Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 10 iunie 2011

Ce este Parcul Natural Portile de Fier? Fauna si flora.

.


Zona Portile de Fier a fost declarata parc national datorita variatiei biologice, combinata cu o mare diversitate morfologica si climatica, aceasta variatie biologica a contribuit in mare masura la infrumutesarea peisajului.

Pe teritoriul Portile de Fier se intalneste o bogata, abundenta creata de diferitele specii de plante. Doar in portiunea dintre Insula Simana si Orosva cupride 1253 de specii, la care se adauga 841 de specii din Defileul Dunarii, mai mult de jumatate din numarul total de specii din Romania.

Muntele Domogled, este o veritabila gradina botanica , fiind socotit locul cu cea mai bogata flora din Europa.Vegetatia acestei zone cuprinde 30% elemente euroasiatice iar in rest fiind dominata de elemante mediteraneene, submediteraneene si est-balcanice.

Dintre plantele maditeraneene amintim: drobita, laleaua de Cazane, gladiola de Dalmatia, satanjenelul galben, deditelul mare, visinul turcesc, nucul salbatic, somochinul, iedera, jugastrul spaniol, sofranul, volbura spaniola, dafinul, liliacul etc.

Padurile au un rol deosebit, in zona Portile de Fier, deoarece ele dau imagini estetice de mare valoare acestei zone, la fel ca si liliacul care la inceputul lunii mai acopera toti versatii muntilorMehdinti, dandu-i un ascpect liliachiu.

In zona turistica Portile de Fier caracteristici sant padurile terofile, iubitoare de caldura ca mojdreanul, artarul trilobat, alunul turcesc, pinul de Banat etc. In vaile si depresiunile adapostite creste fagul balcanic, iar pe versantii cu expunere sudica creste stejarul pufos, care aminteste de padurile din sudul Europei. Interesant de semnalat aici este faputl ca teiul sta in floare 25 de zile. Pe versantii umbriti ai muntilor se afla paduri de fag in amestec cu carpen si fag de Caucaz.

Padurile din imprejurimile Bailor Herculane, influenteaza conditiile climatice, prin atenuarea vitezei vanturilor, filtrarea aerului de impuritati, reducerea intensitatii luminii solare si atenuarea extremelor de temperatura.

Datorita varietatilor formelor de relief si conditiilor de mediu, pe teritoriul Portile de Fier exinsta o fauna bogata, cele mai multe animale de interes cinegetic.
Astfel in regiuni inalte ale muntilor Cernei si muntii Godreanu nu se intelnasc capra neagra,lupul si ursul, in locurile stancoase, jderul de piatra, iar in padurile de foiase, lupul, mistretul, caprioara si iepurele.

Dintre speciile mediteraneene aflate aici mentionam broasca testoasa, aflata frecvent in lungul Dunarii, pe valea Cernei, pe valea Belareca, podisul Mehedinti, ea fiind declarata, alaturi de vipera cu corn din valea Cernei si defileul Dunarii, monument al naturii.

Din lumea pasarilor, pe langa cele cunoscute deja ca si dumbraveanca, prigoria, albinaretul, forfecuta si pitigoiul, amintim si unele specii mediteraneena ca: pasarea banteana si de stanca, pietrarul banatean, lastunul alpin, randunica de stanca, codobtura galbena si mierla de apa si de piatra. Rar se mai intalnesc rapitoare precum soimul si corbul, in regiuni inalte.

Prin crearea lacului de acumulare de la Portile de Fier s-a modificat mult mediul inconjuratuor, atragand o vegetatie palustra si o fauna ornitologica acvatica, printre care egreta mare si egreta mica, gaste si rate salbatice, si mai rar cufundatorul.
In defileul Dunarii si pe valea Cernei se intalnesc o multime de fluturi mari si mai intens colorati decat in vestul tarii.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu