Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 18 noiembrie 2015

Mamo Nasto, mamo Nasto!





Nu am crezut niciodata ca oameni din Valea Ravensca a copilariei mele, oameni de varsta parintilor mei, in a caror curte m-am jucat cu copiii lor, imi vor ridica vreodata semne de intrebare cu privire la cinstea si omenia lor! Crescusem la Sichevita pana la varsta de 10 ani si invatasem ca acolo oamenii sunt cinstiti si cu obrazul subtire! Ca nu te inseala privindu-te in ochi! Ca nu iti baga mana in buzunar ca sa iti fure maruntisul!

Ma inselasem amarnic si si viata avea sa ma confrunte cu adevarul, acum dupa 50 de ani!
Niciodata nu mi-am inchipuit ca va trebui sa arat cu degetul spre oameni ce se apropie acum de varsta de 80 de ani si sa le spun, cu acte doveditoare in mana – „Sunteti necinstiti! Ati conspirat impotriva unuia impreuna cu care v-ati jucat in copilaria voastra. Cum va mai puteti uita in ochii lui acum? Cum v-ati crescut copiii si nepotii? Macar pe ei i-ati invatat sa fie cinstiti?”

Din pacate, viata te aduce in cele mai delicate situatii, si ca sa iti arate ca desi tu esti cinstit cu toata lumea, te obliga sa ii prinzi pe cei necinstiti cu mana in buzunarul parintelui tau! Si dupa aceea, sa stai si sa te intrebi daca sa ii arati obrazul acelui batran sau sa taci si sa te prefaci ca nu l-ai vazut in ograda ta, venit la furat!

Aflasem din povestirile vecinilor de la Carsie ca exista hoti, dar unii rudimentari, saraci si puturosi, care iti otravesc cainele, sar gardul in curte, iti fura ceapa pusa la uscat si fug cu sacul plin! Sau ca isi imping copilul printr-o gaura din frontonul de la podul casei tale si il invata sa le arunce ceapa si cartofii din pod, una cate una, pe sub streasina. Hotii rudimentare, la indemana oricarui gainar!
Dar sa aflu ca un vecin se apuca sa faca acte notariale si in baza lor se intabuleaza cu curtea si cu casa vecinilor, cu casa construita de parintii si bunicii mei, cu banii primiti din vanzarea dotei mamei mele – cele doua terenuri de la capul satului -  asta intrece orice inchipuire si iti starneste hohote de ras! Un ras amar, din pacate!

Cu atat mai prelung este rasul cand necinstitul dovedit este o vecina despre care recent am aflat ca imi este ruda, mama verisorului meu Damu, cel cu care ma jucam impreuna mai adesea in curtea parintilor lui, ca el nu prea era lasat sa vina la joaca la noi in curte!
Eram copil si pe atunci nu luam in seama asemenea detalii, dar acum, dupa 50 de ani, ma intreb – oare de ce parintii lui nu il lasau sa vina la noi in casa? Ce motive or fi avut? Ce motive au avut mai tarziu, sa se bata cu parii pe tema unei pietre din hotarul comun? De ce acum copiii, nurorile, nepotii si stranepotii sunt pusi in situatia sa aplece ochii de rusine? Ce intamplari vechi de cand lumea s-au petrecut in tineretile parintilor celor ce acum sunt octogenari, ca sa fie nevoie de inselatorii ca la drumul mare, intre oameni ce se cunosc de cand s-au nascut, ba mai sunt si rude, avand stramosi comuni? Greu de spus!

Cert este ca cea careia cand eram copil eu ii spuneam Mama Nasta (mama!), una dintre mostenitorii averii comune a bunicii ei Anastasia Chitu si strabunicii mele - Ana Jian, acum a fost gasita ca s-a intabulat la cartea funciara cu parti din locuinta si din pamanturile Jienilor deveniti Beloiesti dupa 1935 (anul cand Gaia Beloia a venit ginere in casa pe Valea Ravensca) si a celorlalti mostenitori legali – Sorestii, Dochiile etc.

Intabularea mamei Nasta nu este ilegala, dar chiar si asa, tot ii pateaza obrazul, acum la batranete! Vreme de peste o suta de ani, noi, parintii, mosii si stramosii nostri, vecini fiind, am trait, lucrat si locuit in aceeasi carte funciara comuna – CF 31, care cuprinde sase-sapte lanturi de pamant, livezi, fanete, terenuri arabile si doua locuinte cu anexe. Desi in acte erau proprietari devalmasi, batranii trasesera hotare intre casele si pamanturile lor, cu toate ca, asa cum spuneam, sotul mamei Nasta se mai batea uneori cu Milan Dochia pentru cate un metru de pamant de la o margine de hotar.

Mama Nasta a vandut acum 5-6 ani intregul ei pamant, cu tot cu casa ei de pe Valea Ravensca, cu teren arabil, livezi, fanate, curte, casa si anexe, unui tanar, Pauta pe numele lui, baiat harnic si priceput la toate, venit din alt sat. Acte cadastrale i-a facut insa baiatului cu intarziere, abia in iunie 2015, dar era bine si acum!

Mama Nasta i-a facut acte acelui Pauta, dar fara a se separa de coproprietarii din acea CF 31, fara a cere mai intai partajul din averea comuna de sase-sapte lanturi. Multa lume spune ca cinstit ar fi fost ca mai intai sa se separe de vecinii/rudele ce veneau din Jieni si apoi din Beloiesti si apoi cu partea ei sa faca ce vrea, dar ea a procedat altfel si de aici aveau sa se nasca acte ce ii pun pete pe obrazul de femeie batrana!
Mai intai i-a facut acte lui Pauta pe toata averea ei, ceea ce, repet, era daca nu obligatoriu, era cel putin legal, cinstit si frumos, caci baiatul ii platise banii conform intelegerii de acum cinsi-sase ani! Acum, Pauta are in proprietate patru CF-uri noi, (30956, 30959, 30955 si 30962), care provin din vechea CF 31 si care aduna intreaga avere a mamei Nasta. Perfect moral si perfect legal pana aici!
Mai apoi, insa, ramanand coproprietara in CF 31 pentru restul de avere, cea aflata in curtea casei Beloiestilor, ce s-a gandit mama Nasta? Sa faca o dezbaterea succesorala la notarul cel batran si sa se intabuleze cu cota de avere ce apartinea exclusiv Beloiestilor si celorlalti mostenitori dupa Jieni – Sorestii, Dochiile etc!

Asta insemna ca dupa ce vanduse tot ce avusese in Valea Ravensca, prin acea dezbatere succesorala mama Nasta s-a intabulat cu titlu de mostenire si asupra  pamantului si casei lui Pavel Beloia si a surorii lui Elisabeta (baba Veta Dochia). Cata lipsa de moralitate! Ce gest urat!

Asadar, dupa ce mama Nasta isi vanduse toata averea, acum din cine stie ce motive (lacomie, nestiinta, prostie?) se intabula si pe cotele parti de mostenire la care avea dreptul legal, si asupra restului de avere din fosta CF 31, desi moral ar fi fost sa nu faca asta!

Adica desi nu participase, intre 1957 si 1960, la construirea acelei case alaturi de Gaia, Paladuica, Pavel si Maria, desi nu avea nici in clin nici in maneca cu terenul pe care aceasta fusese construita, fiind in afara hotarelor familiei sale, mama Nasta nu tine cont de toate acestea si devine acum proprietara unei parti din acea locuinta, din acea curte, in care nepoatele ei dupa fiu se jucasera cand erau mici. Desi mama mea isi vanduse dota primita de la parintii ei – cele doua platuri de la capul satului, ca sa poata fi terminata locuinta in care eu aveam sa ma nasc, acum mama Nasta se anunta a fi mostenitoare si proprietara pe o parte din acea curte, casa, anexe, livada, fanete si teren arabil! Anunta ca si cei doi copii ai ei, Damu si Marioara, cu copiii lor, vor fi proprietari mostenitori in acea avere!

Ceea ce depaseste orice inchipuire si ma face sa ma intreb cat de cinstita a fost intreaga ei viata aceasta femeie, mama Nasta, ruda in egala masura a tatalui meu si a babei Veta, daca acum, la batranete, face un act prin care se instapaneste asupra a ceva ce nu i-a apartinut niciodata!
Sigur, mama Nasta poate sa aiba obrazul gros si sa nu ii pese de actul imoral pe care l-a facut fara a se gandi ca are un copil si o fata, doua nepoate dupa Damu si doi nepoti dupa Marioara, care la randul lor au copii mari!

Se poate ca mamei Nasta sa nu ii pese ca Damu a avut de suferit atatea si atatea accidente si suferinte, ca i-au ars atatea si atatea masini, ca fiica sa a ramas vaduva dupa ce si-a pierdut agoniseala intregii vieti, sau ca in familia nepoatei sale s-au petrecut atatea morti fortate! Sau poate ca ii pasa, dar prefacandu-se ca nu stie nimic, se intreaba cu candoare de ce s-au intamplat toate acelea! Sa se intrebe linistita, nu mai are mult si va afla raspuns la toate!

Mamei Nasta poate ca nu ii pasa ca are stranepoti mari, aici in Romania si departe in Grecia, cu care acum se mandreste, dar care, cand vor ajunge mari, nu se vor mandri cu memoria ei, ca urmare a actelor lipsite de orice moralitate pe care ea le-a savarsit, acum la batranete! Ea va fi oale si ulcele cand stranepotii ei vor spune ca nu a fost frumos ceea ce a facut impotriva unor vecini si rude indepartate!



Fotografie din ianuarie 2015, 
facuta de mine in curtea casei mamei Nasta, 

Cu siguranta ca pe mama Nasta, pe Damu, pe Mariaora, pe lungul sir de nepoti si stranepoti nu ii vor ajunge blestemele Annei Weiss, cea care fusese taiata de vie cu cutitul de Iova Dochia ca sa spuna unde avea ingropat aurul si care apoi fusese sugrumata, dupa ce marturisise!
Asta, doar pana ce urmasii lui Milan Dochia vor afla de raptul produs de mama Nasta. Ei nu vor privi cu aceeasi ingaduinta ca si mine ceea ce mama Nasta a facut. Ei nu vor suporta gandul ca dupa ce l-au inselat pe Pavel ca sa ii ia si partea lui din averea comuna a Anei Jian, sa fie acum inlaturati de mama Nasta, care dupoa ce a luat bani de la Pauta pe partea ei, acum vrea sa devina stapana si pe partea lor!

Sa dea Dumnezeu sa nu ii ajunga pe toti acestia blestemele Anei Weiss, dar nici alte blesteme! Sa isi stapaneasca in liniste averea dobandita prin rapt si de unii si de altii, dar sa ridice ochii catre ceruri si sa ceara mila si iertare!


Din partea mea deja au primit-o si nu mai trebuie decat sa se descalceasca intre ei!

**

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu