Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 12 decembrie 2015

Lazarovicii aliati cu Sorestii impotriva lui Pavel Beloia




Recentele operatiuni imobiliare derulate la Sichevita intre Lazarovici, Hergani si Soresti le-au adus celor dintai frumoasa suma de 75.000 RON, urmatorilor – patru noi inscrieri de proprietate in tot atatea carti funciare nou generate, iar celor din urma – noi cote-parte suplimentare din masa succesorala comuna cu Pavel Beloia. Mai trebuie precizat si faptul ca, in afara banilor, Lazarovicii si-au mai pastrat si doua terenuri din cele opt dobandite din averea Jienilor, terenuri ce nu au fost donate Sorestilor, asa cum initial s-a crezut. 



La o privire sumara, lucrurile sunt simple, bine gandite de un ins foarte calculat si puse in practica pas cu pas. Strategul ce a gandit intregul scenariu a calculat ordinea operatiunilor astfel incat acestea sa zadarniceasca separarea de catre Pavel Beloia a celor 37 de procente ce le mostenise dupa mama sa, Paladuica. Interesul strategului pare a fi acela de a pastra toata averea lui Pavel si Ana Jian intr-un tot unitar, impiedicand astfel divizarea intre cei doi frati – Pavel si Dochia.  
Se va vedea ca interesul acelui strateg si poate chiar numele lui, vor iesi la iveala de indata ce  baba Dochia va reusi sa isi elimine complet fratele din mostenirea comuna. 

Pentru a ramane unici proprietari pe terenurile limitrofe locuintei, clanul Sorestilor va propune in instanta sa ii ofere lui Pavel toate terenurile imprastiate prin cateva sate -in Lunca Balii, Gavranea, Mos Damian, Poiana Sarbului si Ornit, urmand ca ei sa pastreze terenurile din jurul locuintei. Conform acestei propuneri, Sorestii vor ceda aceste terenuri rivalului co-mostenitor, dar acela va fi un cadou otravit pentru Pavel, intrucat acele terenuri se afla in folosinta unor consateni oarecare, ce vor pretinde ca sunt stapani de drept, intrucat au platit bani pentru ele. Daca va cadea in capcana frumos ornamentata si le va accepta oferta, Pavel va avea ulterior de luptat cu ocupantii acelor cateva terenuri.



Potrivit strategiei puse la cale imediat ce judecatoria a emis citatiile pentru toti cei 11 coproprietari, a demarat pasul unu al operatiunii: in luna aprilie 2015 s-a inceput actiunea de sustragere din averea comuna celor 11 a unor suprafete se insumeaza 2,5 hectare de teren arabil, livezi, fanete si constructii, acestea au fost intabulate pe numele fiului mamei Nasta, iar in iunie toate acestea au fost vandute. Lazarovicii si inaintasii lor, Birtea/Chitulestii le detinusera si le lucrasera vreme de peste 90-100 de ani.
Camuflata in spatele unui contract de donatie pentru a eluda anumite taxe si obligatii legale, aceasta prima tranzactie imobiliara a adus familiei Lazarovici suma de 50.000 RON, bani platiti in doua rate de catre un tanar familist, cinstit dar neexperimentat, generos dar slab cunoscator la oameni, pe numele lui – Hergane.

Ca lucrurile nu au fost tocmai curate in acea tranzactie o dovedeste faptul ca in operatiune a fost implicat un topograf care dupa ce a simulat ca nu gaseste numerele cartilor funciare existente, pe care Lazarovicii doreau sa le dezmembreze din averea ce se afla deja in stare de judecata, a cerut si obtinut de la cadastru generarea a patru carti funciare noi, ca si cum cele vechi nu ar fi existat niciodata.


Confirmarea ca speta nu este tocmai curata a venit cand s-a vazut ca pentru operatiunile ulterioare – intabulare, donatie etc au fost evitate cele doua birouri notariale de la Moldova Noua, fiind ales un notar tocmai din Oravita, care intuind situatia fortata a transferului de proprietate, dupa ce a cerut niste taxe astronomice, a intocmit toata documentatia de intabulare si contractul de donatie cu chiu cu vai, dar le-a cerut partenerilor de asemenea afaceri sa nu mai vina la el cu tranzactii fortate si dubioase.

In pasul doi, dupa ce si-a vandut averea, dar jinduind la ceea ce vedea peste gardul vecinilor, mama Nasta s-a intabulat cu locuinta acestora si cu alte cca 3 hectare de teren, detinute si lucrate de asemenea de peste 90-100 de ani de vecinii ei Jian/Beloia/Sorescu.

De data asta, ca sa nu fie refuzati de primul notar, operatiunile au fost intocmite de notarul batran din Moldova Noua, care pricepand ce doresc sa faca musterii sai, le-a perceput si el toate taxele la maxim, fara sa stie totusi ca daca ar fi cerut chiar si de doua-trei ori mai mult, tot ar fi fost platit fara cracnire. Oamenii aveau bani si nu le pasa cat platesc ca sa scape de un co-mostenitor!

In pasul trei al operatiunii imobiliare, facut in decurs de doar trei luni, Lazarovicilor le-au mai picat in foarte scurt timp, alte 25.000 RON, (sau 20.000 RON conform unor surse, ori 15.000 RON potrivit unei a treia categorii de surse). A urmat un nou contract de donatie, intre Lazarovici si de data asta - o alta cunoscuta familie din Sichevita, obisnuita cu operatiuni imobiliare si capabila sa scoata bani si din piatra seaca – vorbim de clanul Sorestilor, adica al Dochiilor, mai pe intelesul lumii din sat.
Peste putina vremea avea sa se afle si motivul pentru care au fost puse in circulatie mai multe versiuni cu privire la pret (cu toate ca transferul de proprietate se facuse prin donatie).



Ceea ce atrage atentia insa, in acest paienjenis de fapte si acte, aruncand totodata o lumina noua asupra mamei Nasta, este faptul ca aceasta, incalcand indrumarile strategului din umbra, si-a luat o masura de precautie si si-a uintins o plasa de siguranta.
Batrana femeie nu a “donat” Sorestilor  toate cele opt proprietati recent dobandite peste gardul vecinilor! Ea si-a oprit doua dintre terenuri, cca 3 lanturi de pamant, cu intentia de a le da ulterior fie lui Pavel, ca sa il linisteasca daca lucrurile aveau sa fie descoperite si date pe fata, fie uneia dintre nepoatele ei pe care o tot neglija de ceva vreme, daca lucrurile ar fi ramas secrete pana la sfarsit.



***

La o privire mai atenta, aceasta succesiune de operatiuni imobiliare ridica multe si mari semne de intrebare, seamana suspiciuni cu privire la legalitatea lor, dar mai ales demonstreaza o totala lipsa de moralitate din partea celor implicati.
Intr-o prima consideratie, terenurile si constructiile tranzactionate au apartinut nu doar celor ce au tot facut “donatiile” – Lazarovicilor - ci unui numar de 11 persoane – Lazarovici, Soresti si Beloiesti - conform extraselor de carte funciara.

Locuinta cu patru camere si anexe, a fost ridicata intre anii 1957-1961 exclusiv de catre Pavel Beloia, parintii sai si sotia sa. Cea din urma isi vanduse dota – doua terenuri la capul Sichevitei ca sa poata ridica planul pe casa si apoi sa poata fi acoperita.

Pavel Beloia a fost singurul dintre cei 11 care habar nu a avut de cele ce se petreceau, prin aceasta intregul scenariu imbracand forma unei veritabile conspiratii indreptate impotriva sa.

In ianuarie 2015 Pavel Beloia procedase onest si ii anuntase pe Soresti si pe Lazarovici ca va cere iesirea din indiviziune fata de ei, cerere pe care in martie 2015 a si inregistrat-o la Judecatoria Moldova Noua, procesul demarand de indata. Ii ramasesera de la mama sa doar 37 procente si dorea sa nu mai fie tulburat si sicanat in posesia lor, mai ales dupa ce sora sa schimbase broastele la usile locuintei si il izgonea de fiecare data cand acesta intra in curtea casei.

Existenta dosarului pe rolul instantei de judecata pune mai intai un mare semn de intrebare asupra legalitatii operatiunilor facute intre Lazarovici, Soresti si Hergani. Acel dosar arata ca pe cate vreme Pavel Beloia ii chemase in instanta pe Lazarovici si pe Soresti sa fie de fata cand din masa succesorala comuna va fi extrasa cota sa de mostenire, ei facusera toate operatiunile pe ascuns si fara stirea sa.

Este o bizarerie faptul ca dupa ce toata viata Sorestii doar au vandut terenuri din mostenirea comuna, acum s-au apucat de cumparat! Acest detaliu denota faptul ca ei cumpara acum bucatele pentru a constitui un intreg pe care ulterior sa il vanda unui cumparator – poate chiar strategului din umbra, ori vreunui interpus al sau (!).

**


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu