Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 20 mai 2016

Sichevita in siajul lui Frunzaverde Foaielata







Disparitia cuplului Frunzaverde-Ghiorghioni de la carma judetului Caras Severin a luat prin surprindere mediile politico-administrative si cele economico-financiare din Banat, dovadu-se inca o data ca cei care au lucrat in dosarele de urmarire penala au respectat regulile de secretizare si compartimentare a muncii.

Actorul principal – condamnat!
Nimeni nu s-a asteptat ca cei doi sa dispara din peisaj atat de repede, caci nimeni nu a avut idee care pot fi consecintele penale asupra cuplului ce adusese judetul la coada saraciei din Romania. Parea ca nimeni nu le vazuse faptele, ale lor si ale altora, decat poate cele doua-trei institutii cu atributii impotriva coruptiei – SRI, politia si parchetul!  
Vazand caderea baronului portocaliu si socotind ca lor nu li se poate intampla una ca asta, cei ramasi in libertate l-au uitat in secunda doi pe Frunzaverde, si-au scuipat in san, si socotind ca le-a venit randul la placinte, si-au scuipat si in palme si au inceput sa ridice priviri pofticioase catre mormanele de bani publici!

Cursa succesorilor!
Cand a devenit clar pentru toata lumea ca s-a tras cortina definitiv peste cariera gruparii PDL-PNL, in golul decizional au fost brusc absorbiti, ca intr-o gaura neagra, toti sefii de filiale politice din judet, cu mic cu mare.
Adica sefii celorlalte partide – socialistii si liberalii, adica Mocioalca, Vela si cativa trepadusi locali ce le tin isonul, odata cu alti cativa sefi de filiale de care nu se auzise dincolo de Valea Barzavei. Niciunul dintre acestia insa nu purta sortulet portocaliu, deci nu se afla in cartile filate de gruparea masonica ce il protejase ani de zile pe Frunzaverde si mai apoi, la recomandarea sa, alti ani buni - pe Traian Basescu.
Mai mult de un deceniu, cei doi fusesera utili lojei, insa dupa ce Basescu a trebuit sa plece de la Cotroceni, dragostea fata de ei a luat sfarsit, intrucat loja a trebuit sa faca loc alteia la masa cu placinte.

Unii sefi de filiale resitene de la partide chiar luasera o atat de mare viteza spre intrarea principala a consilului judetean si usa capitonata a cabinetului unu, ca propria inertie i-a aruncat de nu s-au vazut si s-au trezit scosi din politica pe poarta din spate, ceea ce a mai stavilit putin din avantul celorlalti, care repede au pus frana, transformand goana catre acel fotoliu in mers repejor, cu ochii insa pe ceilalti contracandidati.

De la Resita la Sichevita
Tendinta de umplere a vidului politic astfel aparut a provovat miscari nu doar in orasele din judet, dar si peste tot in mediul rural, mai ales in indepartata, prafuita si uitata comuna  Sichevita, aflata spre ghinionul ei - la marginea Caras Severinului, a Romaniei si a Uniunii Europene.
La marginea noii lumi, ca sa zicem asa!
La Sichevita, cei nu neaparat cu pregatire in administratie sau in alt domeniu, dar cu evidente dorinte de accedere administrativa, cei ce doreau sa isi taie macar o felie din bugetele locale, au cautat repede pavaza politica - fara de care in Romania democratica nu se poate face administratie, nu-i asa? Si au inceput sa isi caute sustinere – unde altundeva decat la Resita, acolo unde se aflau batuti tarusii decizionali ai sefilor de partide de la Bucuresti!

Vechile adversitati reincarcate la Sichevita
Nefiind niciodata incheiate bataliile pentru banii destinati comunitatii sichevicene, intre cei ce cunosteau gustul banului din contracte cu statul, brusc au fost dezgropate securile si scoase cutitele din teaca! Vechile rivalitati locale dintre firmele locale ce gustasera contracte cu primaria s-au innadit in mod fatidic cu rivalitatile pentru ocuparea posturilor din administratie, locurl unde se decide cine primeste contracte locale si cine nu!
Tensiunile si rivalitatile au dus la certuri, la amenintari, la demisii si rupturi, mai ales ca in intervalul preelectoral, se stie doar, este liber la tradari, plecari din partide, reorganizari – la traseim, vorba ceea!

Si iata-i pe toti in plina campanie electorala! Iata-i in plina confruntare!
La o prima privire, in cursa electorala pentru ocuparea scaunului de primar al Sichevitei se afla o sumedenie de candidati si de partide!

La o privire mai atenta insa, se vede ca Nicolaie Kramer a plecat de la PDL-ul creat de Traian Basescu din dispozitia lojei, a ratacit o vreme pe la PNL-ul reesapat de presedintele Iohannis, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, si a ajuns in aceasta primavara la PSD din dispozitia lui Frunzaverde Foaielata. Fostul baron portocaliu traseist, nemultumit ca liberalii sai adoptivi l-au lasat fara sprijin in fata DNA, s-a razbunat pe cei doi co-presedinti si, facand un pact cu  Ion Mocioalca, i-a predat acestuia, cu arme si bagaje, toate trupele democrat-liberale carasene pe care le controla in interiorul PNL.

Ce avem, asadar, la Sichevita?

Partida liberala
Sa existe vreun candidat liberal authentic in filiala locala ce detine totusi un puternic nucleu anti PSD? Nu, intrucat Ilie Jurca fusese PSD-ist pana in urma cu cateva saptamani, el ajungand la liberali pe postul lasat liber de Kramer, numai dupa ce acesta primise ordin de la Resita sa dezerteze din nou, la PSD de data asta. 
Plecarea lui Jurca de la PSD si ruptura lui violenta de grupul de firme abonate la contracte cu primariile de pe Clisura Dunarii, firme situate in jurul d-lui Ghita Birtea (pe care eu personal il respect pentru adevarurile spuse in calitate de martor al Dochiilor in procesul de partaj judiciar), cele doua acte de mare impact local s-au produs doar dupa ce Kramer a schimbat grupul ce ii umple buzunarele cu bani in aceasta perioada ca sa ia ochii alegatorilor, l-a tradat pe Vela si a batut palma cu Mocioalca. 
La urma urmei, Ilie Jurca nu trebuie sa apartina unui anume partid ca sa poata gospodari comuna si comunitatea. Daca este bun organizator, o poate face din oricare partid, iar votantii il vor ierta ca a fugit de colo-colo.

Partida social democrata
Vreun candidat socialist authentic? Nu, intrucat Nicolaie Kramer nu a stiut niciodata ce a fost – pedelist, liberal sau socialist, iar acum nici atat nu stie cu ce se ocupa politologia sau ce e aia doctrina social – democrata, dupa cum nu a stiut niciodata ce e aia doctrina democrat-liberala sau liberala. El tine ca orbul de bata de sfaturile lui Frunzaverde Foaielata, caci mai mult nu stie.
Eu am fost un simpatizant al partidelor de stanga prin formatia mea ce a inceput in tinerete si s-a sfarsit tocmai la pensionare. Am pretuit oamenii saraci si harnici, intrucat si eu fac  parte dintre ei. In pofida sumei de pe cuponul meu de pensie, nu platesc nicaieri niciun leu impozit, neavand nicio avere, dupa modelul de ofiter din vechime, ce avea doar epoletii de pe umar, sabia si solda. 
Cotitura facuta de Kramer m-a adus insa in postura de a-l tine in cuiul catarii chiar si in noua sa locatie politica, de urmare eu devenind antipatic membrilor si simpatizantilor social democrati din Sichevita, intrucat criticandu-le candidatul (pentru fapte strict contrare legii si familiei mele), aduc daune de imagine si partidului lor. 
Regret asta, dar fac trimitere la articolul "Lista abuzurilor ..."

Partida taranista
Vreun candidat taranist authentic la Sichevita? Nu, caci Saulica Beloia nu este recunoscut decat de una din cele doua grupari taraniste aparute dupa ce Gheorghe Ciuhandu, primarul corupt al Timisoarei, a fost zvarlit afara de la conducerea partidului de catre membrii cu mare vechime. Atunci, un anume avocat Pavelescu a rupt o jumatate din partid, lasand cealalta jumatate unui anume Milut. Nici nu stiu cu care din cei doi voteaza tizul meu de la Sichevita! 
In Sichevita circula insa zvonuri potrivit carora candidatul taranist, de altfel fara nicio sansa de victorie, ar avea drept unica sarcina primita de la Kramer si sefii lui de la Resita sa capteze pe buletinul sau de vot acea parte indecisa a electoratului, care nedorindu-l nici in ruptul capului pe Kramer, ar putea merge spre Jurca. 
Aceasta alianta stanga - dreapta insa, dintre PSD si PNT-CD, goala de orice nuanta doctrinara, arunca o lumina sordida asupra moralitatii celor implicati si nu poate decat sa starneasca repulsia alegatorilor.

Partida populara
Vreun candidat popular autentic? Nu, caci cei cativa PMP-sti existenti in Sichevita ii injurau de mama focului pe americani pana la aparitia lui Teodor Damian avand in buzunar desemnarea de candidat pentru primarie. 
In pofida impactului negativ initial dintre Damian si grupul local de sustinatori ai lui Basescu, grupati in jurul lui Kramer si legati de acesta prin contracte cu firmele membrilor lor de familie, acesta a fost totusi acceptat cu anumite mormaieli infundate.
Acum, ca Damian are vechime in politica mai mare decat partidul din care face parte, nu este nicio problema cata vreme BEJ Caras Severin a admis candidatura cu  noile insemne ale partidului.

Iata insa ca in scurt timp si cu privire la Damian a aparut un zvon similar cu cel care il demoleaza pe candidatul taranist - ca ar avea un simplu rol decorativ in toata povestea electorala din comuna, el avand sarcina sa muste din electoratul indecis care nedorindu-l pe Kramer, ar fi putut sa il voteze pe Jurca. 
Zvonul respectiv ar putea avea un temei real, avand in vedere faptul ca Damian nu este exponentul vreunui grup care sa ii finanteze campania, asa cum sunt Kramer si Jurca. Intr-adevar, in vreme ce cei doi pot fi apreciati drept lideri ai celor doua grupuri economico-financiare locale, despre Damian nu se poate spune acelasi lucru.

O anume deosebire persista totusi intre Jurca si Kramer! 

O deosebire care poate face diferenta intre a fi ales si a nu fi ales primar la Sichevita!

Singura conditie este aceea ca alegatorii sa inteleaga unde este batut cuiul de bolta al campaniei electorale de la Sichevita. 
Despre asta insa, in urmatoarea analiza politica!

Partida Uneperista
Poate doar Adrian Suru, cel mai tanar si neprihanit dintre toti, ar putea fi un reprezentant authentic al formatiunii sale, caci el nu este manjit cu traseismele politice si nici cu acte de coruptie, abuzuri, furturi sau contracte cu statul. 
Dar, intrucat partidul sau pierde masiv sange dupa decapitarile de la varf, a scazut tensiunea si in arterele carasene, avand de suferit implicit imaginea tanarului candidat. Cat este el de popular in sanul comunitatii din care face parte, se va vedea in curand!

Cat despre profesorul Alexandru Moza, inscris doar pe lista de consilieri si mai degraba promotor cultural recunoscut in comunitate decat politician, domnia sa este dificil de etichetat, cu toate ca doctrina pe care o sustine, cu o buna promovare locala ar fi putut foarte bine sa revitalizeze o ideologie patriotica de exceptie, neaos romaneasca, ce ar fi venit cu success in coliziune cu celelalte orientari politice de import.

Bani publici, nu politici publice!
Incet-incet, toata lumea din Sichevita a inteles ca batalia electorala nu este una pe politici publice, ci una pe banii publici! Ca primaria este vazuta nu ca o institutie aflata la dispozitia satenilor, ci ca un purcoi de bani pe care candidatii se intrec care sa se cocoate mai repede!
Un intelept din comuna mi-a si spus-o pe sleau: candidatii la primarie doresc bani publici, ei nu doresc politici publice! Nu l-am contrazis, omul era sincer, nu avea de ce sa imi ascunda adevarul.
Ramane insa de vazut ce doresc sichevicenii! Ori una, ori alta, ei vor trebui sa o spuna raspicat in ziua votului!
Abia dupa aceea vor putea spune ca merita ceea ce si-au ales! Abia pe urma, cativa, putini la numar, se vor bucura de contractele cu primaria.

Abia pe urma, cei mai multi, care le-au dat voturile, vor regreta. 

*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu