dorit sa ii creasca mari nepotii.

Candva, cu ani in urma, presa i-a adus laude pentru cele facute in fruntea comunei.




joi, 14 august 2014

De ziua onomastica a Mamei mele!



De ziua onomastica a Mamei mele!



Cu totii suntem sau am fost fiii si fiicele mamei. O parte dintre noi se bucura ca isi poate ajuta sau ingriji mama ajunsa la o varsta inaintata.

O alta parte dintre noi socoteste ca mama ii va fi vesnic acolo aproape, cu un sfat sau o mana de ajutor.

O alta parte dintre noi, cea mai trista, nu mai are decat amintirea mamei si ii cinsteste memoria.

Nu se stie daca in scoli se mai serbeaza  Ziua Mamei!
Pe vremnea cand eram eu elev la scoala mica din Sichevita, spuneam poezii inchinate Mamei, cantam cantece ori faceam excursii in imprejurimile comunei. Nu aveam cinematograf, casa de cultura, club sau alte cele care sa ne sprijine sa ne sarbatorim mamele. 

Ne sprijinea doar invatatoarea sau invatatorul. Ei ne invatau sa ne pretuim mama, sa o respectam, sa o ajutam in treburile gospodaresti si sa ii purtam de grija cand este bolnava. Se organizau serbari in curtea scolii sau la caminul cultural si ne ramanea amintirea unui eveniment petrecut cu emotiile recitarii pe scena.

Pentru ca maine e ziua onomastica a mamei mele –Sfanta Marie Mare - am vrut sa ii spun si pe calea aceasta,

- La multi ani, Mama! Fiinta mai buna si mai harnica decat tine inca nu am intalnit! 
Sa te tina Dumnezeu sanatoasa!

Fiul tau, la 
15.08.2014

miercuri, 13 august 2014

15 august, Sfanta Marie Mare



Cea  mai mare sărbătoare a verii din calendarul ortodox o reprezintă ziua de 15 august, ziua în care se cinsteşte adormirea Maicii Domnului. 

Precedată de un post de două săptămâni, sărbătoarea numită şi Sânta Mărie Mare “se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări ale neputinţelor trupului”.
În dimineaţa aceasta femeile credincioase se duc la biserică, după slujbă ele împart struguri, fagure, prune şi apă pentru sufletul morţilor. Acum se strâng ultimele plante tămăduitoare, se culeg flori ce  se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru a deveni bune de leac. Bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, nu se mai fac băi în ape curgătoare, se termină dusul oilor la munte iar nopţile răcoroase anunţă schimbarea vremii. După 15 august se anunţă sosirea toamnei, care va fi lungă dacă în această zi vor înflori trandafirii, susţin bătrânii. Superstiţiile legate de această zi interzic unele lucruri. De pildă femeile nu au voie să se tundă şi să arunce părul la gunoi pentru că ar atrage astfel lacrimile şi tristeţea Maicii Domnului. Deasemenea este interzis mersul înapoi, aprinderea focului, deoarece şi acestea ar atrage boala şi nenorocul!
Maica Domnului sau Fecioara Maria a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform protoevangheliei după Iacob, Fecioara Maria a fost fiica lui Ioachim și Ana. Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt ce i-a fost revelat deArhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, anglicană și luterană) precum și în cea musulmană, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus.
Al treilea sinod ecumenic, ținut la Efes în anul 431, convocat pentru a dezbate asupra învățăturii dioprosopiste a patriarhuluiNestorie [1], a confirmat învățătura Bisericii primare cu privire la Maica Domnului (gr. Theotokos, "Născătoarea de Dumnezeu"). Conform definițiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit în lume și mântuirea. Maria a fost denumită de aceea "noua Evă".
Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, cea catolică, cea anglicană și cele orientale. Un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze.
În Noul Testament se găsesc relativ puține referințe la Maria, iar dintre acestea cele mai numeroase în capitolul întâi al evangheliei după Luca (Luca 1:26-56). Acolo este menționată ca tânără logodită. Conform evangheliei după Luca (Luca 1:28), a fost vizitată de un înger, care a salutat-o cu cuvântul κεχαριτωμενη`("plăcut"), ceea ce a fost tradus prin "plină de har". După salutul îngerului, acesta i-a vestit că fără să cunoască bărbat, va da naștere unui fiu, care va fi Mesia așteptat de popor.
Încrederea în Dumnezeu și modestia Mariei sunt trăsături scoase în evidență în Evanghelia după Luca și au stat la baza venerării Mariei în mediile creștine de mai târziu.
Cu ocazia prezentării pruncului Iisus în templul din Ierusalim, bătrânul Simeon i-a proorocit Mariei suferințele pe care le va trăi (Luca 2:35). Doar evanghelia lui Ioano menționează pe Maria în mod expres ca martoră nemijocită a crucificării fiului ei. Ultima dată este evocată în cartea Faptele Apostolilor (Faptele Apostolilor 1:14), ca făcând parte din grupul asupra căruia la Rusalii s-a coborât Duhul Sfânt.
Michael Coogan susține că Sfântul Pavel credea că Sfântul Iosif l-a conceput pe Isus,[6] „Iosif «nu a cunoscut-o pe» Maria «până când ea a dat naștere unui fiu»” (ea nu a rămas virgină, conform Sfântului Matei).[7] Conform Matei 13:55-56, Iacov, Iosif, Simon și Iuda sunt frații Lui Iisus, deci copii născuți de Maria[8], interpretare respinsă de catolici[9], ortodocși și o parte din protestanți. Conform multor teologi ortodocși, catolici și protestanți, Maria a rămas fecioară după nașterea lui Isus, lucru pe care Biblia nu-l afirmă nicăieri și nu poate fi considerat eveniment istoric real datorită metodologiei naturaliste a istoriei.

Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august ("Sfânta Maria Mare"), sărbătoare care se numește oficial în biserica romano-catolică "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar în bisericile ortodoxe Adormirea Maicii Domnului. Recent biserica anglicană a introdus "Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria" pe aceeași dată.
În plus, toate aceste biserici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului ("Sfânta Maria Mică"), pe 8 septembrie, iar pe12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătorește Sfântul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte și încrederea în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare și tărie în fața ispitelor).
Pe 25 martie biserica catolică și cele ortodoxe sărbătoresc Buna-Vestire, în timp ce cea anglicană sărbătoreșteRidicarea Sa la Ceruri.
Bisericile ortodoxe, greco- și romano-catolice sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, când Sf. Maria avea doar 3 ani) pe 21 noiembrie.

Biserica catolică mai sărbătorește Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie și, dupăConciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sărbătorii de 1 ianuarie din Tăierea împrejur înSolemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina păcii.

.

miercuri, 23 iulie 2014

Aduceri aminte despre chiaburi


In memoria lui Gavrila Beloia din Sichevita, raionul Moldova Noua, declarat chiabur desi avea drept avere doar hainele de pe el.

Wikipedia: "Secera și ciocanul este un simbol folosit pentru reprezentarea comunismului și a partidelor comuniste. Imaginea celor două scule suprapuse simbolizează alianța politică dintre țărănime și proletariatul industrial."

Pe parcursul transformării socialiste a satului romanesc dupa instalarea guvernului Petru Groza in luna mai 1945,  puterea comunista a început distrugerea materială şi socială a păturilor înstărite de gospodari. 
În afară de discriminarea juridică şi politică, cea mai apăsătoare formă de discriminare a fost cea economică, care s-a manifestat mai ales prin majorările de cote şi impozite. Aceste majorări au fost impuse pe baza aşa-numitelor liste de chiaburi.

Definirea chiaburilor
"Chiaburii" erau o pătură socială creată artificial de ideologia comunistă. Potrivit acestei ideologii, societatea se divizează pe clase sociale. În mediul rural, clasele sociale existente sunt proletarii agricoli (ţăranii fără pămănt), ţăranii săraci, ţăranii mijlocaşi şi chiaburii. Conform ideologiei comuniste, chiaburii îi "exploatează" pe ceilalţi agricultori, iar între aceştia şi celelalte clase sociale rurale există o permanentă "luptă de clasă". Când partidul comunist a preluat puterea, a pornit o luptă  crâncenă împotriva chiaburilor.
În România, unii teoreticieni ai partidului au considerat chiaburi pe acei ţărani, care aveau mai mult de 10 ha teren arabil. După 1947, cota a fost ridicată la 20 ha.
Definirea mai precisă a chiaburilor s-a pus în discuţie în timpul plenarei Partidului Muncitoresc Român din 3-5 martie 1949. Definirea dată de secretarul partidului, Gheorghe-Gheorghiu Dej, apărută şi în organul oficial al partidului era:
"Pentru a deosebi muncitorul agricol, ţăranul sărac şi cel mijlocaş, trebuie să ţinem seama de următoarele criterii:
-dacă are pămănt, în ce regiune se află pămăntul, dacă mai posedă şi alte mijloace de producţie, căte şi anume ce fel de mijloace de producţie; felul de cultură; căt produce şi căt aduce din producţia sa pe piaţă; dacă exploatează sau nu munca străină; dacă este sau nu exploatat de alţii; mărimea familiei, precum şi o serie de împrejurări locale pe care le aprecia numai cercetănd fiecare caz concret în parte."
Aceste criterii nu dădeau o definire clară a chiaburilor, rezultând o serie de abuzuri ulterioare. Practic, puteau fi consideraţi chiaburi persoanele din următoarele motive:
1.)    Posedarea unor mari terenuri agricole
2.)    Practicarea unor mici afaceri (proprietarii de cărciumă, -de magazin, -de moară, oameni care contra unei remuneraţii treierau cu batoză, etc.)
3.)    Origine (şi fiii chiaburilor puteau fi consideraţi chiaburi)
4.)    Stare materială mai bună în raport cu ceilalţi săteni
5.)    Utilizarea unui salariat (până în 1952 era luat în considerare doar cazul în care cineva utiliza pe tot parcursul anului forţă de muncă plătită, pentru ca din aprilie 1952 să intre toţi cei care depăşeau 30 de zile anual)
6.)    Manifestarea nemulţumirii faţă de regim
Şansa de a deveni chiabur era mai mare în cazul întreprinzătorilor rurali. Aceasta era pătura care introducea noi tehnologii în agricultură, exercita o mică afacere şi, implicit,  obţinea venituri mai mari ca ceilalţi săteni. Prin această grupă socială pătrundea modernizarea în lumea agrară,  iar mutilarea acestei pături însemna pierderea unor şanse de modernizare interioară a comunităţilor rurale.


Formele discriminării
În şedinţa plenară din 3-5 martie a PMR, s-au adus şi hotărâri pentru constrângerea economică a celor consideraţi chiaburi:
"[...] În etapa actuală, lupta împotriva exploatării capitaliste la sate trebue dusă prin aplicarea unei politici de îngrădire a chiaburimii [...]
Sarcina de îngrădire a puterii economice şi a influenţei politice a chiaburimii se îndeplineşte pe baza politicii de clasă la sate:
-prin apărarea intereselor proletariatului agricol, ale ţăranului sărac şi mijlocaş faţă de chiabur, chiar în problemele cele mai mărunte;
-printr`o politică fiscală de clasă, care să uşureze situaţia ţăranului sărac şi mijlocaş, de pe o parte, şi să apese pe chiabur, pe de altă parte;
-printr`o politică de clasă în domeniul colectărilor, a creditelor
-prin împiedicarea acaparării de către chiaburi a pămănturilor ţărănimii muncitoare
[...]Mişcarea cooperatistă trebue complet curăţită de orice fel de elemente capitaliste[...]
Conducerea cooperativelor trebue alcătuită numai din muncitori agricoli, ţărani săraci şi mijlocaşi.[...]
 [...]În gospodăriile colective nu pot fi primiţi chiaburi, ci numai ţărani săraci şi mijlocaşi.
[...]Propaganda şi agitaţia de partid şi îndeosebi presa de partid trebue să demaşte în faţa milioanelor de ţărani săraci şi mijlocaşi chipul veninos şi hrăpăreţ al chiaburilor, să cultive ura de clasă împotriva elementelor capitaliste dela ţară [...]
[...]Partidul trebue să îndrumeze sindicatele de salariaţi agricoli pentru a organiza pe toţi argarii, pe toţi muncitorii agricoli, permanenţi şi nepermanenţi, şi a intensifica lupta acestora pentru revendicările lor, împotriva chiaburimii."
Scopul declarat era, după cum se poate constata,  ruinarea economică a chiaburilor. Mijlocul pentru obţinerea acestui scop era discriminarea chiaburilor prin:
1.) Mărirea impozitului: cei consideraţi chiaburi trebuiau să dea o cantitate mai mare de cereale decât celelalte categorii de ţărani. Ponderea varia între 20-50% dar, de regulă, la presiunea autorităţilor centrale se aplicat cota maximă de 50%.
2.) Confiscarea averii: în mai multe cazuri gospodari consideraţi chiaburi erau siliţi să renunţe la casele lor, care deveneau sediul gospodăriei colective. Grajdurile erau utilizate pentru a aduna vitele gospodăriei colective.
3.) Interzicerea dreptului de vot: la alegerile din decembrie 1950 chiaburii nu au avut  voie să participe la alegeri.
4.) Excluderi din gospodăriile colective: Deşi statutul-model al gospodăriilor colective interzicea primirea chiaburilor în gospodăriile colective, mulţi gospodari consideraţi chiaburi s-au înscris de bună voie ca să scape de pămănt şi, în mod automat,  de cotele apăsătoare. Alţii erau constrânşi să se înscrie deoarece gospodăria colectivă avea nevoie de terenurile lor. După ce s-au înscris în gospodăria colectivă, unii gospodari erau consideraţi chiaburi  şi erau excluşi din gospodăria colectivă. În locul lotului de pământ cu care s-au înscris iniţial, (şi care era comasat în perimetrul teritoriului gospodăriei colective) au primit pământ în altă parte, pământ de regulă de calitate inferioară şi la o distanţă mai mare. Cei excluşi nu au mai  primit înapoi inventarul agricol (animalele şi uneltele agricole).
5.) Excluderea de la locul de muncă: în 1952 au fost daţi afară din instituţiile de învăţământ o parte a învăţătorilor, fiind consideraţi chiaburi.
6.) Executarea: există cazuri când gospodari consideraţi chiaburi au fost executaţi, pentru a obliga ţărănimea să facă treierişul pe câmp sau pentru a-i intimida în vederea înscrierii în gospodăriile colective.

Modul de întocmire a listelor de chiaburi
Listele de chiaburi erau întocmite de către Comitetele Provizorii comunale (în 1949) iar mai târziu de Sfaturile Populare comunale. Această activitate trebuia să fie "îndrumată" de către organizaţiile locale de partid. Dat fiind faptul că şi cei mai importanţi funcţionari ai Sfaturilor Populare (secretarul şi preşedintele) erau de regulă membri de partid, efectiv membrii partidului hotăreau cine va fi considerat chiabur şi cine nu. Aceasta dădea o putere însemnată membrilor de partid. Dacă cineva era trecut pe lista chiaburilor, curând ajungea în pragul falimentului, din cauza cotelor ridicate. Deseori, după plata cotelor nu-i rămănea destul grâu nici  pentru pâine. Deci, era vital pentru proprietarul de pământ să nu fie trecut pe lista de chiaburi. Şi membrii partidului erau conştienţi de puterea pe care le posedă prin întocmirea listelor de chiaburi. Faptul că categoria chiaburilor nu era definită precis, a făcut posibilă ca cei care întocmeau listele cu chiaburii să treacă în această categorie şi alţi ţărani, numai din motive personale, ajungându-se la adevărate "reglări de conturi".
Pentru persoanele aflate în funcţii  administrative sau politice originea de chiabur putea fi un element vulnerabil, existând colegi rivali care marşau pe această linie în timpul atacurilor îndreptate împotriva lor. Nu de puţine ori colegii de muncă îşi denunţau colegii sub motivul că erau de origine chiabură.
Dacă un funcţionar sau un membru de partid avea legături cu chiaburi  sau a luat apărarea unor chiaburi, putea să-şi piardă slujba. În cazul în care era nevoie de pămăntul lor pentru înfiinţarea gospodăriei colective, gospodarii consideraţi chiaburi erau radiaţi de pe lista chiaburilor  şi trecuţi în rândul ţăranilor mijlocaşi  şi, astfel, erau primiţi în gospodăria colectivă.

Întocmirea listelor de chiaburi între 1949-1952
În anul 1949 s-au întocmit pentru prima dată liste de chiaburi, probabil pe baza definiţiei date de către Gheorghe-Gheorghiu Dej la plenara PMR, din 3-5 martie 1949.
Cadrul legislativ pentru întocmirea listelor de chiaburi reprezenta legea nr. 18/1949 care reglementa impozitul agricol. Articolul 19 al acestei legi prevedea, că gospodăriile chiaburilor trebuie supuse unei măriri a impozitului variind între 30-50%. Comitetele Provizorii ale plaselor trebuiau să întocmească listele de chiaburi, şi trebuiau să le înainteze Comitetului Provizoriu judeţean.
În august 1949 s-au întocmit prima dată liste de chiaburi, de către Comitetele Provizorii comunale.
La 4 aprilie 1950 Comitetul Provizoriu judeţean a cerut comitetelor de plasă înaintarea (în 48 de ore) a  listelor de chiaburi din anul anterior. Listele au fost întocmite între 5-7 aprilie. Spre deosebire de anul anterior, în 1950 Comitetul Provizoriu judeţean a ordonat aplicarea în fiecare caz a impozitului maxim, de 50%.
În iunie 1950 comitetele provizorii au primit instrucţiunea ca preoţii, numai din cauza profesiei lor, să nu fie trecuţi pe listele de chiaburi.



.