Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

joi, 9 iunie 2011

Parcul Natural Portile de Fier - istoricul locului. Evenimente marcante petrecute in secolul XX

.


.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

Defileul Dunării a reprezentat o arie propice pentru locuire înca din paleolitic, însa cele mai multe asezări sunt atestate documentar din evul mediu si în secolul al XIX-lea.

În secolul al XX-lea , au avut loc două evenimente importante pentru dinamica asezărilor umane:
- declararea unor localităti noi (în comunele Sichevita si Sopotu Nou, sate formate prin fenomenul de roire)
- realizarea lacului de acumulare "Portile de Fier I", care a produs mutatii semnificative la nivelul asezărilor din defileul Dunării, astfel:

- Localitătile Tisovita, Plavisevita si Ogradena au fost inundate în 1969 si desfiintate, familiile din aceste localităti fiind mutate în cea mai mare parte în Eselnita.
- Localitatea Vârciorova a fost desfiintată, familiile mutându-se în Drobeta Turnu Severin si în localitatea Ilovita.
- Localitătile Gura Văii, Orsova, Eselnita, Dubova si Svinita au fost strămutate pe noi vetre, vechea vatră fiind acoperită de ape.
- Localitătile Tufări, Jupalnic, Coramnic au dispărut, ca urmare a înglobării lor în noua vatră a orasului Orsova.
- Localitatea Ada-Kaleh a dispărut odata cu insula, locuitorii (cei mai multi de nationalitate turcă)migrând către diferite orase ale tării (Bucuresti, Constanta, Drobeta Turnu Severin etc.).
- Localitatea Drencova a dispărut, toponimul rămânând pentru portul cu acelasi nume.

Asezările urbane
Pe teritoriul Parcului Natural Portile de Fier se află orasele Orsova, Moldova Nouă (cu localitătile componente Moldova Nouă, Moldova Veche, Măcesti si Moldovita) si Drobeta Turnu Severin (prin localitătile componente Gura Văii si Dudasu Schelei).

Localitatea cu cel mai mare număr de locuitori este Orsova, care la recensământul din 2002 număra 12965 locuitori, ir în anul 2001 - 14850 locuitori.

Construit pe o vatră nouă (partial pe fostele vetre ale satelor Jupalnic, Coramnic si Tufări) după crearea lacului de acumulare Portile de Fier I, orasul Orsova prezintă o structură adunată si o textură regulată a retelei de străzi.

Dintre localitătile Moldova Veche si Moldova Nouă, populatia este concentrată în Moldova Veche (care la recensământul din anul 1992 număra 11793 locuitori), în vreme ce în Moldova Nouă trăiau doar 4030 locuitori. Aceste două localităti sunt foarte apropiate ca distantă (la doar 3-4 km). Moldova Veche, atestată documentar din anul 1588, are o structură adunată compactă, fiind asezată pe malul Dunării, în dreptul ostrovului Moldova Veche. Moldova Nouă fiind mentionată prima dată în anul 1717, are o formă alungită, clădirile găsindu-se în lungul văii Bosnegului si a afluentilor săi Valea Mare si Pârâul Firizan.

Localitătile Moldovita, Măcesti, Gura Văii si Dudasul Schelei, de dimensiuni mai mici si cu activităti agricole dominante au fizionomia si populatia specific rurală, ele fiind de aceea încadreate în asezări rurale.

Asezări rurale
În Parcul Natural Portile de Fier se află 48 de asezări permanente rurale, apartinând de 11 comune si două orase (Moldova Nouă si Drobeta Turnu Severin).

Lista asezărilor permanente din Parcul Natural Portile de Fier este prezentată mai jos, împreună cu apartenenta lor la unitătile administrativ-teritorialecare se suprapun partial sau total cu teritoriul Parcului Natural Portile de Fier.

a In judetul Caras Severin:
Unitatea administrativa Moldova Nouă - cu asezarile permanente Moldova Nouă, Moldova Veche, Moldoviţa, Măceşti.

Unitatea administrativa Pojejena - cu asezarile permanente Pojejena, Divici, Radimna, Belobreşca, Şuşca.

Unitatea administrativa Cărbunari - cu aşezarea permanentă Cărbunari.

Unitatea administrativa Coronini - cu asezarile permanente Coronini, Sfânta Elena.
Unitatea administrativa Gârnic - cu asezarile permanente Gârnic, Pădina Matei.
Unitatea administrativa Şopotu Nou - cu asezarile permanente Cârşa Roşie, Valea Roşie, Urcu (parţial), Valea Răchitei (parţial)

Unitatea administrativa Sicheviţa - cu asezarile permanente Sicheviţa, Brestelnic, Cameniţa, Cârşie, Cracu Almăj, Cruşoviţa, Curmătura, Frăsiniş, Gornea,Liborajdea, Lucacevăţ, Martinovăţ, Ogaşu Podului, Streneac, Valea Oreviţa, Valea Ravensca, Valea Sicheviţei, Zănou, Zăsloane.

Unitatea administrativa Berzasca - cu asezarile permanente Berzasca, Liubcova, Bigăr, Cozla.

b) In judetul Mehedinti

Unitatea administrativa Drobeta Turnu Severin,cu asezarile permanente Gura Văii,Dudaşii Schelei.
Unitatea administrativa Orşova - cu asezarea permanentă Orşova.
Unitatea administrativa Dubova - cu asezarile permanente Dubova, Baia Nouă, Eibenthal.
Unitatea administrativa Eşelniţa - cu asezarea permanentă Eşelniţa.
Unitatea administrativa Iloviţa - cu asezarea permanente Iloviţa, Bahna.
Unitatea administrativa Sviniţa - cu asezarea permanentă Sviniţa.
Unitatea administrativa Brezniţa-Ocol - cu asezarile permanente Brezniţa-Ocol (parţial).

Cele mai mari sate din arealul Parcului Natural Portile de Fier sunt Eselnita (cu peste 3000 locuitori), Berzasca, Dudasul Schelei, Sichevita, Pojejena, Coronini, Liubcova, Svinita si Pădina Matei, toate cu 1000-1650 locuitori la recensământul din anul 1992.

Un număr de 10 sate se încadra în categoria 500-1000 locitori, altele 9 aveau 100-500 locuitori, iar restul de 19 numărau sub 100 locuitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu