Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 3 aprilie 2016

Primarul, Dochia si casa de vanzare

Dochia cea cu privirea blanda,
dar priceputa intr-ale imobiliarelor


Primarul, Dochia si casa de vanzare

Mereu am recunoscut faptul ca oricine din Sichevita poate sa faca orice, intre limitele moralei acceptate de comunitate si a raspunderii proprii. Asa spun si acum. Oricine din Sichevita are dreptul sa vanda orice, daca este proprietar si are cumparator. Oricine are dreptul sa cumpere, daca are banii necesari!

Pana si primarul are drepturi in comuna
Chiar si primarul Kramer are dreptul sa cumpere orice in Sichevita, chiar si o casa. Dupa ce a ajuns primar, omul a pus leu peste leu, i-a strans si dupa patru ani e normal sa cumpere o casa. Numai ca pentru primar mai apare o conditie: sa cumpere cu banii lui, nu cu banii primariei si folosindu-si influenta lui personala, nu pe cea conferita de pozitia lui de reprezentant al administratiei comunei.

O inselaciune mai veche
Nu de mult m-am mai confruntat cu niste escrocherii. Ale unei babe din Sichevita, pe care toata lumea o stie sub porecla de Dochia. 
In ultimii 20 de ani, Dochia asta a vandut de mai multe ori lucruri din Valea Ravensca ce nu ii apartineau doar ei: lui Vicea Jurita, jumatate dintr-un teren de la Ornit. Lui Mon Radonea, cealalta jumatate de teren de la Ornit. Anei Moza, un al treilea teren in Poiana Sarbului. Lui Damu Lazarovici – casa ridicata de fratele ei la sase ani dupa ce ea se maritase dupa Milan Dochia, la varsta de 14 ani. De fiecare data, Dochia a facut bani frumosi, stia sa se tocmeasca si sa prosteasca lumea, caci exersase ani de zile cand insela femeile din comuna cu vopsitoria ei ilegala de textile... 

Este un fel de a spune ca a vandut, caci acele fapte fiind escrocherii, nu au putut fi in acelasi timp si vanzari legale. Ea, stiind ca cei mai sus numiti au bani stransi, i-a mintit, i-a prostit ca este unica proprietara pe niste terenuri si le-a luat acei bani in schimbul acelor terenuri. Dar evident nu era singura proprietara pe terenuri. Nu era proprietara, dar totusi a vandut, si-a facut rost de bani si a rezolvat problema ce o ardea in acea vreme, cumparand fiului ei un apartament la Timisoara ca sa il aduca in randul oamenilor. 
Singura problema reala cu care se confrunta Dochia era sa afle cine sunt oamenii ce au bani, dupa care totul era floare la ureche, caci le facea oferta, ii vrajea si le lua banii fara sa le dea si un titlu legal pe acele terenuri.
Dupa ani si ani, cand s-a inchis MOLDAMIN, o alta Dochie, mai tanara, a aplicat cu mare succes aceeasi reteta, dupa ce a aflat cine sunt consatenii ce ridicasera optiuni banesti dupa plecarea din intreprindere. 
Deh, la asa profesoara, asa ucenica!

Trec peste faptul ca prin inselaciune venind acei bani, prin inselaciune s-a dus si apartamentul din Timisoara. Caci umbland mereu prin medii rau famate, printre hoti si escroci, baba si-a gasit si ea nasul: a dat peste un hotoman mai mare decat ea. Si? Si acel hotoman i-a suflat apartamentul, dandu-i in schimb un utilaj defect de moara de macinat cereale. Cea care insela in stanga si in dreapta pe toti cei pe care ii intalnea, a fost si ea inselata, dar nu de vreun cioflingar de prin comuna, ci de un hot stilat, de la oras! Pe cat de usor baba facuse banii, pe atat de usor i-a si pierdut! Vorba ceea, ce usor vine, usor se duce! Dar asta e alta poveste! 

O alta inselaciune
Vanzarea bunului altuia este unul din modurile de a escroca, dar mai sunt si altele: prin cumpararea bunului altuia, fara ca acela sa stie despre tranzactie! Suna ciudat, dar a fost posibil, tot aici in Sichevita.

Un anume tanar fara nicio experienta, dar cu niste bani stransi prin munca grea, departe de familie, s-a mutat in satul Valea Ravensca in urma cu cativa ani. A nimerit in mijlocul unor escroci hotarati sa ii ia banii, iar el a fost dispus sa le dea banii lui, dar in contra unor terenuri ce nu erau de vanzare si nu le apartineau in exclusivitate escrocilor. Dar escrocii au tocmit topografi ce au rezolvat actele fara stirea tuturor co-proprietarilor si astfel tanarul a obtinut terenurile la care ravnea. A reusit sa cumpere, fara stirea tuturor proprietarilor. A platit preturi duble, cam la nivelul preturilor de la marginea Timisoarei, dar acum in zadar regreta larghetea sa de mana, banii au fost dati si deja impartiti si cheltuiti de escroci! Se pare ca din nou, asa cum au venit, acei bani tot asa s-au si dus! Venind prin inselaciune, au fost pierduti tot prin inselaciune!  Dar si asta e alta poveste!



Primarul vrea o casa
Asadar, primarul Nicolae Kramer din Sichevita vrea si el sa cumpere ceva. Ceva la care ravneste teribil: o casa in centrul comunei. De la cine? De la mai multi proprietari, dar fara stirea tuturora, daca s-ar putea. Pai de ce? Pai asta e conditia celui care vinde. De ce? Simplu, ca sa nu imparta banii cu ceilalti co-proprietari.

Dupa acelasi model brevetat deja, primarul a mers pe filiera celor de pe Valea Ravensca, a consultat cartea funciara, un avocat, un topograf, un inginer arhitect, un notar, dar la sfarsit a cam ezitat. Locul fiind ideal pentru un stabiliment turistic, casa putea sa fie daramata si edificata o alta constructie, care sa produca bani, nu sa consume bani. Dar preturile cerute pentru aranjamentul necesar cumpararii au fost cam mari. Si in plus, de-o vreme simte asa, o anumita nesiguranta, se cam teme, caci e clar ca ceva-ceva se tot misca in jurul lui, ba in legatura cu Curtea de conturi, ba cu procuratura, ba se dezgroapa lucruri vechi ce ii pericliteaza candidatura pentru alegerile din vara. Si el tare ar vrea sa mai obtina un mandat la primarie...

Intrebari si raspunsuri
No, pe ce casa a pus ochii primarul? Pai – pe casa de peste drum de cea parohiala, cea despre care se stie in comuna ca este a fetelor lui Pau Marcu! Bun, si ce problema e? Pai ar fi una: nu toti proprietarii doresc sa vanda. Pai daca cele doua fete vor sa vanda, atunci cine nu vrea? Pai, ele nu sunt singurele proprietare! Pffff! Dar cine mai este proprietar? Pai in total sunt proprietari vreo 5 persoane si mai este intabulata si o interdictie de instrainare in favoarea unei a sasea persoane!

Nemaiauzit! Si cine sunt proprietarii de la cartea funciara? Pai – urmasii celor care au construit casa, adica aceeasi baba Dochia cu fiul ei, fost morar tepuit la Timisoara  si cu fratele ei, contabilul! Dar cine a construit casa? Casa au au ridicat-o si au intabulat-o ofiterul de jandarmi Pavel Jian, impreuna cu tatal lui Pau Marcu! Si Baba Dochia, nepoata lui Pavel Jian este co-proprietara a casei? Sigur ca da, ea si cu Ghita Jian mostenesc parti din acea casa! Asadar Dochia asta nu vrea sa se vanda? Ba da, ea vrea sa se vanda, dar fara ca fratele ei sa prinda de veste! Cum asa? Pai - ea vrea sa primeasca singura jumatate din bani, adica si partea ei si partea fratelui ei! Si fratele ei nu vrea sa vanda? Fratele ei nici nu stie ca acea casa urmeaza sa fie vanduta. Primarul nu l-a anuntat ca vrea sa cumpere, intrucat baba Dochia i-a cerut sa tina tranzactia ascunsa!

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu