Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

luni, 9 noiembrie 2015

Blestemul pamantului. Ce mai fac Dochiile? Ce mai face Damu?



La aceasta ora, intreaga familie ce isi are obarsia in Iova Dochia de pe Valea Sichevitei, de fapt o biata si batrana mama si un biet fiu, tuna si fulgera impotriva familiei mele, cea a Beloiestilor. Ca intre neamuri! Cand nu mai au ce sa le reproseze, cei doi adeseori se cearta si ei intre ei, spre deliciul vecinilor, amenintandu-se unul pe celalalt ba cu dezmostenirea si cu plecarea in intretinerea Nutei, ba cu inchiderea in camera si cu bataia, ba cu aruncarea in strada a lucrurilor etc etc. In cele din urma unul iese din incapere trantind usa si dracuindu-l pe celalalt.

Martor tacut la aceste scene, nora batranei inca se mai intreaba in ce familie certareata a putut sa intre! Ea crescuse intr-o casa linistita, cu trei copii, in care lumea vorbea incet, iar certuri nu se auzeau decat daca la joaca se spargea vreo fereastra de la casele vecinilor. Aici insa, cei doi zbiara si urla unul la altul de dimineata pana seara si daca ar putea, l-ar opari cu apa fiarta pe Pavel. L-ar taia cu securea sau cu coasa. L-ar izbi cu fata de pamant si l-ar calca pe cap. I-ar confisca averea. L-ar lasa pe drumul mare. Atat de mult, cei doi nu au mai urat niciodata pe cineva.

Zbiara si ameninta. Fac si desfac planuri. Cauta traficanti de influenta si promit mita oricui ii poate ajuta cumva sa intoarca din drum sentinta judecatoreasca ce sta sa se pronunte in procesul de partaj judiciar. Isi vand si sufletul, scot de sub podele ultimii bani de aur ai Johannei Weis si ii rascumpara pe ceilalti mostenitori. Cumpara de la mama lui Damu toate cotele parti detinute de femeie, cu speranta ca, acumuland cote parti mai multe chiar in timp ce dosarul este pe rolul instantei, il vor putea inlatura de la masa succesorala pe Pavel Beloia! Ei par sa nu stie ca niciodata merele nu se aduna cu perele, dar vor afla in curand ca ce au luat pe mere au dat pe pere. Adica aurul ramas in pamant de la Iova Dochia se va duce destul de repede pe avocati. Oare ei nu stiu ca instanta este posibil sa anuleze toate tranzactiile facute in acele carti funciare dupa inceperea partajului judiciar? 

La momentul cumpararii de la mama lui Damu, un alt temeinic motiv de cearta intre cei doi a fost - pe cine vor fi trecute cotele parti cumparate de la Nasta. Pe batrana ori pe fiul ei? Pe mine, a zis batrana de 80 de ani, ca eu ti-am aratat unde sa sapi! Ba pe mine, ca eu am adus detectorul de la Timisoara. Nu pe tine, ca esti insurat si se va aseza la cartea funduala si nevasta-ta si eu nu vreau sa cumpar ceva pe numele ei, ca nu-i de-a noastra. Ba pe mine si pe ea, ca altfel te scot afara.

Pana la urma, dupa ce notarul cel tanar si fara experienta a refuzat sa faca tranzactia, intelegand ca ei doresc sa tranzactioneze cotele unei persoane decedate – ale babei Nasta, stra-bunica lui Damu, fara sa faca dezbaterea succesorala dupa defuncta, achizitorii de cote parti au mers cu ultimii bani la notarul cel batran care dupa ce a studiat problema vreme de aproape o luna de zile, le-a curmat certurile si le-a facut acte pe acele cote parti astfel incat toata lumea sa fie multumita. Notarul a conchis in final ca nu conteaza daca cel ce vinde este viu sau mort, ca se numeste nasta sau Anastasia si a autentificat contractele! Sa le fie de bine tuturora, in copilaria mea botarul imi fusese profesor de limba romana la liceul din Moldova Noua si ma invatase sa scriu compuneri cu stil.

Dar chiar si asa, a aparut o mare nemultumire, caci pentru a-i ironiza si a le anula eforturile si toate cheltuielile facute, Pavel notase actiunea de partaj judiciar in toate cele 11 carti funciare din care amatorii de extinderi cumparasera cotele parte ale unei defuncte, blocandu-le intabularile, cu doar cateva mici exceptii.

Cum aflase Pavel despre tranzactiile ce se puneau la cale? Pai – simplu, intr-o buna zi trecand el prin Moldova Noua, a intrat la notar doar cat sa il salute si i-a gasit acolo pe toti cei 7-8 tranzactioneri gata sa semneze actele privind transferul acelor cote parti!

In acel moment, certurile au reinceput, de data asta generalizate, la o scara mult mai larga, intrucat Damu pusese conditia ca tranzactia sa se faca fara stirea lui Saulica, iar acum acesta l-a adus la notar pe Pavel chiar in ziua cand cu totii se aflau acolo sa semneze actele. Se se incalcase o conditie prealabila ca fiul lui Pavel, ofiterul SRI, sa nu afle despre tranzactie, caci ala, ziarist batran si securist dibace, una-doua scrie pe internet si ii face pe toti de doua parale in fata intregii comune! Cu atat mai mult, cu cat chiar si el voise, in martie 2015 sa cumpere de la mama lui Damu o parcela de 20 de ari, pentru fiica sa - si in final fusese refuzat. Aceasta, dupa ce in prealabil si nevasta lui Damu si una din fetele lui ii promisesera ca daca se va putea face acea tranzactie de 20 de ari, ele il vor duce pe Damu la notar sa semneze vanzarea. Intre timp insa, Saulica aflase despre jocurile dosnice facute in jurul lui Damu si ale mamei lui de catre matusa si de verisorul lui, renuntase la acea achizitie si isi indreptase atentia inspre o localitate situata in zona defavorizata, ce ii aducea  punctaje mai bune la proiect.
Nu aveau de unde sa stie conspiratorii cei secretosi ca Saulica, anticipand evolutiile lucrurilor, avea sa ii cumpere  fetei sale cei 2000 de metri patrati intr-o comuna situata in zona defavorizata, asa cum ii cerea proiectul, Sichevita nemaifiind de mult zona defavorizata.

Cat de urat poate sa fie un caracter, daca dupa ce Pavel ii cedase in anul 2014, cu titlu gratuit nepotului babei, la APIA, o parcela de 15 ari astfel ca baiatul sa poata aplica la un proiect european cu activitati agricole in domeniul albinaritului, fiul babei sa faca tot ce poate ca sa o impiedice pe nepoata aceluiasi Pavel sa isi faca extinderea de proiect? Cat de jegos poate fiu un asemenea comportament? Mai jegos decat matura cu care insul si-a spalat in anii trecuti fecalele de pe fatada casei sale?

S-au certat degeaba intre ei conspiratorii, Saulica nu s-a suparat pe Damu, bunul si vechiul sau prieten din copilarie (de fapt, verisor de gradul 3), pe motiv ca a refuzat banii sai, dar i-a acceptat pe cei ai fiului babei Veta. La urma urmei, asa cum fostul ofiter de intelligence aflase in acel martie 2015 ceea ce toti ceilalti stiau de zeci de ani de zile (de ce or fi ascuns informatia?) - Damu era la fel de verisor cu fiul babei pe cat era de verisor si cu fiul lui Pavel! Drept este ca pe cata vreme banii lui Saulica erau din plastic, cei ai lui Ionica erau din metal galbui.

Si Damu si nevasta-sa, si mama-sa si fiica-sa pot linistiti sa isi ridice ochii din pamant, tranzactia cu acele terenuri nu a fost si nu este motiv de rusine pentru ei. Pentru Dochii - asta e alta treaba, cel putin sub aspectul metodei! Insa Damu si ai lui pot sa stea linistiti, el stie ca Saulica nu este suparacios, nimeni nu l-a vazut vreodata suparat sau pus pe cearta pentru un motiv sau altul. 
El este altfel de om. Plecat din acelasi loc cu verisorii lui, dar modelat in alte moduri!

.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu