Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 5 martie 2016

POR 2014 – 2020: Primele apeluri de proiecte vor fi lansate luna aceasta




Programul Operational Regional 2014-2020 (POR), coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP),va lansa, in aceasta luna, primele apeluri de proiecte, pentru urmatoarele tipuri de interventii: drumuri judetene, eficienta energetica in cladiri rezidentiale, patrimoniu cultural, microintreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate si turism. Este vorba despre cele 6 prioritati de investitii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publica.
Propunerea de calendar a fost a fost prezentata Comitetului de Monitorizare a POR 2014-2020 (CMPOR), prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim.
„Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, in prezent, nu putem aplica depunerea electronica a cererilor de finantare, pana la finalizare testarii sistemului informatic MYSMIS. Avem in vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hartie, in faza initiala”, a declarat Sorin Maxim.
In paralel, Autoritatea de Management a POR pregateste lansarea in consultare publica, pana la jumatatea anului 2016, a ghidurilor specifice pentru urmatoarele domenii:
• Dezvoltare urbana
• Servicii sociale – grup vunerabil ”batrani”
• IMM-uri
• Eficienta energetica in cladiri publice si iluminat public
• Mobilitate urbana.
Lansarea de apeluri in cadrul POR 2014-2020 este una dintre prioritatile MDRAP anuntate pentru anul in curs, tinta fiind de a lansa apeluri pentru cel putin 60% din valoarea alocata programului.  
CMPOR a aprobat o serie de decizii, referitoare la prioritatile de investitii 2.1, 3.1 si 6.1:
Astfel, pentru apelul de proiecte 2.1 A – Microintreprinderi a fost aprobata introducerea unei contributii financiare obligatorie a beneficiarilor de 10% din cheltuielile eligibile, (prioritatea de investitii 2.1.
Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”). Decizia are la baza experienta finantarilor din perioada de programare precedenta, care a demonstrat ca lipsa unei cofinantari din partea IMM-urilor constituie o bariera in calea cresterii durabile si a cresterii economice. Totodata, se estimeaza ca masura ar putea avea efect pozitiv asupra absorbtiei fondurilor, intrucat existenta unei contributii financiare proprii creste nivelul de responsabilitate a beneficiarului pe toata durata proiectului, de la depunerea si evaluarea cererii, pana la implemenarea si monitorizarea investitiei.
„Este o masura care va duce la cresterea bugetului total disponibil pentru finantarea din aceasta schema: programul va putea finanta, din acelasi buget, un numar mai mare de investitii decat in lipsa cofinantarii. Este o premisa pentru utilizarea mai eficienta a banilor alocati si pentru cresterea impactului efectiv al Programului Operational Regional”, a declarat Sorin Maxim.
Ghidul solicitantului pentru aceasta prioritate s-a aflat in consultare in doua etape, pe parcursul carora s-au primit peste 700 de intrebari, propuneri si observatii. A doua etapa de consultare s-a incheiat marti, 1 martie a.c. Dupa analiza propunerilor transmise in termen, Autoritatea de Management a programului va publica versiunea finala a Ghidului.
Pentru proiectele ce vizeaza eficienta energetica, a fost aprobata modificarea unui criteriu de eligibilitate referitor la componentele cererii de finantare (blocuri) depuse in cadrul Axei prioritare 3: „Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, prioritatea de investitie”, 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor. Astfel, actualul criteriu, respectiv ”Perioada de proiectare trebuie sa se incadreze intre anii 1950-1990” va fi inlocuit cu „Perioada de construire trebuie sa se incadreze intre anii 1950-1990”, deoarece au existat solicitari conform carora exista situatii pentru care nu pot fi reconstituite documentele doveditoare ale anului de proiectare.
Membrii CMPOR au aprobat modificari si la nivelul metodologiei de verificare, evaluare si selectie a proiectelor aferente prioritatii de investitii 6.1. Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale (Axa prioritara 6:
„Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Prioritatea de investitii”). Astfel, s-a aprobat lansarea unui apel de proiecte prin procedura non-competitiva, spre deosebire de aprobarea initiala in care modalitatea de lansare era stabilita prin procedura competitiva cu termen limita de depunere. Decizia vine ca urmare a faptului ca, proiectele eligibile in cadrul acestei axe prioritare au fost prioritizate la nivelul regiunilor de dezvoltare (prin Hotararile Consiliilor de Dezvoltare Regionala si ale Consiliului Judetean Ilfov), precum si din necesitatea de a se asigura finantarea celor mai bune proiecte atat din punct de vedere al calitatii si maturitatii.
Sursa: MDRAP


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu