Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Joanna Weiss: „Au, Iovo, au, nu ma mai taia ca ma doare, Iovo, au, Iovo, au!” (urmare)


Joanna Weiss, poza din tinerete


Pentru ca Dochia sa isi intemeieze imperiul imobiliar, au trebuit alungate mai intai neamurile ce ar fi putut mosteni alaturi de ea. In primul pas, mostenitorii din jurul ei! Prima si cea mai la indemana victima - Maria, sora sotului ei, cumnata sa, crescuta in casa si invatata de mica cu lucrul.  Pentru ca averea sotului ei sa nu fie impartita candva cu sora lui, aceasta Maria trebuia alungata din casa! Nu se mai auzise de asa ceva in comuna, dar tanara venita nora in casa Dochiilor si-a pus acest plan in cap si l-a si realizat! 

Profitand de temperamentul romantic al cumnatei sale, careia ii placea muzica si cantecul, Veta a lansat prin vecini, putin cate putin, ideea ca fata nu este intreaga la minte. Apoi, in familie, a lansat zvonuri ca aceasta nu isi face treaba si ca si-ar barfi neamurile prin vecini. Apoi, din nou, prin vecini, a lansat zvonul cum ca fata ar vinde de prin casa. Rapid, aceste vesti au ajuns inapoi in familie, care a constatat ca din casa lipseau damigene cu rachie, saci cu faina si altele! Increderea familiei in biata fata, devenita victima inocenta a cumnatei sale, s-a spulberat rapid si de aici pana la certuri, si scandaluri artificial provocate nu a mai fost decat un pas. In final, Iova Dochia si-a scos fata afara din casa, izgonind-o in lumea mare fara nicio dota, doar cu hainele de pe ea! Avea constiinta incarcata dupa ce o omorase pe Ana Weiss si tulburarile sale aveau sa se manifeste in mai multe situatii in anii de dupa razboi.


Dupa ce cumnata sa a fost alungata, in planul Dochiei aveau sa vina la rand pentru a fi inlaturati mai intai socrii ei, apoi parintii ei, apoi propriul barbat si in cele din urma, propriul frate. Daca va mai avea zile, propriii ei copii vor fi tintuiti si santajati si ei in legatura cu averea.

Pentru inceput, Dochia si-a indreptat fiul impotriva fiicei ei si a scos-o pe aceasta de la masa succesorala, obligand-o sa semneze renuntarea la partea de avere ce ii revine dupa parinti. Rand pe rand, toti cei din familia sa ce aveau drepturi succesorale aveau sa intre in vederile ei si sa fie eliminati, astfel incat toata averea sa se concentreze doar pe numele ei.

Intr-adevar, blestemele Anei Weiss aveau sa se implineasca prin baba Dochia si prin fiul ei. Fosta proprietara a averii actuale a Dochiilor, ucisa miseleste, in ultimele ei clipe, siroind de sange, le aruncase blesteme pentru lacomia si pentru chinurile la care fusese supusa ca sa spuna unde isi ingropase galbenii.


Dupa ani si ani, rand pe rand, baba Veta si copilul ei ramas in avere trebuia sa implineasca blestemele si sa stranga avere care sa o depaseasca pe cea ce ii fusese luata miseleste. 

„Iovo, Iovo, nu ma mai taia ca ma doare, Iovo, au, au, au!”, striga Ana Weiss dupa ce doi dintre cei patru agresori se inspaimantasera si fugisera. 
„Iovo, Iovo, sa dea Dumnezeu sa strangi toata viata avere, Iovo, sa nu iti dai sufletul pana nu faci averea cea mai mare din comuna! Toti ai tai sa se manance intre ei pentru avere, Iovo! Sa nu iti afli linistea, nici tu, nici ai tai din casa, Iovo, nici in pamant, Iovo! Toti ai tai sa inchida ochii fara lumanare la capatai, Iovo, cum faci tu acum cu mine!”, se tanguia femeia, in timp ce sangele ii siroia din sanii taiati. 

„Sa nu ai liniste nici tu nici toti ai tai, sa jinduiti la averea tuturor celor de langa voi, sa le-o luati si sa va blesteme si sa va urasca toata lumea ce o veti insela, Iovo! Sa ii inselati pe toti si sa agonisiti avere cat nu veti putea tine, Iovo, si sa iti dai sufletul aici, unde ma omori pe mine acuma!”, asa il blestemase femeia pe socrul babei Veta, potrivit marturiilor urmasilor celor ce luasera parte la asasinarea ei, in acele vremuri tulburi de  razboi. (va urma)

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu