Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 23 decembrie 2015

Cum si-a furat mireasa Pavel Jian (partea I)




In anul 1957, Pavel Beloia, fiul lui Gaia Jian si nepot al lui Pavel Jian, ofiter de jandarmi pensionar, avea 19 ani si de ceva vreme pusese ochii pe Maria, o fetiscana frumoasa foc din Carsie, nepoata lui Vasa Bora, mai mica decat el cu aproape patru ani. 
Pasiunea junelui fata de cea mai frumoasa si pedanta din sat de la acea vreme nu scapase nici neamurilor lui Pavel si nici babelor ce tineau socoteala tinerilor si faceau prognoze care pe care o peteste. Mai multe matusi din partea mamei l-au sfatuit pe tanarul indragostit sa aibă grija sa nu o piarda pe Maria, sa nu o scape, ca era vrednica, cuminte si frumoasa, avea familie bogata si de mica invata meserie la Garnic. 
Imboldit de propriile sentimente, de sfaturile neamurilor dar si de invidia altor tineri ce fusesera respinsi de Maria, Pavel nu se mai prindea in joc decat langa Maria, ajunsese sa o tina mai intai de mana si apoi si de mijloc in plimbarile pe ulita satului sub privirile parintilor lor, care intelegeau odata cu toata lumea ca intre cei doi se petrec lucruri pe cat de frumoase, pe atat de serioase.



Maria nu erau greu de remarcat, fata atragea atentia prin eleganta costumelor populare pe care si le cosea singura, la preoteasa catolica de la Garnic, unde invata croitoria de cativa ani buni. Multi flacai, vrajiti de nurii frumoasei Maria, o priveau pe ea pe furis, iar pe Pavel - cu invidie. Neamurile si vecinii de la Carsie ai fetei priveau cu simpatie semnele curtenitoare ale junelui si toata lumea astepta sa se vina in petit la Carsie. 
Se facuse jumatate de an de cand lumea remarcase iubirea dintre cei doi, insa Pavel batea in continuare cu stoicism distanta dintre satele lor, aflate la departare de doua ceasuri de mers, fara sa dea semne ca s-ar grabi. Iar Maria si familia ei, nici atata nu pareau sa se grabeasca.




Sub acest val de simpatie generala, singura sora mai mare a lui Pavel, rea si invidioasa de felul ei, maritata de cativa ani in neamul Dochiilor de pe Valea Sichevitei, odata, cand i-a venit la indemana la o hora in sat, i-a aruncat tinerei fete o privire otravita si mai apoi o amenintare – „Ai grija, averea lu Deda Pavel Jian, unde urmaresti tu sa te bagi, nu e pentru tine, ca eu sunt nascuta acolo si averea este numai a mea !”. 


Chiar si acum dupa aproape 60 de ani, acea femeie, in pragul a 80 de ani acum, inca o mai infrunta si o jigneste pe Maria, incercand sa ii indeparteze familia de mostenirea legitima de pe Valea Ravensca.

*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu