Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Escrocheriile imobiliare ale Dochiilor



Scriam nu demult despre priceperea Dochiei cea batrana intr-ale vanzarilor. Cred ca ar fi fost un bun agent de vanzari de asigurari de viata, ori de asigurari de case, daca ar fi stiut carte. Dar ea este analfabeta, sarmana, caci in loc sa mearga la scoala, la varsta de 14 ani a ramas bortoasa si a in anul 1950 a fugit noaptea de acasa la Dochiile din Valea Sichevitei, ca sa nu o omoare de rusine tatal ei Gaia Jian !

4 +7 face 47!
Noroc ca stie un pic de carte fi-su, ca doar a terminat liceul agricol de la Berzasca si acolo a invatat sa citeasca! Aritmetica o invatase fiul Dochiei de la tatal meu, pe vremea cand acesta era invatator la Carsie. Stia oarecum tabla adunarii acest varut al meu, e drept cu poticneli mari, caci eu eram de fata cand venea la noi acasa sa isi faca temele la „aretmeteca”, cum zicea el, in actuala casa a fostului preot Ghita Sporea si radeam de ma tavaleam pe jos cand el spunea ca „4+7 face 47”…!

Alba-neagra: cine da primul banii, acela ia casa!
Asadar, avand antecedente multiple intr-ale vanzarilor de imobiliare, baba Dochia a decis, prin nora sa cea intre-prinzatoare, ca stand la fereala, sa mai faca o afacere imobiliara si sa vanda casa fiicelor lui Pau Marcu, cea situata vis-a-vis de locuinta parohiala a domnului preot Doru.  
Adica, in calitate de coproprietara, sa o vanda fara sa prinda de veste nici fratele ei de la Timisoara, co-proprietar, fara sa afle Marita si Steluta celelalte doua co-proprietare si mai ales, fara sa afle nici cumparatorul de la cine cumpara acea casa!

Ca sa ii reuseasca stratagema, baba Dochia s-a gandit sa lanseze o campanie de propaganda ce sa ii puna pe jar pe potentialii cumparatori, iar acestia sa intr-o intrecere ca la o veritabila licitatie. Ca sa ii incinga si mai tare, Dochiile au lansat zicala de la „alba-neagra” - ”Cine da primul banii, acela ia casa!”. Necazul era altul: nu erau prea multi cumparatori! Nemaivorbind despre necazul cel mai mare – acela ca nu toti proprietarii nici nu stiau ca se vinde si nici nu prea voiau sa vanda!

Campania de imbrobodire a cumparatoarei
Ca sa ii reuseasca noua inginerie imobiliara si sa mai faca ceva bani, baba s-a gandit ca prin nora sa cea intre-prinzatoare, ce facea felurite afaceri cu primarul din Sichevita, sa lanseze varianta ca si acel primar ar vrea si sa cumpere acea casa!
De unde atatea cumparaturi, cand DNA-ul era cu ochii pe el pentru lipsurile gasite de Curtea de Conturi Caras Severin, iar DIICOT-ul fusese deja o data in Sichevita ca sa ii puna capastrul intr-un flagrant de luare de mita! Kramer nu avea de gand sa cumpere vreo casa in Sichevita, dar ce nu face un barbat asa chipes cand i se cere sa creasca tensiunea singurei amatoare ce vizitase locuinta situata peste drum de casa parohiala…
Cine este acea vizitatoare ce cauta casa de cumparat? O femeie ce isi creste singura fiica, ce o tine la facultate la Timisoara, iar ea lucreaza printre straini ca sa agoniseasca un banut. Avand ceva bani stransi, a intrat, biata de ea, in vizorul Dochiei celei batrane si a nurorii sale, mari amatoare de o noua teapa imobiliara si de niste sume frumusele de bani nemunciti.

Nu am reusit sa aflu numele acelei tinere femei sa o previn, dar cu siguranta rudele sale din Sichevita o vor preveni ca se incearca atragerea sa intr-o capxcana!

Primarul doar a facut vorbe ca vrea sa cumpere
Asadar, ca sa o atraga in cursa pe acea femeie singura, sora Dina a lansat mai intai versiunea ca ea va fi cea care va cumpara casa de vanzare situata langa cea a mamei sale, precupeata angrosista de cereale. A facut asta, ca sa o indeparteze pe acea mama ce lucra in strainatate de o alta oferta din comuna si sa o impinga spre casa de langa locuinta parohiala.
Apoi, primarul a lansat versiunea ca el are banii stransi si vrea sa cumpere si el acea casa aflata langa cea a preotului, fapt ce a pus-o pe jar pe tanara mamica ce dorea cu ardoare sa cumpere o casa.
Asadar, biata mamica era impinsa de la spate sa se dispere, sa intre in panica, sa scoata banii si sa cumpere acea casa de la fetele lui Pau Marcu, repede-repede, oricum si fara nicio clauza, fara contract si fara acte la inceput (ca aceste se vor face mai tarziu), dar sa dea mai intai 20.000 de euro  acont, iar mai tarziu inca 10.000, cand se vor face actele.

Asemanarea cu vanzarea Lazarovici-Hergane
Miscarea, daca ar fi reusit, ar fi fost imaginea in oglinda a celei prin care Lazarovicii vandusera, fara nici un drept, 26.000 metri patrati de teren si o coliba cu anexe in Valea Ravensca, dintr-un total de 50.000 metri patrati ce apartinea altor inca trei famuilii, catre acea tinera, nevinovata si neexperimentata familie numita Hergane, Pauta si Viorica cu trei copii.
Este de crezut ca si atunci, cineva facuse ca la urechile tanarului Hergane sa ajunga zvonul ca ar mai exista un cumparator ce doreste sa cumpere de la Lazarovici acea proprietate, astfel el fiind fortat sa scoata repede 250 de milioane si sa ii dea fara a sti ce scrie in cartea funciara!

Escrocheriile anterioare
Cam ciudata combinatia gandita de batrana hotomanca de imobiliare, dar s-au mai vazut asemenea tranzactii ciudate, in urma carora ea a luat banii si cumparatorii s-au vazut la sfarsit cu buzele umflate. Vorbesc aici despre Ana Moza, ce i-a platit o suma de bani pentru Pagina Sarbului, fara sa fie facuta proprietara pe acel teren, despre Mon Radonea, care i-a platit o alta suma de bani pentru o jumatate de Ornit, despre Vicea Jurita, care i-a platit o alta suma de bani pentru cealalta jumatate de Ornit etc, etc!
Baba Dochia luase banii de la trei familii fara sa le ofere decat o hartie de mana, fara nicio valoare, atata vremea cat la cartea funciara proprietarii nu operasera nicio modificare, ei nestiind de acea vanzare… batrana facuse acele escrocherii cu vecinii ei ca sa achite apartamentul de la Timisoara al fiului ei, ce sustragea alcool peste gardul CP Solventul Timisoara ca sa adune si el ceva bani pentru acel apartament de pe strada Chiriac.

Si Dochiile si-au gasit nasul!
Numai ca fiind cumparat pe bani din inselaciuni si din hotii, acel apartament pe cat de usor a fost achizitionat, tot pe atat de usor a fost si pierdut. Pentru ca batrana hotomanca, nasa a atator sicheviceni naivi, si-a gasit si ea nasul in final, in persoana unui neamt din Timisoara, care, in schimbul acelui apartament de pe strada Chiriac, dupa ce le-a tulburat mintile cu tot felul de povesti despre imensele venituri din morarit, le-a oferit o jumatate din piesele unei mori defecte, ce zaceau demontate in curtea unui fost IAS dintr-o comuna de pe langa Timisoara.
Cu gandul la marile castiguri din morarit, cu gandul sa isi fereasca nora fara loc de munca de ispitele vietii de oras, dar si ca sa isi asigure un sprijin la batranete, Baba Dochia a ordonat fiului ei sa isi dea la schimb locuinta acelui neamt in contra acelei gramezi ruginite de fier vechi ce candva ar fi fost, cica, o moara ce a adus mari venituri unui svab din acea comuna, sa ii fac acte la cartea funciara neamtului si sa se mute la Sichevita. Povesti de adormit copiii, dar ce era venit pe bula, pe bule avea sa se duca. Dochiile aveau sa piarda acel apartament, moara avea sa se defecteze de trei ori pe zi, sa falimenteze in final si afacerii sa ii fie pusa cruce.

Extrasul de carte funciara 30.001 UAT Sichevita
Intrebari si raspunsuri:

De ce a construit si intabulat in Sichevita, acel ofiter de jandarmi, Pavel Jian, o locuinta impreuna cu bunicul Stelutei si Maritei? Pentru ca avea o fata (Paladuica), pe care voia sa o marite, cand avea sa ajunga mare, cu nepotul de frate al prietenului sau Marcu.

De ce apare Gaia Jian in cartea funciara? Pentru ca el, ginere in casa la Pavel Jian, venit fara nico avere de la Starneac, a mostenit un sfert din ce mostenise Paladuica de la tatal ei. Pana cum, toata lumea s-a gandit sa vanda si sa ia bani, dar nimeni nu s-a gandit sa scoata si un extras de carte funciara!

L-a scos nepotul lui Gaia Jian, in memoria strabunicului sau, caruia i-a urmat in cariera armelor. Iata extrasul:

*


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu