Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 10 iunie 2011

LEGENDE DIN CORONINI. 3.

.
Stânca Băbăcăi
.



Dupa una din legende, un voievod sarb si-a legat frumoasa dar necredincioasa sotie de aceasta stanca, si zicandu-i „Babo kaise” (babo, caieste-te), dus a fost. Sfârşindu-şi zilele in chinuri şi plânsete, femeia a rugat vântul să sufle mai cu furie pentru a aminti oamenilor nelegiuirea săvârşită. De atunci, vântul Coşava suflă şi se tânguie mai cu tarie in dreptul stancii, punand adesea in pericol vasele intrate pe canal.

O alta versiune spune ca un aga si-a legat baba necredincioasa de stanca, lasand-o sa moara de foame, de unde romanii au „brodit” numele stancii: „baba-ca-aia”.

Legenda cu cea mai larga circulatie povesteste de un capitan din Coronini (de fapt cetatea Sf. Ladislau) care ar fi furat o cadana din haremul pasei din Golubac si ar fi fugit cu ea peste Dunare. In dreptul stancii a fost insa prins si scurtat cu un cap, iar fata tintuita de stanca, prada corbilor, cu capul capitanului legat de grumaz.

Varianta turceasca a acestei legende sustine ca favorita pasei din Golubac — o fata ce pica de frumusete — „era in dragoste” cu maimairele Cetatii Coroninii. Prinzînd de veste pasa, se repede peste Dunare, ucide intreaga garnizoana, da foc cetatii, decapiteaza pe comandantul ei, iar pe cadana o leaga de stanca Babacai, lasand-o prada foamei, vantului si vulturilor.

Cetatea Golubac, pomenita atat de des in legende si cronici este situata dincolo de stanca Babacai, intr-un punct strategic de mare importanta: ea isi inalta cele 7 cule semete pe stancile malului drept (iugoslav) al Dunarii, la intrarea in defileu. Aceasta cetate medievala, cu asezare si aspect atat de romantic e mentionata in cronici inca din sec. XIV sub diferite nume: Golumbatz, Golumbat, Golubaci, Columbaria, Cetatea Dracului, etc.

Se pare ca este construita pe ruinele unui castru roman (Vicus Cuppae). O legenda afirma ca în cula cea mai de sus a cetatii a fost inchisa odinioara „Elena cea frumoasa, imparateasa Bizantului”, si ca numele cetatii ar veni de la pasiunea acesteia de a creste porumbei.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu