Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 9 ianuarie 2015

Trei filme despre tradare







Trei filme la Tv in seara de vineri, toate trei cu intrigi departe de lumea dezlantuita. Toate trei in munti, zapada, viscol si teroare. Despre curaj, lupta si tradare.

Sa le luam pe rand si sa le vedem elementele comune!
Mai intai, proiectiile celor trei pelicule au loc la ora la care Francois Hollande sustine declaratii privind evolutiile teroriste fara precedent din capitala franceza. Prin asta, filmele par sa fie un antidot impotriva fricii.
Mai apoi, toate trei productiile vorbesc despre tradarea insului, insul-om si insul-caine, iar in doua dintre ele, eroii se prabusesc cu avioanele, dar scapa cu viata pentru a se putea deschide astfel intriga.



In primul film, regretabil populat cu monstri stangaci de mucava, ce vorbeste despre tradarea angajatorului si despre nepasarea mantuitorului, Liam Nelson transmite prin sticla televizorului un puternic mesaj: nu cere ajutor de la cei pe care nu ii vezi la fata, caci nu il vei primi si nu astepta ajutor de la cei ce sunt obligati sa ti-l dea, caci iarasi vei fi dezamagit!
Intre noi fie vorba, ca si vedeta de filme de actiune ce ne obisnuise cu realizari de exceptie in materie de filme de lupta antiterorista, Liam Nelson putea cere la casting niste lupi veritabili si emotia ar fi fost naturala! Dar, raportat la dimensiunea bugetului productiei, filmul si-a atins cu brio obiectivul, transmitand cu claritate cele doua mesaje.



In al doilea film, Eight Below, realizat de asemenea cu buget redus, emotia este si mai pregnant prezenta prin surprinderea relatiei dintre Om si Caine. Le scriu cu majuscule numele si nu spun mai multe, decat ca Omul nu si-a tradat Cainele si a mers din Oregon tocmai in Antarctica sa isi salveze echipajul pierdut. Oare daca echipajul ar fi fost uman, ar mai fi purces Paul Wlker in expeditia cu care se trage cortina peste actele de curaj ale celui mai bun prieten al omului?

Cel de-al treilea film, cu un buget la fel de mic, The Edge, il mai vazusem prin 1998, intr-o noapte cand, ofiter de serviciu la SRI in Timisoara, meditam la semnificatiile tradarii subordonatului de catre seful lui. Era un film despre confruntarea dintre Anthony Hopkins si Alec Baldwin pe tema iubirii pentru Elle Macpherson, trei monstri sacri, fiecare definit de propria monstruozitate. Interesant filmul pana la momentul in care cel mai intelept, putand sa intinda mana celuilalt, nu o face si il lasa sa cada in capcana pentru ursi.

Tradarea la oameni, asadara - numitor comun la TV in seara de vineri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu