Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 22 iulie 2015

Sichevita – boala pamantului (partea a II-a)



Sichevita – boala pamantului (partea a II-a)



Sora – victima a propriilor manevre

Cand Pavel Beloia a anuntat-o personal pe sora sa, in curtea casei lui Damu Lazarovici, ca este bine pentru toata lumea sa se separe printr-o hotarare judecatoreasca, ce nu poate fi banuita de nicio eroare, toti cei prezenti au fost de acord, inclusiv sora sa. Cand insa cererea lui a ajuns in stare de judecare pe masa instantei, nervozitatea surorii a escaladat brusc. Ea a cerut judecatorului sa fie respinsa actiunea de partaj judiciar, aratand ca se va intelege ea cumva cu fratele ei, la vreun notar. Pavel insa, satul de umilintele indurate, dupa ani si ani de insulte si jigniri din partea ei, si-a sustinut cererea, cerand sa se faca o impartire prin efectul legii si instanta i-a admis cererea.

Nemultumirea si disperarea surorii au ajuns la paroxism, caci, ajunsa intre ciocan si nicovala de propriile ei manevre oculte, femeia se vede acum prinsa intre decizia judecatoreasca de admitere a actiunii de partaj judiciar, care va da fratelui ei cota-parte legala si intre trei familii din vecini, carora, fara stirea fratelui, le instrainase trei terenuri din averea mamei lor.

Problemele aparute par a fi de natura infractionala. Avand trebuinta de bani, sora lui Pavel impreuna cu sotul ei instrainasera fara nici un drept acele trei terenuri, ascunzand asta fata de fratele ei. Au instrainat terenurile doar de fata cu un martor, albinar din vecini si au dat o chitanta de mana de primire a unei sume de bani, fara a face si cuvenitele acte autentificate la notarul de stat, cum era la acea vreme. De fapt cei doi soti, neputand sa transfere proprietatea, au transferat doar folosinta ei, dar au luat niste sume de bani de la acei vecini.

Tensiunea si nervozitatea este acum la cote maxime, cu efecte dezastruoase in sanul familiei, membrii ei certandu-se ca chiorii. In curand va veni topograful sa identifice parcelele, sa le masoare si sa intocmeasca variantele de atribuire, schitele topografice de dezmembrare, in vederea depunerii  dosarelor cadastrale la institutiile abilitate. Si cum se vor mai uita in fata celor pe care ii pacalisera in urma cu ani si ani? De unde vor scoate bani ca sa le dea inapoi?

Victimele inocente ale surorii – trei vecini din Valea Ravensca

La momentul cand topograful va incepe masuratoruile, cei ce au luat banii se vor ascunde si vor tacea malc, dar dar vecinii inselati, cei ce au dat banii, vor striga in gura mare ca terenurile le apartin lor! Poate un pic prea tarziu, cele trei familii deja se gandesc ca ar vrea sa renunte la terenurile cu pricina si sa ceara sa le fie inapoiati banii.
Schimbarea de tactica a acelor vecini se poate datora celor cateva scrisori lamuritoare pe care Pavel le-a trimis acestora, prin care el le explica faptul ca aceale vanzari de terenuri au fost un lant de inselaciuni carora ei, niste inocenti, le-au cazut victime.

Noua atitudine a celor trei creste tensiunea si nivelul certurilor din familie, membrii acesteia strigandu-si si reprosandu-si reciproc toate ocarile din lume, pe durata unor interminabile scandaluri de care vecinii deja s-au saturat, caci au loc de dimineata pana seara si mai apoi, sub efecte bahice, pana la ore tarzii din noapte.

In pofida actelor notariale si a celor de carte funciara de la dosarul cauzei, in pofida sentintei de admitere a cererii de partaj judiciar, acei trei sarmani pacaliti vor arata o chitanta potrivit careia au dat o suma de bani (!) cuiva care nu era proprietar al acelor terenuri, dar care pretindea ca acea chitanta le va tine loc de act de proprietate. La acea vreme ei nu se intrebasera – „Mai, dar Pavel Beloia stie ca sora sa ne da noua pamantul? Caci e fratele ei si este si el mostenitor, nu doar sora sa, asa cum pretinde ea?”. De ce nu isi pusesera aceasta minina intrebare, de ce nu au cerut un extras de carte funciara sa vada cine sunt proprietarii tabulari, de ce nu intrebasera la primarie sa afle cine plateste impozitele pe acele terenuri, de ce nu il intrebasera si pe Pavel despre acea vanzare? Greu de aflat raspunsuri atator intrebari!


Poate un raspuns la o intrebare mai simpla ar lamuri dilema: au tacut pana acum pentru ca le-a convenit sa faca o inselatorie si sa plateasca un pret de nimic pe patru lanturi de pamant, crezand ca nu se va afla adevarul. Dar toata lumea stie ca adevarul intotdeauna iese la suprafata!

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu