Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 10 iunie 2011

Parcul Natural Porţile de Fier, situatia popularii cu asezari omenesti

.




În Parcul Natural Porţile de Fier densitatea localităţilor este de 4,1 sate / 100 km2, existând însă mari diferenţe între densitatea localităţilor pe teritoriul judeţului Mehedinţi şi cea de pe teritoriul judeţului Caraş-Severin.

În judeţul Mehedinţi, pe care se suprapune cea mai mare parte a Munţilor Almăjului (dar şi Podişul Mehedinţi), densitatea satelor este foarte scăzută, de 1,4 sate/100 km2, cauza fiind condiiţile fizico-geografice nefavorabile şi concentrarea aşezărilor umane în perioada de construire a barajului de la Porţile de Fier, prin stramutarea satelor - nu mai puţin de 8 sate fiind desfiinţate în acea perioadă.

Pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, densitatea aşezărilor umane este de 6,7 sate/100 km2, o densitate foarte ridicată, în comparaţie cu cea mai mare parte a Carpaţilor Româneşti. Aceată valoare ridicată se datorează reliefului mai domol şi al defrişărilor masive din Munţi Locvei, care au permis formarea a numeroase sate ce aparţin de Sicheviţa şi Şoptul Nou.
In total, localitaţile din comunele Sicheviţa şi Şoptul Nou reprezintă aproape 50 % din totalul localităţilor cu vatra pe cuprinsul Parcului Natural Porţile de Fier.

La aşezările permanente se adaugă sălaşele, răspândite în apropierea localităţilor Sicheviţa, Sviniţa, Dubova, dar şi Berzasca, Pojejena si Eşelniţa. Numărul cel mai mare de locuinţe temporare sunt în Munţii Almăjului, unde satele sunt amplasate pe malul Dunării, un teritoriu foarte întins fiind nepopulat.
Pentru exploatarea terenurilor din acest perimetru au fost construite sălaşe, cele mai numeroase fiind aşezate în perimetrul delimitat de Dunăre, iar la nord de linia ce uneşte Cozla de Dubova.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu