Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

joi, 19 noiembrie 2015

Planuirea marii averi a Dochiilor




(urmare) Desi se maritase foarte tanara si plecase din casa parinteasca de pe Valea Ravensca inainte de a se construi noua locuinta a parintilor ei, Dochia era dornica sa faca avere. Dar sa faca avere la Sichevita nu era tocmai usor la doar 10 ani dupa razboi, caci saracia era mare. 
Ar fi  trebuit sa lucreze pamantul din greu, sa stranga ban cu ban, sa nu cheltuie si sa puna totul deoparte, ceea ce ea nu putea, caci nu ii prea placea munca la pamant si in plus, desi era lacoma, era si risipitoare din fire. 
Unde mai pui faptul ca parintii ei nu o puteau ajuta cu cine stie ce, caci platind taxe duble la stat, ca si chiaburi ce fusesera declarati in urma cu 10-15 ani, nu aveau bani nici sa isi termine coliba noua inceputa. Asa ca pentru tanara Dochia, planul de imbogatire prin munca a fost dat la o parte de la bun inceput.  




Desi admira felul in care socrul ei, Iova Dochia, se pricopsise in vremea razboiului cu averea unei familii de evrei al caror pamant il lucra in parte, caci el nu avea nicio avere, acum nu se mai putea repeta acea figura – adica sa omori pe cineva si sa ii iei averea, caci vremurile sunt schimbate, este politie peste tot, securitate, procuratura, judecatori, inchisori…! Asa ca trebuia gasita o alta cale de imbogatire!

Asa stand lucrurile, Dochia a gasit calea cea mai usoara de a face avere -  sa puna mana pe ceea ce apartinea neamurilor ei. Adica cumnatei ei Maria, sora lui Milan si apoi socrilor ei, parintilor ei de pe Valea Ravensca si apoi fratelui ei, ba chiar si fiicei ei, de ce nu, mai ales ca Nuta fusese trimisa in casa bogata, o alta avere mare din sat si nu mai avea nevoie de mostenire de la parintii ei! Dochia gasise solutia pentru a deveni si ea cineva! Sa stranga totul sub mana ei si sa arate ea tuturor cine este!



Visul ei s-a realizat cu destula usurinta, nu a trebuit decat sa raspndeasca prin sat cateva zvonuri, sa strige de cateva ori la cei ce aveau drepturi succesorale alaturi de ea, sa ii puna pe fuga si sa se instapaneasca peste tot fara niciun efort. Cei ce aveau sa fie despuiati parca nu aveau vointa, nu s-au opus in nici un fel, ii recunosteau in mod ciudat autoritatea, i se supuneau ca si cum ar fi avut vraji!

Amagita de povestirile socrului ei despre emotia dezgroparii galbenilor batranei evreice, Dochia cochetase o vreme cu ideea de a se imbogati prin descoperirea unei caldari cu aur, despre care batranii povesteau ca fusese ingropata pe Valea Ravensca prin anii 1700, in apropierea locului unde tatal ei isi ridicase o locuinta noua imediat dupa ce ea se maritase cu Milan Dochia. 
In acel loc, la o rascruce de drumuri ce si acum exista, se spune ca in subsolul unei foste primarii turcesti din acele vremuri fusese ingropata o caldare de arama plina cu aur, ce apartinuse unui negustor turc gasit cu capul taiat in pravalia lui. Povestea se spunea in soapta pana in serile tarzii ale copilariei mele, dupa ce se stingea lampa, dar nu am avut niciodata gandul sa caut acea comoara. 
Pe Dochia insa, o asemenea decoperire ar fi adus-o in situatia sa nu fie obligata niciodata sa mai lucreze! Ce vis frumos!
Ani de zile, Dochia  a trait cu speranta ca fiul ei va reusi sa aduca de la Timisoara pe cineva cu un aparat de cautat aur, ca sa caute si sa dezgroape acea caldare. Cand acest lucru s-a si intamplat, a trecut la etapa a doua a dobandirii de averi – alungarea din avere a rudelor, ca sa poata sapa nestingherita. Si apoi la etapa a treia – cumpararea de terenuri de la cei ce le aveau de vanzare, mai ales ca la Sichevita terenul agricol a inceput in ultima vreme sa se vanda la un pret de nimic, cca 2000 de lei pe hectar!




Cine priveste cu atentie, vede lungul sir de neamuri ce si-au pierdut rand pe rand averile din Sichevita dupa ce au intrat in vederile babei nesatule. Si ca toate proprietatile ei stranse la un loc depasesc de departe cele mai mari averi din Sichevita.

Astazi, Dochia este singura detinatoare a averii din Valea Sichevitei, ramase de la familia Weiss lui Iova Dochia dupa ce ultima reprezentanta a acesteia, Ana,  sfarsise sugrumata. Nu are acte de proprietate pe acea avere, in cadastrele vechi apar inca membrii familiei Weiss, dar cui ii mai pasa de asta? De asemenea, casa din sat, cea din care socrul ei isi alungase fiica, acum daramata si ridicata o moara pe ruinele ei, extinsa la nesfarsitul celor 10 camere, apartine in intregime batranei Dochii. In plus, babei ii apartine intreaga avere a parintilor ei de pe Valea Ravensca, intrucat nu ii permite fratelui ei sa se apropie de casa si de pamant. Una peste alta, batrana Dochia, in timp ce primeste ajutor social de la stat, stapaneste aproape  16 lanturi de pamant, desi nu declara la primarie toate suprafetele, ca sa nu plateasca impozit.


De ani de zile, Dochia se afla in sfada cu fiul ei, caruia ii refuza repetatele cereri de a trece pe numele lui agoniseala ei. Fiul ei, suparat ca nu a avut noroc in viata, mai este suparat si din cauza ca la varsta sa nu are nicio avere pe numele lui si pentru asta se sfieste sa mearga la birt sa bea cu oamenii, caci acestia, judecandu-l dupa dependenta fata de mama, il socotesc un ciudat. 
Zadarnic incearca el sa o determine pe batrana, prin certuri nesfarsite, sa treaca averea pe numele lui, caci aceasta stie foarte bine ca dupa ce ar face asta, in secunda doi ar zbura din casa cu un crac in fund si ar ajunge sa doarma sub podul de la scoala mica. (va urma)

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu